Legendinis futbolininkas Arminas Narbekovas: šis čempionatas tuo ir įdomus, kad nesimato rimtų favoritų

Legendinis futbolininkas Arminas Narbekovas: šis čempionatas tuo ir įdomus, kad nesimato rimtų favoritų

Brazilijos rinktinė pasaulio čempionate jau negalės atkeršyti vokiečiams už gėdingą 2014 m. pralaimėjimą, bet visa kita jos stovykloje puiku. Pergalė 2:0 mače su serbais garantavo pirmąją vietą E grupėje, treneris Titė geria kokteilius ir visai neišgyvena, kad įvarčių nemuša puolėjai. Svarbu, jog kas nors muša.

Jei čempionės titulo neapgynusi Vokietijos rinktinė F grupėje būtų užėmusi antrąją vietą, aštuntfinalyje būtų įvykęs jos susitikimas su brazilais. Visi kalbėtų apie 2014 m. čempionato pusfinalį, kuriame vokiečiai sudraskė varžovus 7:1, ir galimą revanšą. Tačiau vienas iš futbolo milžinų krito. Kaip jau skelbėme, vokiečiai 0:2 pralaimėjo korėjiečiams ir grupėje nusirito į paskutinę vietą. Dabar futbolo visuomenė ne laukia revanšo, o ironiškai kikena ties milžino palaikais.

Legendinis Anglijos rinktinės puolėjas Garis Linekeris (Gary Lineker) netgi pakoregavo bene garsiausią futbolo citatą, kurią pats kadaise ir ištarė. „Futbolas - paprastas žaidimas. 22 žmonės 90 minučių kovoja dėl kamuolio, bet pabaigoje jau ne visada laimi vokiečiai. Ankstesnė frazės versija dabar jau yra istorija“, - paskelbė G.Linekeris. Ankstesnėje versijoje vokiečiai visada laimi, bet užvakar jie pirmą kartą per pasaulio čempionatų istoriją iškrito iš turnyro po grupių etapo.

Dar nežinia, kokias pasekmes tai turės Vokietijos futbolui. Sutartis su treneriu Joakimu Liovu (Joachim Low) dar prieš čempionatą buvo pratęsta iki 2022 m. Strategas trauktis neskuba. Aišku, kokios yra pasekmės šiam čempionatui. Vokiečių fiasko atnešė palengvėjimą - kelialapį į aštuntfinalį gavusiai Meksikai. Dabar Meksikos avialinijos mažina bilietų kainas skrydžiams į Pietų Korėją, o aludariai siunčia gėrimo dėžes šios šalies ambasadai.

Palyginti su F grupės sensacija, E grupės pabaigtuvės buvo ramios. Pakeisti padėtį galėjo tik serbų pergalė Maskvoje, bet brazilai kontroliavo rungtynes ir į aštuntfinalį nukeliavo be dramų.

Žurnalistai pabandė sudrumsti trenerio ramybę, priminę, kad niekaip nesugeba įmušti atakų smaigalyje žaidžiantis Gabrielis Džezusas (Gabriel Jesus), tačiau Titė atkirto, jog tai nelabai svarbu, jei įmuša gynėjas Tiagas Silva (Thiago Silva). Vieninteliu deguto šaukštu tapo Marselo (Marcelo) kojos trauma. Gynėją teko pakeisti jau rungtynių pradžioje, bet Marselas netrukus pats pranešė, jog nieko rimto neatsitiko.

Kitose grupės rungtynėse Nižnij Novgorode Šveicarija ir Kosta Rika sužaidė 2:2. Kadangi serbai Maskvoje taškų negavo, šveicarai būtų žengę į aštuntfinalį ir nesėkmės atveju. Kosta Rika gali džiaugtis tuo, kad pagaliau įmušė. Ji tapo paskutine įvarčių sąskaitą atidariusia komanda šiame turnyre. Šveicarai turėtų nerimauti dėl gynybos grandies, nes Štefanas Lichtštaineris (Stephan Lichtsteiner) ir Fabianas Šeras (Fabian Schaer) užsidirbo geltonas korteles, kurios jiems buvo antrosios čempionate. Dėl to gynėjai praleis aštuntfinalio mačą. Šveicarai liepos 3 d. Sankt Peterburge susitiks su švedais, o brazilai liepos 2 d. Samaroje žais su meksikiečiais.

Vakar H grupėje į aštuntfinalį žengė Kolumbijos ir Japonijos rinktinės. Kolumbiečiai 1:0 įveikė senegaliečius, o japonai 0:1 nusileido lenkams, bet jiems tai nesutrukdė patekti į kitą etapą. Japonijos ir Senegalo rodikliai buvo visiškai identiški, todėl vietos buvo paskirstytos pagal geltonų kortelių skaičių. Japonai jų turi 4, o Senegalas - 6. Paskutinės G grupės rungtynės baigėsi vakar vėlai vakare.

Apie gėdingą vokiečių iškritimą iš čempionato ir gerėjantį brazilų žaidimą „Vakaro žinios“ kalbėjosi su 1988 m. olimpiniu čempionu, legendiniu Vilniaus „Žalgirio“ futbolininku Arminu Narbekovu:

- Vokietija pralaimėjo Pietų Korėjai ir važiuoja namo. Rezultatas šokiruoja, bet turbūt galima sakyti, kad šiemet vokiečiai to ir nusipelnė?

- Savo žaidimu jie to nusipelnė. Pirmosios rungtynės buvo pralaimėtos, antrąsias rungtynes su švedais pavyko ištempti vargais negalais. Vokiečiai nieko nesugebėjo įrodyti. Vokietija turi stiprias jaunimo rinktines, įvairiose amžiaus grupėse laimi čempionatus, tačiau šiemet buvo statoma ant „senukų“, o „senukai“ nepatempė.

- Galbūt čia tas atvejis, kai pergalės užmigdo? Vokiečių treneris Joakimas Liovas pats sakė, kad komanda vis tikėjosi, jog tuoj „nuspaus mygtuką“. O nuspausti taip ir nepavyko...

- Taip, būna, kad mygtuką spaudi, o jis neveikia. Mygtukas yra technikos dalis, o technika visada genda. Tai primena taurių varžybas, kuriose būna daug netikėtumų. Aukščiausios lygos klubas žaidžia su trečios lygos komanda ir pralaimi, nes vis galvoja, kad mygtukas veiks. O kai reikia, mygtukas būna dingęs. Manau, ir vokiečiams atsitiko tas pats. Žaidimas buvo labai silpnas. Pirmosiose rungtynėse žaidimas pagyvėjo, kai išėjo jaunesni futbolininkai - Markas Roisas, Julianas Brandtas. O veteranui Mesutui Ozilui šis sezonas nebuvo pats geriausias ir Londono klube „Arsenal“. Be to, vokiečiai neturėjo gero puolėjo.

- Brazilai prarado galimybę atkeršyti vokiečiams, bet vargu ar dėl to labai liūdi.

- Manau, jie džiaugiasi. Nors, kai vokiečių būsena tokia, gal šiemet brazilai sugebėtų laimėti 7:1, kaip vokiečiai 2014 m. Brazilai atrodo labai gerai. Anksčiau vokiečiai nuolat gerindavo žaidimą turnyro metu. Matyt brazilai pasimokė, kad negalima užmigti ant laurų. Rungtynės su Kosta Rika parodė, kad, jei nepersistengi, įvarčių tenka laukti iki pridėto laiko. Jie yra superžaidėjai, reikia tiesiog dirbti savo darbą.

- Tačiau Meksika turbūt nėra ta varžovė, kuri žadėtų ramų gyvenimą aštuntfinalyje?

- Tikrai ne. Šis čempionatas tuo ir įdomus, kad nesimato rimtų favoritų. Visi kažkur praranda taškus, kažkas vis kažką nuskriaudžia. Kita vertus, yra tokios rinktinės kaip Kroatijos, Belgijos. Manau, jos dar parodys tokių dalykų, kurių niekas nelaukia.

- Kuri komanda jums atrodo pranašesnė kitoje aštuntfinalio poroje - Švedija ar Šveicarija?

- Susitiks dvi lygiavertės komandos. Neįmanoma pasakyti, kuo baigsis jų rungtynės. Abi komandos parodė kovingumą, charakterį. Nenustebintų ir 11 metrų baudinių serija. Šveicarams gali padėti tokių žaidėjų kaip Šerdanas Šačiri individualūs veiksmai. Švedai yra kolektyvas, mašina, tokia kaip islandai 2016 m. Europos čempionate. Šioje poroje gali būti visko.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder