Ukrainiečių orkestras kviečia šėlti "Tokatos ritmu"

Ukrainiečių orkestras kviečia šėlti "Tokatos ritmu"

Gegužės 3 dieną 18 val. Klaipėdos koncertų salėje koncertuos svečiai iš Ukrainos - Chmelnickio apskrities filharmonijos kamerinis orkestras, vadovaujamas Oleksandro Dragano, bei solistai Oleksandras Kozarenko (fortepijonas) ir Taras Malykas (fleita). Svečių programos pavadinimą "Tokatos ritmu" pasufleravo joje vyrausiantis energingas muzikos charakteris ir skambėsiantys lietuviški kūriniai - Jono Tamulionio "Toccata diavolesca" bei Felikso Bajoro Preliudas ir tokata.

Chmelnickio apskrities filharmonijos kamerinis orkestras susikūrė 1992 m., jo pirmasis meno vadovas buvo nusipelnęs Ukrainos meno artistas Sergejus Leonovas, nuo 2008 metų kolektyvui vadovauja Oleksandras Draganas.

Orkestro repertuare galime rasti tiek senosios, tiek šiuolaikinės muzikos kūrinių. Nacionaliniame Ukrainos kamerinių orkestrų konkurse kolektyvas pelnė diplomą kaip geriausias 2009 metų orkestras.

Fleitininkas Taras Malykas studijas baigė M. Lysenko vardo Lvovo nacionalinėje muzikos akademijoje. Aktyviai koncertuoja kaip solistas, populiarina šiuolaikinę muziką. Atlikėjas yra ansamblio Flautando narys.

Oleksandras Kozarenko koncerte bus pristatytas ne tik kaip solistas, bet ir vienas žinomiausių dabarties Ukrainos kompozitorių. Fortepijoną ir kompoziciją jis studijavo Kijevo nacionalinėje muzikos akademijoje. Vėliau baigė muzikologijos krypties magistro studijas ir įgijo muzikologijos mokslų daktaro laipsnį.

O. Kozarenko yra Nacionalinio M. Lysenkos pianistų konkurso nugalėtojas, L. Revutskio ir M. Lysenkos premijų kompozicijos srityje laureatas. Jis dėsto kompoziciją ir muzikos istoriją Lvovo M. Lysenkos muzikos akademijoje.

O. Kozarenko yra parašęs kamerinę operą, baletą, daug kitų įvairių žanrų - simfoninės, kamerinės-instrumentinės, vokalinės ir teatro muzikos kūrinių. Jo kūryboje išradingai dera ukrainiečių tautos muzikinis paveldas ir šiuolaikinės išraiškos priemonės. Kompozitoriaus muzika skambėjo tarptautiniuose festivaliuose "Melos-Ethos" (Bratislava), "Krokuvos kompozitorių dienos", "Kontrastai" (Lvovas) ir "Dvi naujosios muzikos dienos ir naktys" (Odesa). Ji buvo atlikta ir Klaipėdoje vykusiame naujos muzikos festivalyje "Kopa".

Kaip pianistas, O. Kozarenko ypatingą dėmesį skiria XX amžiaus Ukrainos muzikai, ypač daug jos grodamas duetu su violončelininke Lidia Shutko.

Pirmojoje koncerto dalyje, be minėtų lietuvių autorių kūrinių, dar skambės Johanno Sebastiano Bacho Koncertas fortepijonui ir orkestrui f-moll bei Siuita fleitai ir orkestrui h-moll. Antroji dalis bus skirta O. Kozarenko kūrybai, kurią su orkestru atliks pats autorius bei fleitininkas Taras Malykas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder