Šaltas patiekalas: lengvai, skaniai, kitaip

Šaltas patiekalas: lengvai, skaniai, kitaip

Sakoma, jog išties gardus patiekalas reikalauja kantrybės: jis gaminamas ilgai. Tačiau ne visada turime laiko jo laukti restorane ir ne visada esame nusiteikę ištisą pusdienį gaminti patys.

Kokie valgiai reikalauja minimum pastangų ir laiko, tačiau suteikia maksim malonumo iš gauto rezultato? Vasarą tai neabejotinai šaltos sriubos arba įvairiais užpilais pagardintos salotos, taip pat šaltiems patiekalams skirti padažai.

Libanietiškos salotos tabulė

Šių salotų variantų arabų pasaulyje - daugybė, bet pagrindas - kruopos ir žalumynai. Marokiečiai naudoja kuskusą. Libaniečiai - bulgurą (tai skaldyti kietieji kviečiai, apdoroti nuplikius, išdžiovinus ir iš dalies pašalinus luobą). Būtinas komponentas - petražolės (jų nepagailėkite), pagardintos alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Pomidorai, alyvuogės - pagal skonį.

 VEGETARIŠKA žalumynų sriuba - tiems, kuriems nepriimtini mėsos produktai.

Azijietiškos daržovių salotos

Jums reikės: 1 pakelio išvirtų nuplautų ir atvėsintų makaronų ("lingvinių"), 1 kininio kopūsto, 1 violetinio kopūsto, ryšulėlio špinatų, 1 raudonos ir 1 geltonos paprikos, 1 saujelės daigintų kviečių, 3 askaloninių svogūnų, 3 agurkų, 1 didelio ryšulėlio kalendros, 1 dubenėlio anakardžių riešutų (lengvai apkepintų). Užpilui reikės: 1 žaliosios citrinos, 8 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 šaukštų sezamo aliejaus, 6 šaukštų sojos padažo, trečdalio puodelio cukraus, 3 šaukštų supjaustyto imbiero, 2 česnako skiltelių, 2 aitriųjų žaliųjų pipirų, 1 pakelio kalendros.

Daržoves smulkiai supjaustykite, kalendrą suplėšykite. Špinatus ir kviečių daigus tik nuplaukite, jų galima nesmulkinti. Paprikas supjaustykite ir išimkite sėklytes. Agurkus pjaustykite griežinėliais.

Į indą įpilkite alyvuogių aliejaus, įspauskite citrinos sulčių, pilkite sojos padažo, sezamų aliejaus ir cukraus pagal skonį. Šie ingredientai naudojami gaminant daugelį salotų užpilų visame pasaulyje. Galima pridėti česnakų, imbiero, kalendros (smulkiai supjaustytų), jei mėgstate aštriai - aitriųjų pipirų.

Beje, nedėkite kalendros ir kitų žalumynų, jei nesiruošiate salotų valgyt tuojau pat.

Į indą dėkite šaltus virtus makaronus, paskui vieną po kitos supjaustytas daržoves ir apliekite jas užpilu. Sumaišykite ir dėkite į didelę lėkštę.

Prancūziškas užpilas

Šis užpilas suteiks nepakartojamo skonio bet kurioms salotoms. Jo galite užpilti ir ant žalumynų salotų, ir ant daržovių su jūros gėrybėmis, taip pat pagardinti žuvį bei mėsą.

Jums reikės: 1 askaloninio svogūno, 1 šaukštelio garstyčių, 100 g baltojo acto, 150 g augalinio aliejaus, 2 šaukštų nerūgščios grietinėlės, druskos, maltų baltųjų pipirų, kitų prieskonių (pagal savo skonį).

Prieskonius, actą, aliejų gerai sumaišykite. Svogūną supjaustykite labai smulkiai ir sudėkite į padažą. Dėkite garstyčias ir gerai sumaišykite. Dabar jau turite klasikinį prancūzišką salotų užpilą, tačiau mes jį gaminsime su grietinėle.

Taigi pilame grietinėlę ir viską suplakame iki vientisos masės. Paragaukite ir, jei reikia, dar dėkite druskos bei prieskonių.

Tokį padažą galima laikyti šaldytuve ne daugiau nei 2 val., nes jame nėra konservantų.

UŽPILAS - svarbiausia salotų dalis, nuo jų priklauso patiekalo skonio harmonija.

Svogūnų padažas

Jums reikės: 300 ml daržovių sultinio, 4 svogūno galvų, 3 šaukštų acto (3 proc.), 2 šaukštų augalinio aliejaus, 1 šaukšto pomidorų tyrės (arba kečupo), druskos, prieskonių - pagal skonį.

Svogūną smulkiai supjaustykite, lengvai apkepkite, įpilkite acto, įberkite prieskonių ir 5 minutes pavirkite. Pilkite į daržovių sultinį su prieskoniais ir dar pavirkite 10 min.

Patiekite šaltą.

Padažas šašlykams

Jums reikės: 75 grietinės, 75 g majonezo, kelių kalendros šakelių, 2 šaukštų pomidorų tyrės (arba kečupo), 1,5 šaukštelio prancūziškų garstyčių, 2 skiltelių česnako, 1 šaukšto citrinos sulčių.

Česnaką smulkiai supjaustykite, dėkite majonezo, grietinės, susmulkintą kalendrą, pomidorų tyrę, garstyčias, druskos, pilkite citrinos sulčių ir patiekite su šašlykais.

Olandiškas padažas

Jis tinka mėsai, žuviai ir virtoms daržovėms.

Jums reikės: 2 žalių kiaušinių trynių, pusės šaukšto vandens arba baltojo vyno, 1 šaukšto citrinos sulčių, 200 g sviesto, druskos, pipirų.

Vandenį arba vyną pašildykite. Elektriniu plaktuvu suplakite trynius su šiltu vandeniu arba vynu. Ištirpinkite sviestą, pakaitinkite, kol užvirs, ir pamažu supilkite į trynių masę vis plakdami. Turi būti tiršta emulsija.

Plakdami pilkite citrinos sulčių. Užpilą galima padaryti lengvesnį galiausiai pridėjus plaktų kiaušinių baltymų.

Australietiškas čatnis

Tinka šaltiems mėsos patiekalams.

Jums reikės: 200 rūgščių obuolių, 1 svogūno, 60 g razinų, 80 g pomidorų, 160 g cukraus, imbiero, gvazdikėlių, kvapiųjų pipirų, garstyčių, druskos.

Obuolius nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir patroškinkite ant mažos kaitros į puodą įpylę šiek tiek vandens.

Svogūną ir razinas smulkiai supjaustykite, pomidorus nulupkite ir viską dėkite į puodą su obuoliais. Berkite susmulkintus prieskonius, cukrų ir kaitinkite 1 val. ant mažos kaitros.

Žuvies užpilas

Šis pikantiškas užpilas gaminamas itin lengvai ir greitai. Acto pilkite pamažu, vis paragaudami, kad nepadaugintumėte.

Jums reikės: 1 didelio kiaušinio trynio, 2 šaukštų garstyčių, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio vyno acto, 100 ml augalinio aliejaus, krapų, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Trynį, garstyčias ir cukrų suplakite. Pagardinkite pipirais, druska actu ir vėl suplakite. Plakdami garstyčių masę lėtai pilkite augalinį aliejų. Suplakite ir pagardinkite žuvį.

Agurkinis padažas

Tinka šaltiems mėsos, žuvies, paukštienos patiekalams pagardinti.

Jums reikės: 100 g saulėgrąžų aliejaus, 4 agurkų, 1 šaukšto majonezo, 1 šaukštelio druskos, 4 skiltelių česnako.

Į plakimo indą ingredientus reikia dėti paeiliui. Iš pradžių supilkite aliejų, dėkite majonezo ir suplakite. Agurkus supjaustykite nedideliais gabaliukais, dėkite į indą ir vėl suplakite. Berkite druskos, dėkite česnakų ir vėl suplakite. Galima pridėti žalumynų.

Granatų padažas

Šis padažas žuvies, mėsos patiekalams, taip pat ir šašlykams suteiks nepakartojamo skonio.

Jums reikės: 910 g granatų, 60 g žalumynų, 25 g česnakų, 5 g aitriųjų džiovintų raudonųjų pipirų, 10 g druskos.

Vaisius supjaustykite per pusę ir mediniu mušikliu padaužykite per kiekvieną puselę.

Iškritusias sėklas (be luobos) dėkite į sulčiaspaudę. Sultis išfiltruokite ir pilkite į emaliuotą puodą. Pridėkite daržovių: smulkintų česnakų, pipirų, šviežios kalendros, baziliko, petražolių, krapų, mėtų ir druskos.

4-5 minutes pavirkite ir patiekite.

Tajų padažas

Jums reikės: 4 žaliųjų aitriųjų pipirų, 1 svogūno galvos, 2 česnako skiltelių, 1 šaukšto augalinio aliejaus, 1 šaukšto kapotos kalendros, 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės, 2 šaukštelių maltos kalendros, 1 šaukštelio maltų kmynų, 1 šaukštelio cinamono, tiek pat ciberžolės, juodųjų pipirų žirnelių, druskos.

Aitrųjį pipirą supjaustykite, sėklas pašalinkite. Kitus ingredientus smulkinkite plaktuvu, kol pasidarys pasta, pridėkite pipiro ir, jei reikia, įpilkite vandens bei augalinio aliejaus. Šią masę pavirinkite apie 2 min.

Šalta sriuba iš mėtų ir krapų

Vasaros metu ne visiems priimtini mėsos produktai, todėl siūlome išbandyti vegetarišką žalumynų sriubą.

Jums reikės: 200 ml vandens, ryšulėlio krapų, šviežių mėtų, pipirų, druskos.

Vandenyje išvirkite krapus, pridėję mėtų lapelių. Plaktuvu susmulkinkite žalumynus vandenyje, paskaninkite druska, pipirais ir patiekite šaltą.

Šalta pomidorų žuvienė

Jums reikės: 1 l pomidorų sulčių (geriau šviežiai spaustų), 300 g žuvies filė (virtos, keptos arba rūkytos), 2 agurkų, 1 kietai virto kiaušinio, 4 šauktų grietinės, svogūnų laiškų ir druskos.

Svogūnus smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir trinkite, kol išsiskirs sultys.

Kiaušinį bei agurkus supjaustykite kubeliais, dėkite prie svogūnų, sumaišykite ir užpilkite pomidorų sultimis. Dėkite žuvies gabaliukus, grietinės, krapų ir patiekite.

Ispaniška duonos sriuba

Šalta duonos sriuba - tai soti, tačiau lengva ir gaivinanti karštą vasaros dieną.

Jums reikės: 600 g pomidorų, 130 g majonezo, 100 g baltos duonos ir šviežių agurkų, 1 svogūno, 1 šaukšto acto, petražolių, ledo gabaliukų, maltų juodųjų ir raudonųjų pipirų, cukraus, druskos.

Duoną užpilkite vandeniu, palikite valandą pastovėti ir nuspauskite. Pusę pomidorų nulupkite, supjaustykite ir sumaišykite su duonos mase. Suplakite elektrinėje trintuvėje. Į šią masę dėkite majonezo, acto, sumaišykite. Įpilkite šalto virinto vandens, kad būtų sriubos konsistencija. Berkite cukraus, druskos, smulkiai supjaustytą svogūną, pipirų, dėkite likusius pomidorus, agurkus (be luobos), supjaustytus kubeliais. Prieš patiekdami įdėkite ledo gabaliukų bei žalumynų.

Serbentų, salierų ir pomidorų sriuba

Tai neįprasto skonio rūgščiai saldi sriuba, suteikianti žvalumo.

Jums reikės: 5 pomidorų, 1 stiklinės raudonųjų srebentų, 1 ryšulėlio salierų, 1 avokado, pusės citirnos, 4 šaukštelių sojos padažo, ledo.

Serbentus išspauskite sulčiaspaude. Pomidorus ir salierus supjaustykite, sutrinkite, dėkite į plastikinį indą, supilkite serbentų sultis, užvakuokite ir dėkite valandai į šaldiklį.

Avokadą nulupkite, supjaustykite, sudėkite į lėkštes, apipilkite citrinų sultimis, sumaišykite.

Į kiekvieną lėkštę dėkite po 4-5 gabaliukus ledo ir apšlakstykite sojos padažu.

Šaldiklyje buvusią masę perkoškite per sietą ir supilstykite į lėkštes. Įberkite pipirų ir patiekite.

Cukinijų sriuba su riešutais

Jums reikės: 500 g cukinijų, 5 stiklinių virinto vandens, 1,5 stiklinės nuvalytų graikinių riešutų, 1 česnako galvutės, 4 šaukštų acto, 3 šaukštų alyvuogių aliejaus.

Cukinijas supjaustykite kubeliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Riešutus susmulkinkite. Česnakus sutrinkite su alyvuogių aliejumi ir, maišydami mediniu šaukštu, pamažu pilkite acto. Atskieskite šią masę šaltu virintu vandeniu, sudėkite cukinijas, sumaišykite ir patiekite.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder