Garsusis skardis priimtų tik už mokestį

Garsusis skardis priimtų tik už mokestį

Klai­pė­dos ra­jo­no sa­vi­val­dy­bė­je ak­ty­viai svars­to­mas siū­ly­mas ap­mo­kes­tin­ti ves­tu­vi­nin­kų lan­ky­mą­si ant itin po­pu­lia­raus pa­jū­rio skar­džio - Olan­dų Kepurės

Ap­lin­ko­sau­gi­nin­kai sie­kia, kad bū­tų įves­ta pri­va­lo­ma 100 eu­rų rink­lia­va vi­siems ant skar­džio be­si­tuo­kian­tiems as­me­nims ir iš­ky­lau­jan­tiems ves­tu­vi­nin­kams. Mat bū­tent jie yra itin pa­mė­gę gau­siai žmo­nių lan­ko­mą vaiz­din­gą skar­dį.

„Jis ta­po sa­vo­tiš­ka VIP ves­tu­vių vie­ta. Si­tua­ci­ja - ko­ne ne­be­val­do­ma, nes ves­tu­vi­nin­kai net už­sit­ve­ria te­ri­to­ri­ją „Stop“ juo­sto­mis, ten iš­ky­lau­ja, pa­lie­ka vi­so­kių šiukš­lių. Jie nau­do­ja­si par­ko inf­ras­truk­tū­ra ne­mo­ka­mai, to­dėl siek­si­me, kad bū­tų ren­ka­mas pri­va­lo­mas mo­kes­tis. Už su­rink­tus pi­ni­gus bū­tų tvar­ko­mas kas­met vis la­biau slen­kan­tis skar­dis“, - LŽ sa­kė Pa­jū­rio re­gio­ni­nio par­ko (PRP) di­rek­to­rius Da­rius Ni­cius.

Jis at­sklei­dė, kad kai ku­rie jau­na­ve­džiai fik­ty­viai pri­si­re­gis­truo­ja Klai­pė­dos ra­jo­ne vien dėl tei­sės tuo­ktis ant Olan­dų Ke­pu­rės.

Už­sit­ve­ria juostomis

24,4 me­tro aukš­čio Olan­dų Ke­pu­rė, esan­ti tarp Gi­ru­lių ir Kark­lės, - vie­nas iš PRP kraš­to­vaiz­džio per­lų, to­dėl vi­sais me­tų lai­kais tai itin lan­ko­ma vie­ta. Skar­dį ir nuo jo at­si­ve­rian­čią pa­no­ra­mą daž­nai fik­suo­ja gam­tos fo­tog­ra­fai. At­ši­lus orams Olan­dų Ke­pu­rės lan­ky­to­jų srau­tai taip pa­di­dė­ja, kad skar­džio vir­šū­nė bū­na tie­siog nu­sė­ta žmo­nių.

Anot Klai­pė­dos ra­jo­no me­ri­jos Ci­vi­li­nės me­tri­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jos Da­lios Frei­go­fai­tės, vien šie­met no­rą su­reng­ti san­tuo­kos ce­re­mo­ni­ją ant Olan­dų Ke­pu­rės jau par­eiš­kė apie 20 po­rų. Ta­čiau šis skai­čius vi­siš­kai ne­ats­pin­di rea­lios si­tua­ci­jos, mat čia ves­tu­vi­nin­kų de­le­ga­ci­jos at­vyks­ta ko­ne kas sa­vait­ga­lį vien dėl fo­to­se­si­jų. Ne­re­tai Olan­dų Ke­pu­rė pa­si­ren­ka­ma ir kaip iš­ky­los, šam­pa­no gė­ri­mo ir po­ky­lių vie­ta.

LŽ žur­na­lis­tui ne kar­tą yra te­kę ma­ty­ti ves­tu­vi­nin­kų pa­lik­tas prie pu­šų ka­mie­nų pri­riš­tas „Stop“ juo­stas, nors ši vie­ta yra vie­ša ir ne­ga­li bū­ti da­ro­ma jo­kių kliū­čių no­rin­tie­siems čia ap­si­lan­ky­ti. Po ves­tu­vi­nin­kų iš­ky­lų čia lie­ka ne­ma­žai šiukš­lių.

„Žmo­nės daž­nai skun­džia­si, kad dėl ves­tu­vi­nin­kų ne­ga­li ne tik prie­iti kur no­ri, bet ir fo­tog­ra­fuo­tis, nes tam tin­ka­miau­sias vie­tas čia bū­na užė­mę iš­si­pus­tę iš­ky­lau­to­jai. Iš ti­krų­jų net ne­ži­no­me, kiek tų ves­tu­vi­nin­kų de­le­ga­ci­jų iš­ky­lau­ja, nes re­gis­truo­ja­me tik iš­vyks­ta­mą­sias san­tuo­kas ant Olan­dų Ke­pu­rės“, - LŽ sa­kė D. Frei­go­fai­tė.

Bė­da ta, kad dėl di­de­lių žmo­nių srau­tų nu­min­do­ma žo­lė, o ne­li­kus au­ga­li­jos at­si­ve­ria smė­lė­ti plo­tai, ku­rie po lie­taus virs­ta įgriu­vo­mis. Taip vis la­biau nyks­ta ir pa­ti Olan­dų Ke­pu­rė, po aud­rų virs­ta me­džiai, sa­vo dar­bą at­lie­ka mo­lin­gą skar­dį grau­žian­tys po­že­mi­niai šal­ti­niai.

Kaip slen­ka skar­dis, ga­li­ma įsi­ti­kin­ti vien pa­žvel­gus į in­for­ma­ci­nį stul­pe­lį. Dar pa­va­sa­rį sto­vė­jo ant vir­šū­nės, o da­bar yra nu­vir­tęs į apa­čią.

Įsi­re­gis­truo­ja fiktyviai

PRP va­do­vas D. Ni­cius LŽ tei­gė, kad tu­ris­tai Olan­dų Ke­pu­rę to­liau ga­lės lan­ky­ti ne­mo­ka­mai, o štai ves­tu­vi­nin­kams ruo­šia­ma­si įves­ti pri­va­lo­mą 100 eu­rų mo­kes­tį.

„Jei jie ren­ka­si tą VIP vie­tą ce­re­mo­ni­joms, pik­ni­kams, te­gul už tai mo­ka. Pa­ste­bė­jo­me įdo­mią ten­den­ci­ją: gau­na­me raš­tus dėl lei­di­mo tuo­ktis ant skar­džio iš to pa­ties bu­to. Iš­siaiš­ki­no­me, kad ja­me re­gis­truo­ta ves­tu­vių or­ga­ni­za­to­rių įmo­nė. Spė­ja­me, kad žmo­nės yra fik­ty­viai re­gis­truo­ja­mi ta­me bu­te vien tam, kad ga­lė­tų tuo­ktis ant Olan­dų Ke­pu­rės. Pa­vyz­džiui, jau­no­ji, lie­tu­vė, gy­ve­na Ai­ri­jo­je, o jau­na­sis - ta­me bu­te. Ja­me „gy­ve­na“ dar de­šimt jau­nų­jų, o jų an­tro­sios pu­sės - emig­ran­tai“, - at­sklei­dė jis.

D. Ni­ciaus ma­ny­mu, at­ėjo lai­kas įves­ti sa­vo­tiš­ką eko­no­mi­nį re­gu­lia­vi­mą, ku­ris ar­ba ap­ri­bo­tų ves­tu­vi­nin­kų no­rus tuo­ktis ant skar­džio, ar­ba pra­dė­tų duo­ti nau­dos PRP.

„Kiek­vie­ną va­sa­ros sa­vait­ga­lį ant skar­džio pil­na ves­tu­vi­nin­kų. Jie at­si­ve­ža vi­so­kių ar­kų, šiukš­li­na, triukš­mau­ja, iš­ky­lau­ja, taip su­kel­da­mi ne­pa­to­gu­mų par­ko lan­ky­to­jams. Ma­no­me, kad rei­kia re­gu­liuo­ti tų ves­tu­vi­nių iš­ky­lų skai­čių ir leis­ti ant Olan­dų Ke­pu­rės or­ga­ni­zuo­ti dau­giau­sia dvi ce­re­mo­ni­jas per die­ną“, - par­ko va­do­vas.

Pa­klaus­tas, ar 100 eu­rų mo­kes­tis ke­liau­tų tie­siai į PRP di­rek­ci­jos sąs­kai­tą, D. Ni­cius at­sa­kė ne­igia­mai.

„Tai bū­tų sa­vi­val­dy­bės vie­ti­nė rink­lia­va, tad ir pi­ni­gai pa­tek­tų į me­ri­jos sąs­kai­tą. O jau iš jos ga­lė­tų bū­ti ski­ria­mi pi­ni­gai kad ir Kre­tin­ga­lės se­niū­ni­jai, ku­ri už tas ves­tu­vi­nin­kų įmo­kas tvar­ky­tų Olan­dų Ke­pu­rę ir jos prie­igas. Taip bū­tų lo­giš­ka ir są­ži­nin­ga. Yran­tis skar­dis kas­met rei­ka­lau­ja pa­pil­do­mų dar­bų, o jiems at­lik­ti se­niū­ni­ja ne­tu­ri pi­ni­gų. Mes taip pat ne­ga­li­me skir­ti tiek lė­šų, kiek rei­kia“, - ti­ki­no par­ko di­rek­to­rius.

Mo­kė­tų tik iškylaujantieji

Šią sa­vai­tę lan­ky­mo­si ant Olan­dų Ke­pu­rės ap­mo­kes­ti­ni­mo klau­si­mas svars­ty­tas spe­cia­liai su­bur­to­je dar­bo gru­pė­je, ku­riai va­do­vau­ja Klai­pė­dos ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nis­tra­ci­jos di­rek­to­rius Si­gi­tas Kar­baus­kas.

„Jo­kių spren­di­mų kol kas ne­bus. Da­bar tik vyks­ta dis­ku­si­jos, to­dėl net ne­no­rė­čiau reikš­ti iš­anks­ti­nės sa­vo nuo­mo­nės. Jei dar­bo gru­pė nu­spręs, kad ves­tu­vi­nin­kų lan­ky­mą­si ant skar­džio rei­kia ap­mo­kes­tin­ti, bus ren­gia­mas ta­ry­bos spren­di­mo pro­jek­tas. Bet ku­riuo at­ve­ju kal­ba­me apie ki­tus me­tus“, - LŽ tei­gė S. Kar­baus­kas.

D. Frei­go­fai­tės ma­ny­mu, pa­pil­do­mai 100 eu­rų ap­mo­kes­tin­ti ofi­cia­lias ci­vi­li­nės san­tuo­kos ce­re­mo­ni­jas, vyks­tan­čias ant Olan­dų Ke­pu­rės, bū­tų ne­tiks­lin­ga.

„Žmo­nės ir taip už tei­sę su­si­tuok­ti gam­to­je su­mo­ka 60 eu­rų mo­kes­tį. La­biau ak­cen­tuo­čiau bū­ti­ny­bę ap­mo­kes­tin­ti tuos ves­tu­vi­nin­kus, ku­rie ren­gia ant skar­džio iš­ky­las. Tu­ris­tai, re­gio­ni­nio par­ko lan­ky­to­jai dėl jų ti­krai pa­ti­ria ne­pa­to­gu­mų“, - kal­bė­jo val­di­nin­kė.

PRP esan­tis Olan­dų Ke­pu­rės kraš­to­vaiz­džio draus­ti­nis api­ma 123 hek­ta­rų plo­tą. Čia sau­go­mas Bal­ti­jos jū­ros skar­dis ir jo gam­ti­nė ap­lin­ka.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder