Estai gyvūnų terapijai naudoja net ... viščiukus

Estai gyvūnų terapijai naudoja net ... viščiukus

Lietuvos jūrų muziejaus specialistai gilino savo žinias Estijos gamtos harmonijos centre "Equilibre", kuriame stebėjo arklių, šunų, asilų bei mažiau žinomas triušių, ponių ir viščiukų terapijas. Ši kelionė yra viena iš tarptautinio gyvūnų terapijos projekto PAT (Pet Assisted Therapy: Learning with them, liet. - Gyvūnų terapija. Mokymasis kartu) dalių, finansuojamo Švietimo mainų paramos fondo pagal Grundtvig mokymosi partnerystės programą. Projekte be Lietuvos jūrų muziejaus dalyvauja partneriai iš Ispanijos, Rumunijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Estijos ir Vengrijos.

Pasak Jūrų muziejaus darbuotojos, delfinų terapijos specialistės Brigitos Kreivinienės, Estijoje gyvūnų terapija plėtojama veikiant jos dalyvių psichoemocines patirtis.

– Net ir arklių terapija grindžiama ne fiziniais pratimais, o psichologinio sąryšio su gyvūnų radimu, – pasakojo Brigita. – Terapija vykdoma pakopomis, viena pirmųjų – sugebėti "įtikinti" arklį ar visą kaimenę sekti paskui tave, kas yra iš tiesų labai sudėtinga. Taip žmogus ugdo pasitikėjimą bei mokosi lyderystės.

"Equilibre" centro vadovės Helės Alustės teigimu, tokia patirtis ypatingai naudinga psichologiškai pažeistiems žmonėms, kuomet jiems būtina atkurti vidinę pusiausvyrą. Centre vyrauja harmonijos tarp aplinkos ir žmogaus nuotaikos, net ir pastatai yra iš šiaudų, popieriaus ir molio. Maždaug 30 ha plote sukurta ramybės oazė, kurią sudrumsčia tik arklių kanopų dunksėjimas: terapijai skirta apie 30 stulbinančio grožio žirgų – nuo mums įprastų iki Airių veislės, kuriuos buvo galima išvysti "Žiedų valdovo" ekranizacijoje. Įdomu tai, kad būtent šie įspūdingi žirgai dėl savo romaus būdo ir nuspėjamo elgesio ir yra labiausiai tinkami terapijai. Užmezgus ryšį su žirgu, žmogus skatinamas atsipalaiduoti gamtoje kartu su gyvūnu. Vaikai šių užsiėmimų metu dažnai užmiega.

Centre daug dėmesio skiriama ir šunų terapijai, siekiant suformuoti veiklos modelį, kuris būtų įtrauktas į sveikatos apsaugos sistemą. Tikimasi, kad šie užsiėmimai ateityje bus finansuojami ligonių kasų.

– Šiuo metu su šunimis jau vykdomos nacionalinės programos, – pasakojo Brigita Kreivinienė. – Skaitymo programoje dalyvauja malamutų veislės šuo, kuris bendrauja su vaikais bibliotekoje. Kita programa – skirta terapijai ligoninėse: keli samojedų veislės šunys bendrauja su vaikais, sergančiais onkologiniais susirgimais. Taip pat pradedama plėtoti "blanket dog" (šuns-antklodės) programa, skirta fiziniams pratimams kartu su šunimi atlikti.

Estai terapijai naudoja ir triušius: į didelę dėžę yra įleidžiami įvairių veislių ir dydžių triušiai. Vaikai su jais žaidžia, maitina ir mėgaujasi jų draugija. O vištos šiame centre yra būtina visų kitų gyvūnų terapijų sudedamoji dalis. Šie paukščiai žavi spalvų ir formų įvairove, nes naudojamos dekoratyvinės jų veislės.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder