"Vakarų ekspresas". 1992 07 16

"Vakarų ekspresas". 1992 07 16

Į kaimelį (Klaipėdą) atvažiavo žvaigždės (Lietuvos krepšinio rinktinė). Tokia buvo ne tik pagrindinė 1992-ųjų liepos 16-ąją pasirodžiusio "Vakarų ekspreso" numerio, bet ir visos tos miesto gyvenimo savaitės tema.

Pradžiai - gabalėlis konteksto.

"Į pasaulio krepšinį Lietuva grįžo 1992 m., kai Barselonos olimpiadoje buvo iškovoti bronzos medaliai. Olimpinė komanda buvo tik suformuota ir praktiškai neturėjo jokio valstybinio finansavimo. Rinktinei pačiai teko ieškotis paramos, siekiant vykti į užsienio valstybes ir ten žaisti.

Šarūnas Marčiulionis jau tuomet turėjo patirties ir ryšių JAV, nes jis buvo pirmuoju buvusios TSRS sportininku, savarankiškai pasirašiusiu sutartį su NBA. Jis aktyviai ieškojo, kas galėtų paremti Lietuvos krepšinio rinktinės dalyvavimą olimpiadoje Barselonoje. Rėmėjais tapo JAV roko grupė "Grateful Dead". Ji leido naudoti Lietuvos rinktinės aprangai papuošti savo grupės atributiką - dėmesį prikaustančius griaučius psichodelinių spalvų fone", - rašo "Vikipedija".

Taigi, rengtis Barselonai legendinių vardų pilna krepšinio rinktinė pasirinko Klaipėdą. Tik įsiklausykite: Arvydas Sabonis, Šarūnas Marčiulionis, Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis, Sergejus Jovaiša, Artūras Karnišovas, Gintaras Krapikas...

Paskui krepšininkus sekiojo ne tik žurnalistai - rodos, pusė klaipėdiečių sekė kiekvieną sportininkų žingsnį. Net Romanas Brazdauskis, Alvydas Pazdrazdis, Arūnas Visockas, Darius Dimavičius ir Kūlupėnų garbės pilietis Gintaras Einikis (tada dar daugmaž palankiai žiūrėjęs į sveiką gyvenseną ir policininkus) buvo dievai. Na, tie tai gal ne visai. Sakykime, pusdieviai.

Apsigyveno rinktinė tuomet vieninteliame plius minus padoresniame viešbutyje - "Klaipėdoje". Savaitgalį krepšininkai treniravosi gryname ore prie jūros bei laisvalaikį leido "Klaipėdos" kelte. O jau pirmadienį vyrų laukė rytinė treniruotė lauke bei vakare - salėje. Tiesa, joje nepasirodė A. Karnišovas. Paaiškėjo, jog jis apsinuodijo maistu. Viešbutyje, kelte ar gatvėje - neskelbiama.

Tačiau labiau nerimauta dėl A. Sabonio, turėjusio problemų dėl kojos. Jis treniravosi tik kartą per dieną, "kadangi koją teipuoti galima tik kartą, o žaisti be teipų - rizika", skaitytojams paaiškino jaunasis VE reporteris Algimantas Ercius (tas pats, kuris dabar yra "Neptūno" komandos vadovas).

Krepšininkai ruošėsi dviem draugiškiems susitikimams su Sirijos rinktine "Klaipėdos namų statybos" įmonės sporto salėje (dabar - Klaipėdos "Dragūno" rankinio komandos namai), o laisvalaikiu nevengė atrakcijų. Pavyzdžiui, tarpusavio futbolo varžybų, kurias, kaip ir dera, aprašė Algirdas Auruškevičius:

"Rungtyniavo krepšininkai susiskirstę į dvi komandas. Pirmojoje žaidė A. Sabonis, Š. Marčiulionis, V. Chomičius, R. Kurtinaitis, S. Jovaiša, R. Brazdauskis ir G. Krapikas, o kitoje - visi likusieji su J. Imbroda priešakyje.

Iš pradžių nesisekė A. Saboniui, kuris pataikydavo tai į virpstą, tai į skersinį. Tačiau kai Arvydas įmušė įvartį, jo komandos reikalai pagerėjo. Gerai žaidė ir Š. Marčiulionis, kuris dažniau "naudojo" dešinę koją. Kaip ir reikėjo laukti, nugalėjo pirmoji komanda. Rezultatas 5:2 jos naudai."

Be minėto ispano trenerio Chavjero Imbrodos (Francisco Javier Imbroda Ortiz), įdomi persona rinktinėje buvo Donas Nelsonas (Don Charles "Donnie" Nelson), "Golden State Warriors" ekipos trenerio asistentas, kurio dėka šioje NBA komandoje 1989 metais atsidūrė Š. Marčiulionis.

Jis jau iš anksčiau buvo pažįstamas su mūsų šalimi - dar šiai vadinantis Tarybų Socialistine Respublika, tačiau ir nepriklausoma Lietuva jį stebino.

"Po trenerių seminaro, kur D. Nelsonas dalinosi patyrimu su Lietuvos treneriais, amerikietis "Sodžiaus" kavinėje pavalgydino 24 trenerių grupę ir buvo labai nustebęs, kad pietūs kainavo apie 30 dolerių", - rašė VE.

Beje, išvažiuodamas iš Klaipėdos D. Nelsonas pažadėjo, jog mūsų šalies krepšininkai iš Ispanijos grįš su aukso medaliais. Apsiriko jis ne taip ir žiauriai - bronzos medaliai pirmą kartą po Nepriklausomybės atgavimo su savo vėliava olimpiadoje dalyvavusiems lietuviams prilygo auksui.

Ta proga priminkime kelią iki tos bronzos. Grupės varžybose įveikta Kinija (112:75), Venesuela (87:79), Puerto Rikas (104:91) ir Australija (98:87). Tiesa, pralaimėta Jungtinei komandai (kurią sudarė 12 buvusių Sovietų Sąjungos respublikų - be Baltijos šalių) 80:92, tačiau tai nesutrukdė patekti į ketvirtfinalį.

Jame nugalėta Brazilija (114:96). Pusfinalyje amerikietiškoji "Dream Team" lietuviams šansų nepaliko (76:127), tačiau kovoje dėl 3-iosios vietos atkeršyta Jungtinei komandai (82:78).

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder