Blogus mitybos įpročius keiskime gerais

Blogus mitybos įpročius keiskime gerais

Savo planus ar blogų įpročių atsisakymą vis atidedame rytojui. Žiema - puikus metas blogų mitybos įpročių atsisakymui.

Viena iš svarbiausių taisyklių, palankių sveikatai, yra saikas. Toleruodami maisto perteklių provokuojame oksidacinį stresą, aktyviname senėjimo geną. Valgant mažiau, bet kokybiškesnio maisto, ne tik išlaikomas normalus kūno svoris, bet ir sumažinama vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

„Persivalgome ne tik švenčių, bet ir kasdienių valgymų metu. Daugelio žmonių judėjimas yra ženkliai sumažėjęs, lyginant su mūsų senoliais. Jiems gauti kąsnį ant stalo reikėdavo ne už kampo nueiti į prekybos centrą, o žemę arti. Keldavosi anksti, dirbdavo fizinius darbus. O ir maistas anuomet buvo visai kitoks. Todėl dabar turim pajusti iki 80 proc. sotumą ir baigti valgyti“, - teigia mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Anot specialistės, šių dienų mityba - ne karo laikų, kai visi receptai buvo sukurti tik sotumui patenkinti. Šiuo metu gyvename pertekliaus laiku. Svarbu atminti, jog saikas aktualus net ir valgant sveikus produktus.

Atsisakykite kancerogenų

Šventiniu laikotarpiu vertėtų pasirūpinti ne tik dovanomis ar šventiniu valgiaraščiu, bet ir savo įpročiais. Alkoholis, rūkymas ir netinkamas maistas - šie kasdieniai įpročiai po truputį marina organizmą.

Tam tikri maisto produktai ar jų grupės vienareikšmiškai nepalankios visų žmonių sveikatai. Pavyzdžiui, transriebalai, kurių gausu rafinuotuose riebaluose gruzdintame arba skrudintame maiste. „Transriebalų galime rasti įvairiuose konditeriniuose gaminiuose ir kitame stipriai perdirbtame maiste, kurio sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų, maistas gruzdintas ar skrudintas riebaluose. Tokį maistą valgydami lietuviai dažnai serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Taip pat ne vienam iš mūsų nėra palankūs riebūs padažai ar rūkyti mėsos gaminiai.“

Druskos ir cukraus turintys gaminiai ne tik išderina natūralų skonį, bet ir žalingai veikia visą organizmą. Bėgant laikui sūrumo ir saldumo patenkinimui reikia vis daugiau, nes receptoriai būna nualinti. Skaidulinių medžiagų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų maistinių medžiagų trūkumas maiste veda prie avitaminozės, virškinimo sutrikimų. Todėl rinkimės subalansuotus patiekalus, valgykime reguliariai.

Dažnai nepagalvojama, jog net ir sveikiausias maisto produktas gali būti žalingas organizmui, jeigu pasirenkamas netinkamas gaminimo būdas. Kepant riebaluose, gruzdinant, perverdant, pridedant daug cukraus, druskos ar riebalų, pašalinant skaidulines medžiagas, vitaminus, patiekalai tampa sveikatai nepalankūs.

„Virimas garuose pats sveikiausias maisto ruošimo būdas: išlaikoma spalva, kvapas, sultingumas, vitaminai, skanu ir sveika“, - patarimais dalijasi R.Bogušienė.

Įpročius formuokite visą laiką

Svarbiausia nepamiršti, jog šis procesas nėra tik šventinė dovana organizmui. Įgūdžiai sveikai mitybai turi būti formuojami visą laiką ir tapti gyvenimo būdo dalimi.

„Šiuo laikotarpiu galime ne tik sumažinti maisto porcijas, valgyti kokybiškesnį maistą, bet ir atsisakyti produktų ir įpročių, kurie žalojo mūsų organizmą. Taip susigrąžinsime natūralų skonį ir šventes pasitiksime ne tik laimingesni, bet ir sveikesni“, - įsitikinusi R.Bogušienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder