COVID-19: situacija Klaipėdos gydymo įstaigose stabilizuota?

COVID-19: situacija Klaipėdos gydymo įstaigose stabilizuota?

Daug nerimo sukėlęs koronaviruso židinys VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos medicinos centre ir UAB “Klaipėdos hospisas” stabilizuotas, o miesto ligoninės nuo kitos savaitės jau pradės teikti planinę pagalbą. Tokia informacija Klaipėdos miesto vadovams buvo pateikta penktadienį vykusiame Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijos posėdyje.

Veikia visi KUL skyriai

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis pranešė, kad praėjusią parą infekcija nebuvo diagnozuota nė vienam žmogui. Šiuo metu KUL gydomas 21 infekuotas žmogus.

Nuo pirmadienio KUL bus pradėta teikti planinė pagalba, jau veikia visi ligoninės skyriai. Pasak V. Janušonio, krūvis jau yra pakankamai didelis ir didėja.

“Visos ligoninės grįžta į įprastą darbo ritmą ir krūvį, koks buvo prie koronavirusą”, - sakė V. Janušonis.

Jis teigė, kad šiuo metu krūvis kitoms miesto ligoninėms yra sumažėjęs, nes KUL vėl priima daugiausiai pacientų.

Pasak V. Janušonio, sėkmingai pavyko suvaldyti ir padėtį Paliatyvios pagalbos ir šeimos medicinos centre. Paskutiniais duomenimis, šiuo metu 22 pacientams atlikti tyrimai buvo neigiami, 7 yra teigiami, tačiau netrukus planuojama atlikti pakartotinius tyrimus.

“Tai patvirtina, kad sprendimas palikti židinį ir organizuoti pagalbą židinyje, yra teisingas, tai rodo rezultatai”, - sakė KUL vyriausiasis gydytojas.

Nebuvo nė vieno užsikrėtusio

Respublikinės Klaipėdos ligoninės (RKL) vadovas Darius Steponkus pasidžiaugė, kad ligoninėje nebuvo nė vieno užsikrėtimo atvejo.

“Tai nebuvo kažkoks stebuklas. Tai buvo atsakingo ir sistemingo darbo derinant su epidemiologais rezultatas”, - sakė D. Steponkus.

Pasak jo, karantinas artėja į pabaigą, tad netrukus bus galima įvertinti sukauptą patirtį, pasimokyti iš klaidų ir pasidalinti gerąja patirtimi.

RKL buvo tekęs nemažas išbandymas, kai laikinai uždarius KUL skyrius, reikėjo skubią pagalbą teikti visam Klaipėdos regionui. Tačiau, teigiama, medikai šį išbandymą puikiai įveikė.

RKL taip pat nuo kitos savaitės pradės teikti planinę pagalbą, pirmiausia bus atnaujintos konsultacijos.

“Neprarandame budrumo, nes virusas nėra pasitraukęs, o ankstyvas atsipalaidavimas gali turėti labai neigiamas pasekmes. Nesistengiame operuoti skaičiais ar dydžiais, nes saugumas mūsų pagrindinis prioritetas”, - kad vis dar daug dėmesio būtina skirti darbuotojų ir pacientų apsaugai, pabrėžė D. Steponkus.

Priims jūrininkus

Klaipėdos jūrininkų ligoninės vadovas Jonas Sąlyga taip pat pasidžiaugė, kad ligoninė dirba visu pajėgumu, auga pacientų skaičius, nėra infekuotų darbuotojų ar pacientų.

“Nuo pirmadienio bus teikiama planinė stacionarinė pagalba, konsultacijos ir pradės darbą planinė jūrininkų sveikatos tikrinimo komisija”, - sakė J. Sąlyga.

Šiuo metu į Jūrininkų ligoninę pirmiausia guldomi kardiologiniai, neurologiniai pacientai, taip pat – pacientai, kuriems reikalinga ūminių insultų ir infarktų gydymo centro medikų pagalba.

Dėkojo už pagalbą

VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos medicinos centrui ir UAB “Klaipėdos hospisas” vadovaujanti Rasa Dagienė dėkojo Klaipėdos miesto savivaldybės ekstremalių situacijų komisijai už priimtus sprendimus, padėjusius suvaldyti situaciją ir KUL vadovui V. Janušoniui už suteiktą pagalbą.

Sykiu ji prašė atleisti už nesusipratimus, nes situacija, į kurią pateko įstaiga, buvo neeilinė.

“Buvo labai daug streso, daug įtampos, buvo sunku suvaldyti”, - kalbėjo R. Dagienė, įvardijusi, kad viena didžiausių problemų įstaigai yra finansai.

Ji teigė, kad “Klaipėdos hospisas” tėra iškaba, o veikia Paliatyvios pagalbos ir šeimos medicinos centras, kuris turi reikalingus leidimus, higienos pasus, o tie dokumentai, kurių trūksta, esą yra tvarkomi.

Šiuo metu 7 infekuotus įstaigoje slaugomus senukus planuojama perkelti į vieną pastato aukštą, kad jie būtų visiškai atskirti nuo kitų pacientų ir nesimaišytų srautai.

Vidutinis slaugomų žmonių amžius yra 78 metai, yra ir vyresnių nei 90 metų.

Pasak R. Dagienės, pasveikusių žmonių artimieji buvo informuoti, kad reikės juos pasiimti į namus, bet esą sulaukta jų atsisakymų, todėl pasveikę pacientai vis dar yra įstaigoje. Artimiausiu metu ketinama dar kartą kreiptis į artimuosius.

Per šį laikotarpį į namus artimieji pasiėmė tik vieną įstaigoje slaugytą žmogų.

Tikisi tvarkos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento vadovas Raimundas Grigaliūnas teigė besidžiaugiantis, kad nėra daugiau mirčių ir kad tie žmonės sveiksta, visiems tai labai svarbu, bet pabrėžė, kad būtina užtikrinti, kad įstaiga veiks tvarkingai.

“Įstaiga, kaip buvo paminėta, kad turi visus leidimus ir higienos pasus, tai noriu patikslinti, kad palaikomajam gydymui ir slaugai turi tik vienvietei palatai. Ši įstaiga turi susitvarkyti dokumentus ir viską, kas priklauso, kad teiktų paraišką dėl leidimo-higienos paso”, - kalbėjo R. Grigaliūnas.

Jo teigimu, buvo atliktas naujas patikrinimas VšĮ Paliatyvios pagalbos ir šeimos medicinos centro ir UAB “Klaipėdos hospisas” patalpose ir artimiausiu metu turėtų būti jo išvados. Tada bus įvertinama, kaip pasikeitė situacija.

“Jeigu neužtikrinami srautai, vadinasi, žmonės, kuriems dar bus padarytas pakartotinis tyrimas dėl viruso, ir nebus nustatytas virusas, jie pagal galimybes turėtų būti perkelti kitur. Gerai, kad mažėja sergančių skaičius, bet jų dar turime. Nesinorėtų, kad dėl kokios mažiausios klaidos liga vėl išplistų”, - sakė R. Grigaliūnas.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis taip pat pabrėžė, kad siekiama, jog sergančių žmonių skaičius įstaigoje mažėtų, o nesergantys turėtų būti išvežami, jų srautai neturėtų kirstis.

Po kurio laiko, G. Neniškio teigimu, Ekstremalių situacijų komisija planuoja dar kartą įvertinti padėtį, bet kol kas nutarta “klausimą laikyti uždarytu”.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder