Reto radinio amžius Lietuvos pajūryje užgniaužia kvapą

Reto radinio amžius Lietuvos pajūryje užgniaužia kvapą

Pajūrio regioninio parko darbuotojai džiaugiasi - jiems į rankas pateko netikėtai prieš 4-erius metus poilsiautojų pajūryje tarp Olando Kepurės ir Karklės aptiktas, moksliškai neįkainojamas radinys.

Ketvirtadienį socialinio tinklo "Facebook" puslapyje Pajūrio regionio parko atstovai teigė, kad gintaro gaudytojai atnešė amonito - galvakojo moliusko - suakmenėjusią fosiliją.

"Vakarų ekspresui" susisiekus su Pajūrio regioninio parko darbuotojais, vienas jų, Simonas Bendikas pasakojo, kad šio radinio amžius siekia milijonus metų.

"Juros periodo moliuskas. Tai akmuo, ant kurio yra moliusko fosilija", - radinį apibūdino S. Bendikas.

Specialistas pasakojo, kad amonitas - jau išnykęs gyvūnas, žemėje egzistavęs nuo 400 mln. prieš Kristų iki 46 mln. metų prieš Kristų. "Tad šis laikotarpis labai platus", - komentavo vyras ir pridūrė, kad gali būti siekiama nustatyti tikslesnį šio radinio amžių.

Tiesa, kaip tai padaryti, bus tariamasi su mokslininkais.

"Mes dar neatlikome tyrimų. Mums reikia išsiaiškinti su mokslininkais, ar tų tyrimų reikia. Galbūt yra duomenų apie anksčiau rastas panašias fosilijas (netoli tos vietos. - Aut. past.). Tad kol kas, ar reikia tyrimų, dar sprendžiama", - pasakojo S. Bendikas.

Jis aiškino, kad moliuską galės išvysti ir visuomenė. "Poilsiautojai mums tai atnešė ir padovanojo. Tad ketiname tai demonstruoti visuomenei ekspozicijoje Karklėje esančiame Pajūrio regioninio parko lankytojų centre", - sakė S. Bendikas.

Vyras pasakojo, kad lankytojai neretai atneša įdomių radinių. Dažniausiai randami kaulai.

"Dažniausiai jie randami prie Olando Kepurės", - dėstė jis.

S. Bendikas prisiminė, kad vienas kaulų buvo rastas 2012 metais.

"Tai buvo mamuto kaulai. Buvome atlikę tyrimus. Žmonės dabar ekspozicijoje gali pamatyti, kaip atrodo mamuto kaulai", - džiaugėsi specialistas.

Tiesa, vyras nesiryžo vertinti, kiek tokie radiniai gali būti verti finansine prasme. Anot jo, tai gali lemti ir radinių retumas vietoje, ir jų amžius.

Fosilizacijos procesas, kurios metu susidaro fosilijos, yra retas reiškinys. Paprastai natūralios medžiagos gamtoje yra greitai suskaidomos.

Fosilijos teikia duomenų, kurie duoda evoliucijos įrodymų.

Fosilijoms susidaryti reikia ypatingų sąlygų. Dažniausiai jos susidaro tada, kai organizmo liekanas greitai uždengia oro nepraleidžiantis sluoksnis. Tai gali būti vulkaniniai pelenai arba nuosėdos jūros dugne.

Dažniausiai aptinkami suakmenėję gyvūnų kaulai, dantys, kriauklės, mediena, žiedadulkės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder