Sodininkų bendrijos naikinamos dėl civilizacijos

Sodininkų bendrijos naikinamos dėl civilizacijos

Klaipėdos miesto bendrojo plano nuostata, kad miesto teritorijoje esančios sodininkų bendrijos turėtų tapti gyvenamaisiais kvartalais, tampa realybe. Šiuo metu pirmoji Klaipėdoje likviduojama sodininkų bendrija "Tauras". Likvidacijos procesas greitu laiku bus baigtas, tačiau plano, kaip naujasis gyvenamasis rajonas bus integruotas į miestą nėra.

Trečiadienį Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pasirašė likviduojamos sodininkų bendrijos "Tauras" lietaus nuotekų tinklų perėmimo aktą. "Savivaldybei įteikėme 700 tūkst. eurų vertės dovaną, kurią jai teks prižiūrėti. Kitas mūsų vizitas į Savivaldybę bus su prašymu rūpintis keliais", - sakė sodininkų bendrijos "Tauras" likvidatorius, advokatas Vilmantas Ančiukaitis.

Bendrija likviduojama

Priminsime, jog sprendimas likviduoti Tauralaukyje esančią pačią didžiausią uostamiesčio sodininkų bendriją "Tauras" buvo priimtas šių metų pavasarį. Šią iniciatyvą balsavimu palaikė daugiau nei du trečdaliai - 250 bendrijos narių. Iš viso bendrijai priklausė 315 narių. Bendrijos teritorija padalinta į beveik 9 arus siekiančius sklypus. Juose yra apie 200 namų, kuriuose žmonės gyvena nuolat.

Sprendimas likviduoti bendriją buvo priimtas įvertinus, kad sodininkų bendrijos išlaikymas yra neekonomiškas ir nenaudingas, kadangi sodininkų bendrijoje didžiąją išlaidų dalį tenka skirti darbuotojų atlyginimams ir mokesčiams, o kelių priežiūrai, aplinkos tvarkymui likdavo tik maža dalis iš surenkamų nario mokesčių.

Vieni iš svarbiausių bendrijos likvidavimo tikslų buvo pašalinti bet kokias kliūtis Savivaldybei prižiūrėti bendrijos teritorijos kelius ir prisijungti prie šiuo metu vystomo Tauralaukio gatvių asfaltavimo projekto. Sodininkų bendrijos "Tauras" keliai yra D2 kelio kategorijos.

NESISKIRIA. Sodininkų bendrija "Tauras" jau seniai tapo gyvenamuoju rajonu, niekuo neišsiskiriančiu iš kitų greta esančių kvartalų, netrukus ji taps oficialia miesto teritorija. Oro grupės nuotr.

Pasak V. Ančiukaičio, sodininkų bendrijos "Tauras" likvidavimo procesas jau greitai bus baigtas. "Liko tik realizuoti buvusio bendrijos pirmininko medinį namelį (šiuo metu parduodamas už 20 eurų), atiduoti dokumentaciją archyvui ir užregistruoti Registrų centre faktą, jog bendrija likviduota", - vardino pašnekovas ir pridūrė, kad sodininkų bendrijos likvidacijos procesu domisi ir kitų Klaipėdos mieste bei rajone esančių sodininkų bendrijų pirmininkai.

Tikslas - asfaltas

"Kelių perduoti nereikėjo, nes jie nebuvo bendrijos turtas, tai miesto keliai, tačiau Savivaldybė kratėsi jų priežiūros, argumentuodama tuo, jog keliai buvo sodininkų bendrijos teritorijoje. Dabar miestas privalės prižiūrėti. Vandens tinklai jau seniai buvo perduoti AB "Klaipėdos vanduo". Yra ir dujos. Nors sodininkų bendrijos statusas bus panaikintas, tačiau dauguma sklypų šioje teritorijoje išliks žemės ūkio paskirties.

Prievolės gyventojams keisti žemės paskirtį nėra, tačiau galimybė tokia yra. Žinia, kad gyvenamosios paskirties sklypo vertė bus kur kas didesnė nei žemės ūkio paskirties ir mokesčiai už ją bus didesni", - aiškino V. Ančiukaitis.

STATYBOS. Iš 315 sodų bendrijos "Tauras" sklypų 200 stovi gyvenamieji namai. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Savivaldybės tarnautojai aiškino, jog sodų bendrijos gatvės yra ne miestas", - sakė teisininkas.

Kelius perduos miestui

Sodininkų bendrijos "Baltija", esančios Kretingos gatvėje, pirmininkė Elvyra Venckūnienė sakė, kad ir jos vadovaujamoje bendrijoje taip pat yra žmonių, kurie kelia idėją likviduoti sodininkų bendriją, tačiau tam pritaria ne visi.

"Žmonių bendruomeniškumas dabar skatinamas, steigiamos įvairios bendrijos. Kam naikinti sodininkų bendriją, kuri jau turi savo tvarką, tradicijas? Jeigu ši bendrija bus panaikinta - tai vis tiek bus kuriama gyvenamojo kvartalo bendrija", - svarstė pašnekovė.

"Pažiūrėsime, kaip seksis šį procesą pradėjusiai sodininkų bendrijai "Tauras", nors, tiesą sakant, šios bendrijos statusas yra kiek kitoks nei sodininkų bendrijos "Baltija". Ten ir sklypai didesni, ir keliai platūs, ir priklauso miestui. O pas mus sklypai tik po 5 arus. Daug bendrijos narių yra peržengę sklypo ribas ir keliukai mūsų labai siauri, vos 3,5 - 4 metrų pločio. Nei čia gatvės, nei gatvytės" - teigė pašnekovė.

E. Venckūnienė pasiguodė, kad sodininkų bendrija "Baltija" įkurta buvusios Dangės senvagės, pelkėtoje vietoje, tad ir dabar kelių priežiūra sodininkams kelia daugiausiai rūpesčių. "Gruntas - nestabilus, šlapias, vienose vietose smėlis, kitose - durpės. Prižiūrėti tokius kelius labai sudėtinga. Tik pernai sutvarkėme, šiemet - vėl duobės.

Kai reikia greideriuoti - technikos neprisišaukiame", - rūpesčius pasakojo pirmininkė ir pridūrė, kad artimiausiu metu ketina šia problema nusikratyti.

"Šiais metais padarėme kelių kadastrinius matavimus ir 3 km ilgio žvyruotus bendrijos kelius ketiname perduoti Savivaldybei. Tikimės, kad Savivaldybė juos tada valys, tvarkys" - sakė pirmininkė.

E. Venckūnienė pažymėjo, kad sodininkų bendrijai "Baltija" bendra laistymo sistema, kuri tiekia vandenį iš Dangės upės 250 sklypų. "Sumokame ekologijos mokestį ir laistome upės vandeniu daržus. Šiuo metu dar daug bendrijos narių čia puoselėja tik sodus ir daržus. Daug kas gyvena tik vasaromis, tačiau kasmet pastatomi 3-4 privatūs namai, kuriuose bendrijos nariai gyvena nuolat. Šiuo metu tokių gyventojų "Baltijos" sodų bendrijoje yra apie 100", - teigė E. Venckūnienė.

Natūralus procesas

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas patvirtino, jog į miesto balansą šiuo metu periimami visi sutvarkyti lietaus tinklai.

"Tauro sodai jau seniai yra tapę gyvenamuoju kvartalu. Likvidavus sodininkų bendriją, jos teritorija oficialiai taps miesto teritorija, už kurią bus miestas atsakingas", - patvirtino S. Budinas, tačiau pažadų, jog ši teritorija bus prijungta prie vykdomo Tauralaukio gatvių asfaltavimo projekto, nedalino.

Paklaustas apie sodų bendrijos "Baltija" situaciją, direktorius atsakė, kad ji yra jam žinoma ir "sudėtingesnė" nei "Tauro" sodų.

"Ten vieni sodo bendrijos nariai gyvena, kiti - negyvena. Vieni tvarkosi, kiti - nesitvarko. Komunikacijos įrengtos. Keliai jų dar neperduoti miestui, tačiau perspektyvoje ir ši sodo bendrija taps gyvenamuoju rajonu. Tai - natūralus procesas. Strateginiame miesto plane nėra numatyta papildomų priemonių, kaip sodų bendrijas integruoti į miestą, tačiau jose taip pat gyvena Klaipėdos miesto gyventojai", - kalbėjo S Budinas.

Iš viso Klaipėdos miesto teritorijoje yra registruota 21 sodų ir sodininkų bendrija.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder