Pasitikrinkite: saulės vonios dovanoja ne tik įdegį

Pasitikrinkite: saulės vonios dovanoja ne tik įdegį

Lietuvoje kasmet nustatoma iki 200 naujų susirgimų melanoma - itin agresyvia onkologine odos liga. Sekmadienį, birželio 14 d., uostamiesčio gydytojai dermatologai kviečia klaipėdiečius nemokamai pasitikrinti dėl odos vėžio.

Nuo 10 iki 15 valandos "SG klinikos" (S. Daukanto g. 22) priekiniame kiemelyje gydytojai dermatologai nemokamai tikrins įtartinus odos darinius. Išankstinė registracija nereikalinga, taigi, pasitikrinti gali ateiti kiekvienas norintis.

Gydytoja dermatovenerologė Rita Buivydaitė-Dailidėnė pasakojo, kad šią akciją buvo planuota surengti gegužę, kai būna minima Euromelanomos diena, tačiau planus pakoregavo karantinas.

Pasitikrinti kviečiami visi norintys, nes sekti savo sveikatos būklę turėtume kiekvienas.

Kam reikėtų pasitikrinti?

"Atsarga gėdos dar nė vienam nepadarė. Profilaktiškai daromės plaučių rentgeną, kitus tyrimus, bet apie odos darinius kažkodėl pamirštame. Vyresniems nei 50 metų žmonėms visiems rekomenduojama pasitikrinti, nes jų sergamumas auga. Ypač šiame krašte pastebime, kad daugėja ir ikivėžinių, ir vėžinių susirgimų", - sakė R. Buivydaitė-Dailidėnė.

Pasak jos, pasitikrinti reikėtų ir tiems, kurie turi ilgai negyjančių darinių, daugiau nei 50 įvairių apgamų, yra šviesios odos, kurie ilgai dirba lauke, yra kada nors stipriai nudegę saulėje, bei tiems, kurie lankosi soliariumuose.

Be patikros, klaipėdiečiai bus plačiau supažindinami su odos priežiūra, apsaugos priemonėmis, paaiškinama, kaip jas tinkamai naudoti ir t. t.

Praėjusiais metais tokią akciją gydytojai dermatologai buvo surengę ir "Vilties bėgimo" metu.

"Prieš atvykstant čia Klaipėdos kraštas dermatologijos prasme man atrodė šiek tiek apmiręs, trūko socialinių iniciatyvų.

Labai norisi įnešti naujo vėjo ne tik odos onkolologijos prasme, nes čia ligos atvejų tikrai yra daugiau, nei teko susidurti dirbant Vilniuje, bet ir kitomis temomis.

Pavyzdžiui, organizavome renginius apie odos priežiūrą nėščiosioms, sergantiesiems akne. Karantino metu informaciją teikėme interneto seminaruose. Tikiuosi, kad ateityje pavyks tų renginių surengti dar daugiau", - vylėsi gydytoja dermatovenerologė R. Buivydaitė-Dailidėnė.

Svarbi kiekviena diena

Odos vėžys, dar vadinamas melanoma, yra viena agresyviausių vėžio formų apskritai, todėl ypač svarbu ligą diagnozuoti kuo anksčiau.

Sveikatos specialistai skaičiuoja, kad dėl melanomos miršta net iki 75 proc. odos piktybiniais navikais sergančių pacientų.

Pasaulyje diagnozuojama apie 160 tūkst. naujų melanomos atvejų per metus, kas 6-10 metų sergamumas padvigubėja. Lietuvoje kasmet nustatoma iki 200 naujų susirgimų melanoma - du trečdaliai iš jų moterims, vienas trečdalis vyrams.

"Ligą nustačius pirmoje stadijoje išgyvenamumas yra apie 98 procentus, taigi, pasveiksta beveik visi. Profilaktiškai tikrinantis galima pastebėti pakitimus ir juos stebėti, prireikus - operuoti.

Laikas šiuo atveju yra ypač svarbus, ir kalbame ne apie metus ar mėnesius, bet apie savaites. Tai yra nepaprastai greitai progresuojanti onkologinė liga.

Dėl to norime keisti žmonių supratimą apie buvimą saulėje, kad žmonės žinotų, kaip reikia saugotis. Tenka matyti, kaip žmonės pajūryje guli saulėje iki raudonumo arba apgamus apsiklijuoja pleistrais. Tai nėra tinkamas elgesys, tai yra ydinga ir žalinga", - pabrėžė gydytoja dermatovenerologė.

Birželio 14 d. nuo 10 iki 15 valandos S. Daukanto g. 22 - "SG klinikos" priekiniame kiemelyje įtartinus odos darinius nemokamai tikrins gydytojai dermatologai. Registruostis iš anksto nereikia, amžiaus ribos nėra. Atvykstant būtina dėvėti apsauginę kaukę.

INFORMACIJA

Melanomai išsivystyti didžiausią reikšmę turi tiek natūralių - saulės, tiek dirbtinių ultravioletinių (UV) spindulių ilgalaikis ir intensyvus poveikis odai. Tyrimų duomenys liudija, kad net apie 80 proc. saulės ultravioletinio spektro sukeltų odos pažeidimų atsiranda iki 18 metų, o jų padariniai išryškėja po 20-30 metų. Tuo paaiškinami didžiausio sergamumo 40-60 metų amžiaus grupėje rodikliai. Stiprūs nudegimai ir pernelyg ilgas laikas, praleistas saulėje vaikystėje ar paauglystėje, padidina riziką susirgti odos vėžiu suaugus.

Įrodyta, kad melanomos rizika padidėja du kartus, jei asmuo iki 35 metų reguliariai lankosi soliariumuose. Vienas apsilankymas soliariume per mėnesį po dviejų trijų dešimtmečių pavojų susirgti vėžiu padidina daugiau nei du kartus, palyginti su žmonėmis, kurie niekada nesimėgauja dirbtiniais UV spinduliais.

Susirgti melanoma labiau rizikuoja tie žmonės, kurių oda lengvai ir greitai nudega saulėje. Tai labai šviesią ir strazdanotą odą, šviesius ar rudus (rausvus) plaukus ir mėlynas akis turintys žmonės. Melanoma gali susirgti ir tie, kurie didesnę laiko dalį praleidžia gyvendami ir dirbdami patalpose, bet 1 ar 2 kartus per metus atostogauja intensyviai mėgaudamiesi saulės voniomis, taip pat tie, kurių odą nuolat veikia saulė sportuojant lauke (pvz., dviratininkai) arba dirbant lauke (pvz., kelių remonto darbus atliekantys asmenys ir pan.). Nustatyta, kad žmonės, kurių artimi giminaičiai yra sirgę melanoma, turi didesnę tikimybę kada nors patys susirgti šia liga.

Norint nepatirti neigiamo saulės skleidžiamų UV spindulių poveikio reikia:

vengti intensyvaus tiesioginio saulės spindulių poveikio, ypač vasaros mėnesiais, nuo 11 iki 16 val.;

vengti odos nudegimo;

vengti soliariumų;

dėvėti natūralaus pluošto audinių neperšviečiamus šviesių atspalvių rūbus;

avėti lengvą, natūralaus pluošto avalynę;

dėvėti plačiabryles skrybėles;

naudoti apsauginius kremus nuo saulės. Kasdienei apsaugai tinka su SPF 15, o būnant saulėkaitoje paplūdimyje ar lauke - ne mažesnės apsaugos faktorius SPF 30-50+ (ir būtinai nuo UVA ir UVB spindulių);

naujagimius ir kūdikius saugoti nuo tiesioginės saulės. Kūdikiams apsauginius kremus nuo saulės galima naudoti tik nuo 6 mėn.;

ultravioletiniai saulės spinduliai neigiamai veikia ir akis, todėl rekomenduojama nešioti akinius nuo saulės su specialiu apsauginiu ultravioletinių spindulių filtru, pvz., UV 400;

nepamiršti gerti daug skysčių: mineralinio, vandens su citrina, sulčių, geriau šviežių, kurias galima praskiesti vandeniu, arbatos;

apsižiūrėti savo kūną nuo galvos iki pėdų grįžus iš paplūdimo ir toliau kiekvieną mėnesį, ypač atkreipiant dėmesį į esamas pigmentines dėmes, apgamus, įsivertinant ar nepakito jų būklė, ar neatsirado naujų apgamų.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder