"Neniokokime gamtos, nes taip niokojame save"

Taip sako VšĮ "Ekovalstybė" įkūrėjas Dalius Viršilas. Jo ir paklausėme, kodėl jis sukūrė tą projektą ir kodėl turėtume vadovautis šūkiu "Atgal į gamtą".

"Žmogus pats atsakingas už savo gyvenimą ir aplinką, kurioje gyvena. Akcija "Atgal į gamtą" paprasčiausiai yra parodymas žmonėms, ką mes turime šalia - nuostabią gamtą. Ir nereikia prisigalvoti dirbtinių pramogų, be saiko apsipirkinėti prekybos centruose arba, dar blogiau, rūkyti ar gerti svaigalus, elgtis destruktyviai," - sakė pokalbininkas.

D. Viršilas paragino būti atsakingus už savo veiksmus ir pasirūpinti šalia esančiais. Akcijos dalis yra skirta edukacijai, visuomenės švietimui. Kita - kviesti šeimas į gamtą, prieš jai atbundant, atiduoti duoklę - tausoti, švarinti ir paskatinti kitus. "Malonu pastebėti, kad pajūris daug švaresnis, negu prieš keletą metų. Jį valyti imasi įmonių kolektyvai, mokiniai, o kartu gludinasi ir žmonių tarpusavio santykiai", - sakė jis.

"Nereikės lozungų, didelių akcijų nei talkų, jeigu kiekvienas sutvarkysim savo aplinką. Teršdami gamtą, teršiame save. Dalis žmonių yra nesąmoningi ir abejingi, jiems atrodo, kad jų šiukšles iškuops kažkas kitas. Kaip galvojame, kaip elgiamės, tokie ir esam. Reikia susimąstyti apie jau padarytą žalą gamtai ir pasekmes. Jeigu esame ne gamtos griovėjai ir teršėjai, jeigu pasirūpiname, kur dėsime atliekas, jau yra gerai", - sakė jis.

Pasak "Ekovalstybės" įkūrėjo, šios misija yra populiarinti mūsų kraštą, sutelkti visuomenę vienam tikslui - mokslą ir verslą sujungti panaudojant mūsų pajūrį. Konkretus šios misijos pavyzdys: mokslas sukuria nuotekų valymo įrenginius, verslininkai tai įgyvendina.

Ivona ŽIEMYTĖ

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder