„Noriu garsinti Klaipėdos vardą"

„Noriu garsinti Klaipėdos vardą"

Tarp 10 kandidatų gauti "Švyturio" stipendiją pateko ir būsimasis laivavedys Dominykas Kneižys, ką tik baigęs Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą. Jis jau nemažai yra pasiekęs profesionalaus buriavimo, jėgos aitvarų sporto srityse, o dabar pasiryžęs užkariauti didelius laivus ir didelius vandenynus. Kad ir kokios veiklos jis imasi, visada siekia aukščiausios kokybės.

Kam naudotum gautą stipendiją?

Jūrinė tematika nedings iš mano gyvenimo. Noriu garsinti Klaipėdos vardą šioje srityje. Svarbiausia, kad įvertintas mano darbas. Materialinę paramą naudočiau tolesniems tikslams siekti. Aš jau seniai nebeinvestuoju į paprastus materialinius dalykus, nes jie niekada neatsiperka. Kelis kartus investavau į jėgos aitvarų instruktoriaus kursus, ir tai atsipirko su kaupu. Esu dirbęs visame pasaulyje. Mane kvietė ir į Havajus, ir į Ispaniją. Jeigu už tuos pinigus būčiau pirkęs, tarkime, kompiuterį ar kokį kitą daiktą, niekada gyvenime nebūčiau tiek pamatęs, turėjęs tiek galimybių garsinti tiek savo, tiek Lietuvos vardą.

Kodėl nusprendei tapti laivavedžiu?

Klaipėdoje gimiau ir užaugau. Du mano dėdės ir senelis yra kapitonai. Vaikystėje susidomėjau buriavimu, lankiau sporto mokyklą "Suominis", vėliau "Žiemys". Iš pradžių buvo smagu buriuojant leisti vasaros dienas, vėliau buriavimas tapo neatsiejama mano gyvenimo dalimi - važiavau į pasaulio čempionatus, dalyvavau atrankoje į Rio olimpines žaidynes. Galų gale nusprendžiau studijuoti laivavedybą. Buriavimo nepavyko suderinti su mokslais. Pamaniau, jau nemažai pasiekiau profesionalaus buriavimo srityje, laikas užkariauti didelius laivus ir didelius vandenynus. Kiek abejojau, ar Klaipėdoje gausiu reikiamą išsilavinimą šioje srityje. Dabar galiu pasakyti, kad nesigailiu baigęs Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą. Tiesa, turiu ir jachtos kapitono teises.

Galima sakyti, mokate vairuoti visas priemones, kurios tik plaukia?

Galiu ne tik vairuoti, bet ir vadovauti. Aš stengiuosi būti tas, kuris galėtų vadovauti vairininkui.

Mokslai baigti, o kas toliau?

Reikia plaukti į jūrą, nes dar šiek tiek trūksta praktikos dienų, kad gaučiau tarptautinį diplomą. Tai bus rudenį. Mano hobis - buriavimas, jėgos aitvarai yra susiję su vasaros sportu. Stengsiuosi įprasminti šią vasarą, nes kelias vasaras teko paaukoti siekiant jūrinės profesijos.

Ar pats buriuojate, ar mokote kitus?

Viską darau. Buriuoju ir už pinigus, ir vairininku būnu regatose. Kol jaunas sportuoju ir pats, gaila būtų to visiškai atsisakyti. Kažkada buvau sportininkas, eidavau pas Klaipėdos merą atsiimti apdovanojimų. Dabar norisi perteikti savo patirtį jaunesniems. Mokau vaikučius plaukioti banglentėmis, vandenlentėmis, naudotis jėgos aitvarais.

Sako, dar esi ir verslininkas.

Taip, ėmiausi jūrinės tematikos verslo. Manau, žmogus turi daryti tai, ką jis geriausiai išmano ir moka. Viskas prasidėjo prieš 4-5 metus. Porą metų labai entuziastingai dariau apyrankes jūrine tematika. Sekėsi gerai parduoti ir tarptautinėje rinkoje, ir Lietuvoje. Vėliau pradėjau daryti gintaro LED lempas, šunų pavadėlius iš jūrinių virvių. Pastaruoju metu buvo gana įtemptas laikotarpis, verslo reikalus šiek tiek buvau pristabdęs, bet jie neužmiršti. Šiuo metu ieškau naujų idėjų, ką dar galėčiau gaminti naudodamas jūrinius mazgus.

Kodėl tu tai darai, iš kur semiesi idėjų?

Manau, tai lėmė buriavimas, tie laikai, kai turėdavome patys suruošti laivelį išplaukti, kai privalėjome išmokti rišti nemažai jūrinių mazgų. Kai prireikė papildomų finansų, ėmiausi ir tokio hobio. Žinoma, reikėjo dar daug pasiskaityti informacijos, bet man pavyko išmokti.

Apie ką svajoji šiuo metu?

Visą gyvenimą svajojau važiuoti mokytis buriuoti į Ameriką, į Havajus, bet likau mokytis čia. Paskui susiradau studentų mainų programą, nuvažiavau ten buriuoti ir visą vasarą praleidau Havajuose. Grįžęs net šiek tiek sutrikau - išsipildė mano svajonė, o kas toliau. Dabar norėčiau pasiekti aukščiausią rangą jūrinėje visuomenėje - galbūt būti didžiausios jachtos ar laivo kapitonu. Norėčiau parodyti Lietuvai, Klaipėdai, kad lietuviai gali patekti ten, kur niekada nesitikėjo, kad viskas įmanoma, jeigu tik labai nori.

Jeigu randi sritį, kurioje jautiesi truputį pranašesnis už kitus, nes įdėjai daug darbo nuo vaikystės, manau, tai ir turi daryti. Pradėjau suprasti, kad vien tai, jog daug uždirbsi, tavo moralinės būsenos nepagerins. Norėčiau kuo nors pasižymėti tarp Klaipėdos krašto ir Lietuvos žmonių. Manau, kai būni daug pasiekęs, ateina ir uždarbis.

"Išskirtinės Dominyko savybės - pozityvumas ir didžiulė motyvacija. Vaikinas nuo pat mažų dienų sugeba įprasminti laiką. Tai menas", - sako Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos Karjeros ir komunikacijos centro vedėja Genutė Kalvaitienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder