"Naktigonėse 2016" – vakaras "Tarmiškai"

"Naktigonėse 2016" – vakaras "Tarmiškai"

Devintą kartą VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“ rengiamos poezijos ir muzikos šventės „Naktigonės 2016“ programoje šį penktadienį, rugpjūčio 19 d., – ypatingas autorinių dainų vakaras „Tarmiškai“, kuriame dalyvaus du saviti kūrėjai, atlikėjai Algirdas Svidinskas (aukštaitiškai) ir Povilas Girdenis (žemaitiškai).

Nuo 20 val. kavinėje „Pauzė“, įsikūrusioje Ievos Simonaitytės bibliotekos kieme, skambės bardo Algirdo Svidinsko ir Mildos Krasauskienės tekstais – rytų aukštaičių uteniškių patarmės zarasiškių šnekta atliekamos dainos. Algirdas sako, kad nėra nei poetas, nei bardas netgi nei folkloristas, o tik žmogus: „Mes gimstame tik žmonėmis ir tik vėliau apaugame kitais vardais ir kartais tampame savo papildomų vardų įkaitais. To nenoriu ir stengiuosi išvengti. Šiuo atveju aš jums kalbėsiu apie save ir tai, kas man svarbu. Kalbėsiu muzikine kalba, savo jausmais, dalinsiuosi jais. Kūryba tarmiškai man svarbi nuo vaikystės, kada klasiokų akivaizdoje mokytojos buvau pajuoktas už prasprūdusią tarmę. Neatsisakiau to „pomėgio“ ir brandžiame amžiuje, ir pasitaikius progai su kolega Algiu Naručiu inicijavau daugelio jūsų pastebėtus Tarmių metus, su kitais savo kolegomis organizuojame ir respublikinius tarmiškos kūrybos konkursus.“

Algirdas Svidinskas. VAT nuotr.

Antroje „Naktigonių 2016“ vakaro „Tarmiškai“ dalyje skambės Povilo Girdenio dainos Šiaurės žemaičių dar vadinamų Dounininkais (pagal tai, kaip jie sako žodį „duona“) tarme. Apie priežastis, kurios paskatino kurti ir dainuoti tarmiškai, dainų autorius ir atlikėjas kalba taip: „Kurti žemaitiškas dainas pradėjau, nes darėsi skaudu, kad žemaičių tarmė, kuria kalbu nuo gimimo, kuria kalbėjo ir kalba man artimiausi ir brangiausi žmonės, masinėje kultūroje tampa pajuokos objektu. Žemaitiškai – vadinasi, „galima juoktis“. Noriu parodyti, kad žemaitiškai galima dainuoti ne vien apykvailes „dainuškas“, kurias girdėdami žiūrovai leips juokais, net nebandydami per daug gilintis į žodžius. Noriu įrodyti, kad žemaitiškos dainos gali būti tokios, kokios yra dainuojamos viso pasaulio kalbomis: vienos lyriškos, kitos ritmiškos, o trečios – linksmos ir juokingos. Bet ne dėl to, kad jos žemaitiškos. Noriu, kad žemaitiška poezija, kurią perskaityti kartais nėra lengva net ir patiems žemaičiams, būtų išgirsta“. Vienuolika metų kūręs žemaitiškas dainas savo Tėvo – kalbininko, profesoriaus Alekso Girdenio, poetų Stasio Anglickio, Stasio Jonausko, satyriko Algirdo Kazragio eilėmis, „Naktigonėse“ Povilas pirmą kartą atliks žemaitišką dainą, kuriai ir muziką, ir žodžius sukūrė pats!

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Klaipėdos miesto savivaldybė. Apie „Naktigonių“ renginius informuoja dienraštis „Vakarų ekspresas“ ir radijo stotis „Extra FM“. Įėjimas – 1 euras. Maloniai kviečiame.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder