Emilija Šukytė: "Noriu tapti garsia pianiste"

Emilija Šukytė: "Noriu tapti garsia pianiste"

Klaipėdos Juozo Karoso muzikos mokykloje šeštus metus besimokanti Emilija Šukytė galėtų pasigirti pasiekimų gausa: pirmoji vieta praeitais metais vykusiame tarptautiniame konkurse "Olimpo musicale", dalyvavimas jaunųjų ir profesionalių atlikėjų rimtosios muzikos koncerte "Žvaigždės ir žvaigždutės", laureatės titulas XVI tarptautiniame Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurse bei prizinės vietos kituose respublikiniuose, tarptautiniuose konkursuose.

Dalyvavai talentų šou "Dvi minutės šlovės". Kaip sekėsi?

Daug ruošiausi, tai man buvo nauja patirtis. Perėjau du turus, o trečiajame iki pergalės trūko vos kelių žiūrovų balsų. Truputį nusiminiau, tačiau rankų nenuleidau.

Ar labai jaudiniesi prieš koncertus, atsiskaitymus muzikos mokykloje?

Anksčiau jaudinausi labiau, tačiau, įgijus sceninės patirties, viskas neatrodo taip baisu. Jaudulį nugalėti padeda susikaupimas, visada galvoju, ką turiu daryti, kaip gerai atlikti kūrinį.

Kaip jautiesi puikiai atlikusi kūrinį? Ar kada nors nepasiseka?

Jaučiuosi labai gerai, to neįmanoma papasakoti žodžiais. Buvo ir nesėkmių, tačiau svarbiausia - nepasiduoti ir dar labiau stengtis, mokytis.

Kas yra sunkiausia mokantis groti fortepijonu?

Reikia turėti daug kantrybės, mokėti išgauti skirtingus skambesius, muzikos spalvas. Norėčiau padėkoti savo mokytojai Vaivai Purytei, be kurios nebūčiau tiek pasiekusi.

Ar visada groji viena?

Ne visada, paskutinį kartą dalyvavau konkurse "Muzikuokime drauge" kartu su Roberto Užgalio mokiniu Vitalijumi Dobrovolskiu, kuris groja akordeonu. Tapome laureatais. Mums puikiai sekasi - esame pelnę vieną apdovanojimą.

Koks konkursas paliko daugiausiai įspūdžių?

Labiausiai įstrigo "Olimpo musicale", kadangi ten labai gerai sekėsi, daug pamačiau ir sužinojau. Prisimenu ir projektą "Žvaigždės ir žvaigždutės", kuriame buvau išrinkta viena iš geriausių. Labai džiaugiausi pasiekimais Tarptautinio Balio Dvariono jaunųjų pianistų ir smuikininkų konkurse. Esu laimėjusi ir personalinį kompiuterį konkurse "Vienaragio talentas 2010", vykusiame Kretingoje ir palikusiame daug gerų įspūdžių.

Kokius kūrinius mėgsti groti? Gal turi patinkantį kompozitorių?

Mėgstu F. Šopeną ir F. Listą, patinka svajinga muzika.

Norėtum būti garsi kaip...

Iš lietuvių - kaip Petras Geniušas, iš užsienio atlikėjų - kaip Miroslavas Kultyševas ar Aleksejus Griniukas. Norėčiau koncertuoti visame pasaulyje, tačiau mokslus baigti čia, Klaipėdoje.

Kokias savybes turi turėti geras pianistas?

Daug kantrybės. Nenuleisti rankų, jeigu kas nors nepasiseka, būti atkaklus, darbštus ir talentingas. Visas šias savybes išugdyti padeda darbas.

Tikriausiai muzikai skiri daug laiko. Kokių dar turi pomėgių?

Per dieną groju maždaug dvi valandas, kai labai neturiu laiko - šiek tiek mažiau. Taip pat einu į vaikų dizaino studiją "Kukutis", labai mėgstu rankdarbius. Sporto centre "Gintaras" lankau plaukimo pamokas, dalyvauju varžybose. Mėgstu ir piešti, vienas mano kūrinys pateko į Seimo kalendorių. Kartais pavargstu, tačiau kai nori - gali viską suderinti.

Bus garsi pianistė

Emilijos fortepijono mokytoja Vaiva Purlytė:

Emilija labai muzikali, gabi, darbšti, nori visur būti geriausia ir jai sekasi. Tikiuosi, jog ateityje ji bus garsi pianistė, kadangi ji puikiai groja sudėtingus kūrinius, gerai jaučiasi scenoje ir jau turi patirties. Svarbu, kad Emilija labai nori groti ir pati įsivaizduoja savo, kaip pianistės, ateitį.

Nuotrauka iš asmeninio archyvo

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder