Baltų genas

Baltų genas

BALTŲ GENAS: mes ir senovės lietuvių mitai, legendos, simboliai“ – taip vadinasi naujas radijo laidų ciklas, kurio pirmoji laida radijo „Extra FM“ programoje bus transliuojama šį šeštadienį, gegužės 21 d., 14 val. (kartojama sekmadienį, tuo pačiu laiku).

Kiekvienas anksčiau ar vėliau pagalvojame apie tai, kodėl mes tokie, o ne kitokie, apie savo gyvenimo prasmę, mus supančio pasaulio duotybes, tvarką ir pasikeitimus. Ir tada pradedame ieškoti atsakymų.

Baltai, kaip galime juokaudami spėti, buvo (ir yra?) žmonės, žvelgę į supantį pasaulį „baltai“. Beje, balta (sidabrinė) spalva Europoje turi daugiausia teigiamų prasmių. Ji simbolizuoja šviesą, gyvybę, džiaugsmą, nekaltybę, švarą, tyrumą, šventumą, išmintį, dieviškumą.

Šiuo metu pasaulyje gyvuoja tik dvi baltų tautos – lietuviai ir latviai. Kitos baltų tautos ir gentys iki XIX a. susiliejo su lietuvių, latvių, vokiečių ir įvairių rytų bei vakarų slavų etninėmis grupėmis, į lietuvių tautą įsiliejo aukštaičių, sėlių, deinuvių, žemaičių, kuršių, prūsų gentys. Baltai – indoeuropiečių tautos ir etninės grupės, kalbančios ar kalbėjusios baltų kalbomis, o „baltų“ terminą pasiūlė vokiečių kalbininkas G. H. F. Neselmanas (Nesselmann) 1845 metais.

Radijo laidose „Baltų genas“ genetikos tyrimus paliksime nuošalyje ir dėmesį sutelksime į perkeltinę žodžio „genas“ (gr. genos – giminė, kilmė) prasmę – domėsimės iš protėvių paveldėtais lietuvių mitais, legendomis, simboliais ir jų šiuolaikinėmis interpretacijomis.

Senovės lietuvių mituose pasakojama apie pasaulio, dievų, žmonių, gyvybės ir mirties kilmę, žvėrių, augalų atsiradimą. Juose pagrindžiama pasaulio tvarka, sąranga, ritualai, primenantys ir atkartojantys archetipinius pasaulio kūrimo vyksmus per pagrindines metų šventes. Mitai buvo suvokiami kaip tikros istorijos, pateikdavusios gyvenimiškų situacijų sprendimo variantus, per mitinius vaizdinius ir simbolius perteikdavusios savitą senųjų pasaulėjautą ir tikėjimą.

Pirmosiose ciklo laidose Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto Sakytinės tautosakos skyriaus vyr. mokslo darbuotoja hum. m. hab. dr. Nijolė Laurinkienė papasakos apie mito ryšį su tautosaka, apie paslaptingos gyvybės jėgos ir gyvybės atsinaujinimo simbolius – žalčio, gyvatės įvaizdžius senojoje baltų kultūroje.

Radijo laidose, kurios bus rengiamos iki kitų metų pradžios, dalyvaus įvairių sričių baltų kultūros, senovės lietuvių mitologijos, tradicinės liaudies ir dabartinės lietuvių kultūros specialistai, mokslininkai ir tyrėjai, skambės mitai ir legendos.

Laidos bus transliuojamos kiekvieną šeštadienį (kartojamos sekmadienį) per radijo stotį „Extra FM“ (88,5 MHz Vilnius / 89,3 MHz Utena / 91,5 MHz Ukmergė / 93,2 MHz Panevėžys / 97,1 MHz Kaunas / 98,1 MHz Marijampolė / 98,5 MHz Šiauliai / 100,2 MHz Klaipėda). Laidų autorė ir vedėja Nijolė Jačėnienė, rengėjas VšĮ „Vieno aktoriaus teatras“, informaciniai partneriai interneto portalas Alkas.lt, dienraštis „Vakarų ekspresas“. Projektą iš dalies finansuoja Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder