Sigučio Jačėno vasarvidžio regėjimai

Sigučio Jačėno vasarvidžio regėjimai

Kitą savaitę, trečiadienį, pradžią skelbs jau tradicija pajūryje tapę aktoriaus ir režisieriaus Sigučio Jačėno inicijuojami literatūros ir muzikos vakarai "Naktigonės 2011". "Literatūrinio teatro", - patikslina sumanytojas, VšĮ "Vieno aktoriaus teatras" vadovas, mat tradiciniai poezijos ir prozos skaitymai - beje, ne tik nemokami lankytojams, bet ir dėl kuklios paramos tik simboliškai atlyginami artistams, - pamažu buria bendraminčius aktorius į dažniau nei kartą per metus galintį funkcionuoti meninį darinį.

Šios "Naktigonės" - jau šeštosios. Esate emocionalus žmogus ir kiekvienais metais, darsyk sulaukęs minimalios fondų paramos, prabylate apie tai, kad renginys yra paskutinis. Tačiau kaskart ir vėl grįžtate su naujomis idėjomis.

Išties, taip sakau kasmet. Žinote, kartą pasižiūrėjęs į batus vienos parduotuvės vitrinoje, kur jie išdėlioti taip pagarbiai, tarsi būtų meno kūriniai, sugalvojau graudų kalambūrą: "Kol batai - menas, tol menui - batai", - šypteli S. Jačėnas. - Tačiau neslėpsiu, kad nuo pat "Naktigonių" pradžios turėjau viziją, jog tai nebus padriki ir pavieniai renginiai. Labai tikėjausi, kad jie išsivystytų į vyksmą, judėjimą. Panašu, kad dabar toks literatūrinis teatras jau gimsta.

Ir jis - jau nebe vieno aktoriaus.

Taip, pavadinimą gali tekti keisti, nors, kita vertus, kiekvienas iš šiuose projektuose dalyvaujančių aktorių - savarankiškas ir savitas artistas, tarsi mažas teatras, - šypsosi. - Manyčiau, susibūrę galėtume išsaugoti literatūrinių spektaklių bei miniatiūrų žanrą, kurį šiomis dienomis kiek užgožia bardų judėjimas. "Naktigonių", kurių paantraštė - "Vasarvidžio regėjimai: tarp žemės ir dangaus", programoje šiais metais bus kaip niekad daug literatūrinių spektaklių.

Pristatykite renginio programą. Į ką būsimiems žiūrovams patartumėte atkreipti dėmesį?

Skirtingai nei ankstesniais metais, šiemet renginiai vyks kasdien birželio 22-birželio 29 dienomis. Anksčiau organizuodavau juos kiekvieną vasaros pirmadienį, tačiau, prisipažinsiu, kiek pavargau. Tad šiemet sumaniau jiems paskirti visą vasarvidžio savaitę. Kai kurie nuolatiniai lankytojai priekaištauja - esą ką reikės veikti visą vasarą? - juokiasi. - Bet gal tai paliks erdvės kitiems sumanymams ir renginiams.

Kitą trečiadienį renginių ciklą pradėsime su autorinėmis akustinėmis Jono Krivicko-Kreivo, grupės "Skylė" gitaristo, dainomis. Tą patį vakarą Gerlacho palėpėje skambės Rainerio Marijos Rilkės poezija ir bus atidaryta Eimunto Nekrošiaus teatro "Meno fortas" aktoriaus bei dailininko Povilo Budrio, kuriančio paveikslus savita technika, parodos atidarymas.

Dar viena naujovė - šiemet sumaniau išeiti iš bibliotekos erdvių, tad kitą penktadienį lankytojus kviesime į Laikrodžių muziejaus kiemelyje vyksiantį vakarą su Klaipėdos etnokultūros centro ansambliu "Kuršių ainiai", kuris atliks iki šiol berods tik kartą skambėjusią programą "Eina saulelė aplinkui dangų", o šeštadienį - į Klaipėdos kultūrų komunikacijų centrą, kur stabtelsime pasikalbėti su žurnaliste Vitalija Morkūniene, esė, miniatiūrų bei fotografijų autore. Rubrika "Stabtelėjimai" man atrodo labai tinkama, juolab kad vasarvidis ir yra metas, kai laikas tarsi sustoja, kol dienos vėl pradeda trumpėti... Šiemet tai ir yra filosofinis "Naktigonių" raktas.

Šios vasaros pradžią pažymėjo liūdnas įvykis - rašytojo Rymanto Černiausko netektis. Jo atminimui pagerbti su rašytojo bičiuliu Pranciškumi Narušiu kitą sekmadienį sustosime ant dviejų Danės upės krantų prie Biržos tilto ir susišauksime muzika bei žodžiu. Tekstą - R. Černiausko "Miestelio istorijas" - netyčia aptikau almanache "Baltija". Tai šmaikščios istorijos apie Klaipėdos miestą ir jo personažus.

Kiti renginiai - daugiausia literatūrinio teatro vakarai. Rekomenduočiau nepraleisti kito ketvirtadienio spektaklio "Jis ir ji" pagal rašytojo Jono Biliūno ir jo žmonos Julijos Janulaitytės-Biliūnienės laiškus ir kūrybą, kurį sumanė ir režisavo Birutė Mar, kartu su kolega Aleksu Kazanavičiumi ir atliksianti šią lietuviškąją Romeo ir Džuljetos istoriją.

Birželio 27 dieną, pirmadienį, laukia mano režisuoti Alicijos Bykovskos-Salčynskos radijo pjesės "Pro skerdyklos langiuką" iš ciklo "Prūsų moterys" skaitymai, kuriuose dalyvauja uostamiesčio aktoriai Eglė Barauskaitė, Virginija Kochanskytė, Nijolė Narijauskaitė, Nijolė Sabulytė, Rimantas Pelakauskas ir džiazo pianistas Saulius Šiaučiulis.

Autorė atsispyrė nuo žinomos poetės kūrybos, bet istorija atskleista per moterį, kuri nežino savo gimimo istorijos, neturi artimųjų, gyvena mūsų laikais, viso šio besiplečiančio pasaulio baubo akivaizdoje, kur viskas siūloma, perkama, parduodama...

Birželio 28-ąją, antradienį, skambėsianti pjesė - stebiuosi, kad ji iki šiol nebuvo pastatyta, - avangardisto Kosto Ostrausko, gyvenančio Amerikoje, "netikėtinas dialogas su netikėtu epilogu" - "Žemaitė sutinka Šekspyrą". Pastarojo vaidmeniui pasikviečiau aktorių Ramūną Šimukauską, mat jis yra įskaitęs Šekspyro sonetų albumą "Lietuvių aktorių balsų" kolekcijai. Juos taip pat panaudosime skaitymuose. Julijos Žymantienės-Žemaitės vaidmenį atliks aktorė Jūratė Jankauskaitė, o Žymanto - Aleksandras Šimanskis.

Trečiadienį, birželio 29-ąją, paskutinįjį "Naktigonių" vakarą pristatysime Juozo Marcinkevičiaus pjesę "Svečiai Baublyje" apie savo laikmetį pranokusį kultūrininką Dionizą Pošką. Džiugu, kad šiame projekte bendraminčių ratas dar padidėjo: skaitys aktoriai Regina Arbačiauskaitė, Vytautas Paukštė, Darius Meškauskas. Viliuosi, kad visi drauge būtinai nuvažiuosim ir į atnaujintus Baublius - kitąmet pirmajam šalies kraštotyros muziejui sueis 200 metų.

"Naktigonių 2011" programą rasite "Vakarų ekspreso" puslapyje "Laisvalaikio gidas".

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder