Rugpjūtis sode. Konservuojame derlių

Rugpjūtis sode. Konservuojame derlių

Rauginti, marinuoti, sūdyti, troškinti, džiovinti, užšaldyti, - esama daugybė būdų išsaugoti derlių žiemai. Paprasčiausias ir sveikiausias iš jų - šaldymas.

Šaldymas

Šaldymui reikia atrinkti sveikas, nepažeistas uogas bei daržoves, nuplauti jas šaltu vandeniu, padėti ant sausų rankšluosčių ir išdžiovinti. Taip pat šaldyti tinka ir prieskonines žoleles bei grybus.

Dauguma daržovių prieš šaldant blanširuojamos verdančiame vandenyje. Į didelį puodą pripilkite maždaug iki pusės vandens. Užvirinkite. Daržoves kiaurasamčiu įleiskite į verdantį vandenį, palaikykite ir ištraukę perliekite šaltu (virintu arba filtruotu vandeniu). Atvėsinkite, nuvarvinkite ir dėkite į tarą.

Juoduosius serbentus, mėlynes, vaivorus, spanguoles, bruknes geriau iš pradžių užšaldyti ant lėkščių, o paskui, kai sustingsta, suberti į tarą. Uogas galima dar dėti į plastmasines dėžutes, apibarstyti cukraus pudra ir tada užšaldyti. Arba užšaldyti sutrynus į tyrę.

Vaisius, kurie turi kauliukus (abrikosai, slyvos), prieš šaldydami perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus, sudėliokite ant padėklo ir dėkite į šaldiklį. Kai sušals, suberkite į tarą.

Obuolius, kriaušes geriausiai šaldyti apipiltus cukraus sirupu.

Šaldyti tinka specialūs sandarūs indai, polietileno maišeliai, aliuminio plėvelė.

Žalumynus geriau šaldyti hermetiškai suvyniojus į foliją.

Užšaldyti tinka ir grybus: raudonviršius, baravykus, voveraites. Juos prieš tai galima pavirti sūdytame vandenyje, patroškinti ir šaldyti kartu su skysčiu, kuriame virė.

Šaldymui netinka agurkai, melionai, arbūzai.

Temperatūra šaldiklyje neturi būti mažiau nei 18 ir daugiau nei 23 laipsn. C. Esant 0 ir iki 8 laipsn., produktus reikia suvartoti per 3 mėnesius.

Burokėlių rauginimas

 

Išvirkite sūrymą (1 l - 1 šaukštas druskos). Burokėlius (nevirtus) supjaustykite, sudėkite į stiklainius, užberkite kmynų, pripilkite sūrymo ir uždėkite juodos ruginės duonos. Užsukite steriliais dangteliais.

Agurkų rauginimas

Kiekviena šeimininkė turi savo prieskonių ir marinato receptą agurkams raugti, tačiau bendras rūpestis - kaip padaryti, kad stiklainiai išsilaikytų visą žiemą ir "nenušautų". Yra keletas gudrybių...

Nuskintus agurkus reikia palaikyti vieną dieną kambaryje. Po to užpilti šaltu vandeniu ir palikti 5-6 valandoms. Tada kruopščiai nuplauti ir tik tada užraugti. Tarp agurkų pridėję žalumynų ir prieskonių (krapų, česnakų, juodųjų serbentų, krienų lapų etc.), indą užklokite prieskoninėmis žolėmis, uždenkite dangčiu ir palikite 6-8 val. kambaryje. Po to agurkus reikia užpilti karštu virintu sūrymu (2 valgomieji šaukštai druskos / 1 l vandens), uždengti švariu audiniu, jo paviršių pabarstyti sausomis garstyčiomis (kad nepelytų), uždengti dangčiu, prispausti akmeniu ir palikti 3-5 dienoms.

Parūgusias daržoves sudėkite į sterilius stiklainius, nufiltruokite sūrymą, jį užvirinkite ir juo užpilkite agurkus. Palikite 15-ai minučių. Sūrymą iš stiklainių pilkite į puodą, vėl užvirinkite, juo užpilkite agurkus ir sandariai uždarykite metaliniais dangteliais.

Atvėsusius stiklainius paguldykite ant šono (po dangteliu nesusikaups oro burbuliukų) - puikiai laikys per žiemą.

Marinuoti kopūstai su burokėliais

Kopūstus (1 kg) susmulkinkite, sudėkite į puodą, užberkite druskos, suspauskite. Vieną burokėlį sutarkuokite tarka ir sumaišykite su kopūstais. Jei norite aštrumo - galite įdėti pipiro ankštį.

Marinatas ruošiamas taip: saliero šaknį nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite gabaliukais, dėkite į puodą su vandeniu, įpilkite acto (pusę stiklinės), įmeskite kvapiųjų pipirų žirnelių ir užvirinkite. Kopūstus su burokėliais perdėkite į gilų emaliuotą indą ir užpilkite marinatu. Skysčio turi būti ne daugiau nei per du pirštus virš daržovių. Palikite marinuotis 3 paras šiltoje patalpoje. Tada perdėkite į švarius stiklainius, užsukite dangteliais ir laikykite žiemai.

Vaisių marinavimas

Marinuoti tinka ir obuoliai, ir kriaušės, ir geltonieji slyvukai, ir didžiosios mėlynosios slyvos. Tai puikus garnyras antienos patiekalams.

Obuolius reikia supjaustyti į keturias dalis. 1 l marinato reikia 500 g vėsaus vandens, 200 g cukraus, 1 stiklinės acto (9 proc.), 5 kvapiųjų pipirų grūdelių, gvazdikėlių, cinamono, druskos. Į švarius stiklainius sudėkite supjaustytus obuolius, supilkite marinatą, užsukite.

 

Maždaug 1,5 kg geltonųjų slyvukų reikia 600 g cukraus. Slyvukus subadykite smeigtuku ir dėkite į stiklainį pakaitomis su cukrumi ir cinamonu. Iki viršaus užpilkite vynuogių acto, atskiesto vandeniu (1 šaukštas - 1 l vandens), pridenkite dangteliu, dėkite į puodą su šiltu vandeniu ir lėtai kaitinkite apie valandą. Užsukite.

Iš mėlynųjų slyvų išimkite kauliukus ir į jų vietą įdėkite česnako skiltelę. Slyvas dėkite į stiklainius. Pridėkite prieskonių (kvapiųjų pipirų žirnelių, šviežių petražolių ir bazilikų, druskos), užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite pastovėti apie pusvalandį. Marinatą nupilkite į puodą, suberkite 6 šaukštus cukraus, užvirinkite. Įpilkite 5 šaukštus acto (3 litrams vandens), įdėkite bazilikų, pilkite ant slyvų. Užsukite dangteliais, apverskite ir laikykite, kol atvės. Vėliau perneškite į vėsią patalpą.

Marinuoti kelmučiai

Paruošiami lengvai, laikosi gerai, skonis - puikus, - ko daugiau reikia?..

Grybus kruopščiai nuplaukite, pavirinkite "per du vandenis", įbėrę citrinos rūgšties (druskos nebūtinai). Pirmą virimą baikite, kai nuo grybų nueis puta, antras (vandenį pakeiskite) turi trukti apie 40 min.

Į stiklainį įpilkite 1 šaukštelį acto esencijos, įberkite pusę šaukštelio kmynų, 3 pipirų žirnelius, druskos (nepagailėkite). Grybus sudėkite į stiklainius (sterilizuotus) ir užsukite dangteliais.

Sūdyti pomidorai

Druska kaip konservantas veikia tada, kai jos koncentracija yra 10 ir daugiau procentų. Tokiomis sąlygomis daugelis mikroorganizmų praranda gyvybingumą.

Siūlome išbandyti žalių pomidorų sūdymo būdą.

Jums reikės 5 kg pomidorų, 60 g prieskonių (krapų, petražolių, kalendrų), 1 česnako galvutės, 50 g sausų garstyčių. Sūrymui: 2 l vandens, 70 g druskos.

Į indo dugną tolygiai suberkite garstyčias. Ant viršaus dėkite žalumynų sluoksnį (pusę turimo kiekio) ir susmulkintą česnaką. Sudėkite pomidorus.

Virintame karštame vandenyje ištirpinkite druską. Atvėsinkite iki 75 laipsn. C, užpilkite pomidorus. Ant viršaus dėkite krapų ir kitų žalumynų. Uždenkite dangčiu ir palikite kambaryje. Po savaitės perkelkite sūdytus pomidorus į šaltą patalpą. Dar po mėnesio galima valgyti.

Džiovinimas

Džiovinti įprasta grybus ir prieskonines žoleles.

Mėtas, mairūnus, čiobrelius, raudonėlius, šalavijus, rozmarinus etc. geriausia džiovinti pakabinus ryšulėliais arba išdėliojus ant audinio gerai vėdinamoje, nesaulėtoje patalpoje. Taip pat galima sudžiovinti orkaitėje (50 laipsn. C temp.): susmulkintus lapelius išdėliokite ant skardos ir dureles palikite praviras.

Laikykite sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje.

 

Nuvalytus, bet neplautus, grybus džiovinkite orkaitėje, ant grotelių, apie 2-3 valandas. Procedūrą kartokite, kol grybai taps lengvi, lankstūs. Jeigu trupa - sugrūskite arba sumalkite ir naudokite kaip prieskonius.

Geriausiai džiovinti baravykus (jaunus - su kotais, nuo senesnių kotus nupjaukite ir džiovinkite atskirai). Džiovinamos ir kelmučių kepurėlės, lepšių bei kitų grybų puselės (perpjautos vertikaliai).

Džiovintus grybus sandariai uždarykite į stiklainius (prieš tai juos pakaitinę) ir laikykite vėsioje (10 laipsn. C temp.) tamsioje patalpoje, bet ne ilgiau nei vienerius metus.

BŪDAI STERILIZUOTI STIKLAINIUS

 

* Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsn. C ir joje palaikykite išplautus stiklainius 10 min.

* Stiklainius, naudodami kempinę, išplaukite su soda ir perliekite verdančiu vandeniu.

* Pilnus vandens siklainius įstatykite į didelį puodą, kuriame tiek vandens, kad apsemtų juos iki pusės. Uždenkite (bet neužsukite dangteliais ir kaitinkite.

* Stiklainį galima užmauti ant arbatinuko ir kaitinti garais.

* Dangtelius pavirinkite apie 5-10 min.

 

MĖNULIO KALENDORIUS

 

Rugpjūčio 4, 5, 29-31 d. - tinkamas laikas skinti ir saugoti vaisius, konservuoti šakniavaisius.

8, 9, 12, 13, 26-28 d. - netinkamas metas rinkti ir saugoti derlių, konservuoti daržoves.

10, 11, 19, 20, 29, 30 d. - labai palankus metas skinti ir užšaldyti vaisius.

19-25 d. - labai palankus laikas skinti ir saugoti vaisius.

29-30 d. - labai palankus laikas skinti ir konservuoti vaisius.

Palankiausias sėjos laikas - 7-18 d.

Geriausias laikas gėlėms sėti, sodinti - 14-15, 24-25 d.

Pats palankiausias laikas atlikti visus sodo darbus, sodinti ir persodinti augalus - 12-13 d.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder