Jaunuoliams žadamos lankstesnės sąlygos atlikti darbinę praktiką

Jaunuoliams žadamos lankstesnės sąlygos atlikti darbinę praktiką

Šiuo metu galiojanti tvarka, pagal kurią jaunuoliai atlieka praktikas, yra nelanksti ir ją reikia tobulinti, visų pirma pradedant nuo teisinės bazės tobulinimo. Lankstesnių sąlygų sudarymas jaunimui atlikti praktiką ir tokiu būdu ugdyti darbinius įgūdžius yra viena iš priemonių, galinčių prisidėti prie jaunimo užimtumo skatinimo. Tai penktadienį Kaune vykusioje diskusijoje su akademine bendruomene pabrėžė socialinės apsaugos ir darbo ministras Donatas Jankauskas.

„Pagal dabartinį teisinį reglamentavimą, praktiką jauni žmonės gali atlikti tik sudarydami trišales sutartis tarp darbdavio, mokymo įstaigos ir praktikanto – tai nėra lankstu, o ypač dėl to nukenčia nesimokantys jaunuoliai. Todėl šiuo metu yra rengiami teisės aktų, reglamentuojančių jaunimo nuo 16 iki 24 metų praktinį mokymą, projektai bei dvišalės sutarties tarp darbdavio ir praktikanto projektas. Tokios sutartys sudarys galimybes nesimokantiems jauniems žmonėms įgyti praktikos vienoje ar kitoje srityje“, - teigė ministras D. Jankauskas.

Be to, tokios praktikos sutartys sudarys galimybę jauniems žmonėms įsidarbinti, o darbdaviams tokiu būdu bus praktiškai eliminuota nelegalaus darbo baimė. Šios sutarties pagrindu darbdaviai galėtų išrašyti praktiką patvirtinančią pažymą, o praktika jaunuoliui būtų užskaitoma kaip darbinė patirtis. Taip jaunam žmogui būtų paprasčiau įsidarbinti, nes jis jau turėtų darbinės patirties.

Taip pat diskutuota apie jaunimo profesinį orientavimą, verslumo skatinimą, darbo biržų teikiamas paslaugas ir kaip pagerinti jų kokybę, stiprinti bendradarbiavimą su akademine bendruomene. Taip pat buvo diskutuojama ir apie tai, kad tiems jaunuoliams, kurie savanoriauja, ši veikla būtų užskaitoma kaip darbinė patirtis, kas sudarytų taip pat daugiau galimybių jiems įsidarbinti.

Aleksandro Stulginskio universitete vykusioje diskusijoje tema „Užimtumas – sistemiškai sprendžiama problema“, siekiant bendromis jėgomis ieškoti susidariusių užimtumo ir jaunimo nedarbo problemų sprendimų, dalyvavo Kauno regiono universitetų, kolegijų bei profesinių mokyklų vadovai, socialinę politiką įgyvendinančių įstaigų ir kitų ministerijų vadovai, jaunimo organizacijų atstovai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder