Kapitonas dėkoja, kad nepamirštame „Linkuvos“

Kapitonas dėkoja, kad nepamirštame „Linkuvos“

Šeštadienį rytą, kai daugelis klaipėdiečių dar ilsėjosi po vakar vykusių Jūros šventės renginių, lynojant lietui pagerbtas bendrovės Klaipėdos transporto laivyno (KTL, dabar „Limarko“ laivininkystės kompanija) motorlaivio „Linkuva“ įgulos atminimas.

2000 metų birželį laivas „Linkuva“ Ramiajame vandenyne pateko į uraganą „Carllota“, kai vėjo greitis buvo 60 m/s, gūsiuose – 80 m/s. Ryšys su laivu nutrūko birželio 21 d. Įvykį tyrusios komisijos išvados -  laivas neatlaikė stichijos jėgos ir nuskendo su visa 18 narių įgula.

Per Jūros šventę tradiciškai draugai, artimieji, jūrinių organizacijų, miesto valdžios atstovai susirenka prie paminklo „Linkuvai“ Skulptūrų parke „Jie negrįžta iš jūros“, kurio paminklinėje lentoje yra iškaltos visų žuvusiųjų pavardės, ir padeda gėlių.

„Nepaisant visko, jūrą mes gerbiame. Ji – mūsų išgyvenimo šaltinis. Visais laikais mes buvome stiprūs, mokėjome susitarti su jūra“, - stovėdamas prie paminklo „Linkuvai“  sakė lietaus merkiamas tolimojo plaukiojimo kapitonas Sigitas Šileris.

Buvęs Klaipėdos transporto laivyno kapitonas Ivanas Šilčionok sunkiai tramdydamas stiprų jaudulį dėkojo „Limarko“ laivininkystės kompanijos generaliniam direktoriui Vytautui Lygnugariui, kad „Linkuva“ nepamirštama. „Tokie dalykai niekada nepamirštami“, - sakė V. Lygnugaris.

Kapitonas I. Šilčionok neteko sūnaus Jurijaus Šilčionoko, kuris tragedijos metu buvo „Linkuvos“ kapitono trečiasis padėjėjas. Įgulos narių kūnai taip ir nebuvo rasti. Tačiau jų artimieji džiaugiasi, kad Klaipėdoje yra vieta, kur jie gali ateiti, padėti gėlių. Čia ateina ir I. Šilčionok su anūke. Pasak V. Lygnugario, I. Šilčionok po įmonės privatizavimo  dirbo dar 12 metų, buvo labai geras kapitonas. Dabar jis jau pensininkas.

Praėjus metams po tragedijos tuometinio KTL vadovybė, vadovaujama Arsenijaus Bičo, savo lėšomis pastatė paminklą. Bendrovė buvo privatizuota 2003-iaisiais. „Tuos visus įvykius tada dar stebėjau kaip eilinis Lietuvos pilietis. Tai buvo labai netikėta žinia. Taip nutinka itin retai. Nieko nepadarysi, stichija, uraganas. Mes kasmet tai prisimena. Gėlių prie šio paminklo būna beveik visada. Jūros šventėje žmonės turi linksmintis, tačiau turime tokių akcentų, kurių tiesiog negalime pamiršti. Įgulos artimiesiems tai vienintelė vieta, kur jie gali lyg ir pabūti su žuvusiais“, - sakė V. Lygnugaris.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder