"Vakarų ekspresas". 1993 02 06-23

"Vakarų ekspresas". 1993 02 06-23

Tai ką, klaipėdiečiai, piketuojam, sprogdinam, nuodijamės įvairiais surogatiniais gėrimais, vagiam išdirbtus kačių kailiukus, cigaretes ir degtinę. Prieš ketvirtį amžiaus parašyti straipsniai byloja, kad tomis dienomis prezidentinė rinkimų kampanija pasiekė pačią įtampos viršūnę. Klaipėdiečiams buvo ne vis vien, kas taps Lietuvos prezidentu - mūsiškis Algirdas Mykolas Brazauskas, ar amerikonas - Stasys Lozoraitis? Istorija jau seniai atsakė į visus šiuos klausimus. Ir abiejų buvusių kandidatų šiandien nebėra tarp gyvųjų. Bet prieš 25 metus virė tikros batalijos...

Piketavo senjorai

1993-iųjų vasario 8-ąją prie Klaipėdos merijos nuo pat ankstyvo ryto vyko audringas uostamiesčio pensininkų piketas. Vienas iš pagrindinių pensininkų reikalavimų - sugrąžinti pensininkams važiavimo miesto transportu lengvatas. Į viršų iškelti plakatai skelbė, kad uostamiesčio pensininkus jaudina ir kitos problemos - ekologijos, prokuratūros darbo, prezidento rinkimų ir t.t.

1993 m. vasario "Spektro" perliukai

Dėl skonio, kaip sakoma, nesiginčijama. Lietuvos jūrų laivininkystėje, - prieš 25 metus rašė mūsų dienraščio žurnalistai, - šiuo metu populiariausi agitaciniai plakatai, raginantys balsuoti už (dabar jau šviesios atminties) Algirdą Mykolą Brazauską. Plakatai su kitu pretendentu į Lietuvos Respublikos prezidento postą Stasiu Lozoraičiu - žiaurus deficitas.

Gera naujiena pieno mėgėjams klaipėdiečiams. Kadangi miesto parduotuvėse nuolat pristingama pieno produktų, į Klaipėdą jų papildomai bus atvežama iš Telšių sūrių gamyklos. Tad kai kurių pieno produktų kaina gali būti aukštesnė. Bet jau geriau brangiau nei nieko.

Iš Klaipėdos miesto vaikų ligoninės redakciją pasiekė pavojaus signalas. Netoli ligoninės Karoso gatvėje nuo 15-ojo namo stogo jau nuo garsiojo uragano laikų grėsmingai nukaręs didžiulis skardos gabalas. Tikra giljotina! Vaikų ligoninė kategoriškai pareiškia, kad jiems traumuotų vaikų visiškai pakanka, taigi komunalininkai ramiai gali tvarkyti tą nelaimingą stogą.

Vienas Klaipėdos rajono ūkininkas, turintis 7 melžiamas karves, apskaičiavo: jeigu karvių nebūtų melžęs, o rudenį pardavęs pašarus, kuriuos per žiemą karvėms sušėrė, tai būtų uždirbęs 300 tūkstančių talonų daugiau, negu gavo pardavęs pieną. Štai, kokia sudėtinga ta šiuolaikinė ekonomika!

Nemokama reklama. Kramtomoji guma, šokoladukai "Mars", "Snikers" ir kiti, kakavos gėrimas, importinis limonadas ir importinis margarinas bei kiti skanėstai... Kaip manote, kur viso šito galima nusipirkti? Ogi firminėje žuvies parduotuvėje "Delfinas".

1993 m. vasario kriminalinė kronika

Vasario 6-ąją 9.30 val. prie "Prūsijos" viešbučio Šimkaus gatvėje apvogtas Vokietijos piliečio automobilis. Dingo 5 blokai cigarečių "Flash", 50 kasečių, 5 buteliai citrininio skonio degtinės, atsarginis ratas, 2 sijonai, 1 pora batelių. Nuostolis per 10 000 Vokietijos markių. Ot, pasisekė vagišiams, atsakančiai. Ir parūkė iki soties, ir muzikinį skonį išlavino, pasmaguriavo citrininės degtinės, aprengė dvi ir apavė vieną merginą ir dar atsarginis automobilio ratas jiems liko. Tikri laimės kūdikiai.

2-asis Klaipėdos policijos komisariatas sulaikė vagišių, pavogusį 50 išdirbtų kačių kailiukų. Nukentėjęs savininkas vieną kailiuką įkainojo 4 tūkstančiais talonų. Įdomu, kokio žvėrelio vardu buvo pavadintas katės kailiukas, kai jį rinkosi kepuraitei kokia nors garbi miesto ponia?

Vasario 16-osios minėjimas tragiškai baigėsi Klaipėdos pasienio rinktinėje. Apsinuodijęs švino tetraetilatu, mirė 54 metų majoras M. Redakcijos žiniomis, majoras vykdamas į namus iš užkardos išgėrė "ant kelionės" skysčio iš butelio nuo konjako "Baltas gandras". Grįžus namo majorui pasidarė bloga, tačiau greitosios pagalbos kviesti neskubėjo. Vis dėlto apie vidurnaktį jį atvežė į miesto ligoninę. Apie 3 val. nakties, būklei pablogėjus, jis buvo perkeltas į reanimacijos skyrių, kur 4 val. ryto mirė.

Ekonomisto sentencija

"Jokios ekonominės reformos neis, jeigu nebus normalaus jos valdymo ir vykdymo. Nėra atsakomybės, nėra mechanizmo, nėra reformos", - taip 25 metų senumo šalies ekonomines reformas įvertino tuometis Lietuvos pramonininkų asociacijos tyrimo centro direktorius ekonomistas Eugenijus Maldeikis.

Ekstremali situacija

"Vyriausybė padarė nusikaltimą, leisdama privatizuoti senamiesčio butus. Esame bene vienintelė pasaulyje valstybė, kurioje privatizuota per 90 procentų butų. Senuose avariniuose namuose gyvena neturtingos šeimos. Apie kokį bendrą namo remontą gali būti kalba! O miestas rankas nusiplauna - privatūs butai", - taip apie paveldo išsaugojimo problemas prieš ketvirtį amžiaus svarstė valdybos narys architektas Edmundas Andrijauskas.

O juk būtų miręs

1993-iųjų vasario 11-ąją pilietis K.A. (gimęs 1971-aisiais) išgėrė mirtiną dozę antifrizo. Atsidūrė Raudonojo kryžiaus ligoninėje. Gerai, kad atsibudo! Anksčiau ligonius, kuriems būdavo nustatytas ūmus apsinuodijimas, kuo skubiausiai veždavo į Vilnių, Kauną. Dabar to daryti nebereikės. Mat Raudonojo kryžiaus ligoninės Reanimacijos skyriuje pirmąkart Klaipėdoje ir jos medicinos istorijoje "užkurtas" dirbtinio inksto aparatas. Aparatas "Gambro" nenaujas, bet geras, gautas kaip labdara, labai brangus.

1993 m. vasario 9-oji Nakties sprogimas. Taikinys vienas, nukentėjusiųjų daug.

Vasario 9-osios naktį 1 val. 30 min. Įgulos gatvės 20-ojo namo kieme nugriaudėjo sprogimas. Susprogdintas automobilis BMW-525, išdužo aplinkinių namų langai. Nukentėjo šalia stovėjęs automobilis. Kai "Vakarų ekspreso" reporteriai atvyko į įvykio vietą, gyventojai jau kabino ant tuščių langų antklodes, šlavė stiklus kieme ir laiptinėse. Susprogdintas automobilis priklausė Vokietijos piliečiui, firmos "Andreas" prezidentui Antanui Tunylai. Priekinis BMW kapotas nulėkė beveik dešimt metrų, variklis atrodė lyg išvirtę viduriai. Šeimininkas nuostolius įvertino 2 100 000 talonų. A. Tunyla nujautė, kieno tai darbas, mat neseniai iš jo buvo pavogtas jam priklausęs "Mersedes" automobilis. Verslininkas žinojo, kad tokiais būdais jį bando įbauginti viena iš Klaipėdos nusikaltėlių grupių. A. Tunyla manė, kad geriau įkurti fondą, kuris remtų policiją, padėtų kovoti su organizuotu nusikalstamumu, negu mokėti reketininkams, kurie, jo manymu, netrukus pradės rinkti duoklę ir už orą.

Bus daugiau

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder