Dalis barų net neplanuoja atsidaryti: nustatytos sąlygos „nelogiškos“

Vieni šalies barai su nekantrumu laukia ketvirtadienio, kai po pusmečio pertraukos vėl galės atsidaryti, kiti, deja, nemato prasmės džiūgauti, esą Vyriausybės nustatytos sąlygos yra „nelogiškos“ ir barams visai netinkamos. 

„Tikrai neplanuojam atsidaryti, nes sąlygos labai nelogiškos.

Ir dėl to, kad darbas bus leidžiamas tik iki devintos valandos, ir dar dėl to, kad bus leista tik dviem asmenims sėdėti prie stalo.

Su tokiomis sąlygomis reikia labai daug stalų turėti, kad atsipirktų bent darbuotojų algos, jau net nekalbu apie nuomą ir kitus dalykus“, – Alfa.lt teigė baro „Mr. Pub“ vienas iš savininkų.

Anot Vilniaus senamiestyje įsikūrusio baro savininko, veiklos atnaujinimas dabartinėmis sąlygomis pelno neatneštų, esą tokios sąlygos tinka tik restoranams, kavinėms bei kitoms maitinimo įstaigoms, tačiau tikrai ne barams.

„Mes turime dešimt keturviečių stalų, tai su tokiomis sąlygomis, kokios yra siūlomos dabar, aptarnaujamų klientų skaičius dvigubai sumažėja.

Tuo labiau mes neprekiaujame dienos pietumis ir dirbame tik nuo penkių vakaro.

Mūsų baro lankomumas darbo dienomis prasideda maždaug nuo septintos valandos, tad dėl kelių valandų darbo tikrai neapsimoka atidaryti.

Tuo labiau darbuotojai dabar gauna prastovas, jei jie dabar pradės darbą, tai už tas kelias valandas darbo gaus labai mažą algą, tada man jau tektų iš savo kišenės jiems mokėti, kad tik padirbtų.
Na, jei tarkim nuspręstų, kad laukas dirbs iki dvyliktos valandos, tuomet jau būtų galima svarstyti, tuomet jau ir su tiekėjais tarčiausi ir planuočiau atsidarymą“, – tikino baro „Mr. Pub“ savininkas.

Archyvų nuotr.

Baras "Mr. Pub"© „Facebook“

„Jei leistų bent jau iki dvyliktos valandos, tuomet jau svarstytume atidarymą“

Seniausio roko baro Lietuvoje „Bix“ savininkas Audrius Žydelis antrina prieš tai išsakytai nuomonei ir tikina, kad dabartiniai karantino atlaisvinimai visai nelengvina situacijos šalies barams.

„Kol kas tikrai neplanuojame atsidaryti.

Mes juk esame daugiau naktinis baras, tai mums devintą valandą užsidaryti nėra pasirinkimas.

Tuo labiau mes juk esame alaus baras, tai kai jau pajungsim tą alų, pradėsime pilstyti ir vėl staigiai turėsime užsidaryti, tai tas alus tiesiog surūgs ir jokios naudos iš to nebus.

Jei leistų bent jau iki dvyliktos valandos, tuomet jau svarstytume atidarymą. Žinoma, kai praeitais metais po karantino buvo leista dirbti iki dvyliktos nakties, iš to irgi nieko gero nebuvo, bet, žinoma, jau šis tas.
Lauke turime aštuonis staliukus, tad galėtume pasodinti šešiolika žmonių, na žinote, barui, kuris gali talpinti du šimtus žmonių, tai nėra pasirinkimas“, – nuogąstavo „Bix“ baro savininkas.

Archyvų nuotr.

Baras "BIX" © „Facebook“

„Mūsų jau niekas nebegąsdina – svarbu atsidaryti“

Tiesa, dalis sostinės barų visgi planuoja atnaujinti savo veiklą ir tikina, kad prisiderins prie visų nustatytų reikalavimų, svarbu, kad tik leistų dirbti.

Populiaraus sostinės baro „Bardakas“ vienas akcininkų Matas Puodžiūnas nedvejodamas patvirtino, kad jau ketvirtadienį visi norintys galės apsilankyti sostinės bare.

„Žinoma, planuojame atsidaryti.

Esame jau pasiruošę ir labai laukiame, tik nėra taip paprasta atgal surinkti kolektyvą.

Žmonės bijo grįžti į darbą, jie bijo, kad bus ketvirta, penkta banga, o kai kurie iš jų jau susiradę kitus darbus, bet kažkaip bandysime kalbinti sugrįžti“, – Alfa.lt teigė „Bardako“ atstovas.

„Savivaldybė nuoširdžiai bando mums padėti prisikelti iš numirusiųjų“

Baro akcininkas tikino, kad atsidarymas vyks lėtai – pradžioje iš trisdešimties alaus rūšių bus patiekiamos tik keturios, taip pat sumažės ir patiekalų pasirinkimas – iš dvidešimties buvusių laikinai liks tik šeši.

Tačiau, anot „Bardako“ atstovo, tai yra geriau, nei laukti geresnių karantino sąlygų.

„Mūsų jau niekas nebegąsdina – svarbu atsidaryti, norime išsinešti baldus, nes esame sumokėję tikrai didelius pinigus už juos, o tie baldai taip ir stovi rūsyje jau tiek laiko.

Aš manau, žmonės yra taip išsiilgę viso to, jie nori išeiti, susitikti su draugais.

Tad planuojame dirbti nuo dešimtos ryto, prisitaikysime prie visų reikalavimų, svarbu leistų dirbti, labai džiaugiamės, kad pajudėjo šitas traukinys.

Labai džiaugiamės savivaldybės parodyta iniciatyva, kad leido statyti baro staliukus ir ant gatvės. Savivaldybė itin operatyviai sureagavo ir labai nuoširdžiai bando mums padėti prisikelti iš numirusiųjų.

Juk visi supranta, kad barų biznis prasideda nuo dvyliktos nakties, bet reikia prisitaikyti“, – sakė M. Puodžiūnas.

Archyvų nuotr.

Barai Vilniuje. © Fotobankas

„Dirbant lauke svarbu, kad oras geras būtų“

Dar vieno sostinės gastrobaro „Plus plus plus“ direktorius Aurimas Zimnickas taip pat nekantriai laukia ketvirtadienio, kai jo valdomas baras galės grįžti į normalų darbo ritmą.

„Planuojame atsidaryti nuo pačios pirmos dienos. Tas laikas nei labai trukdo, nei padeda, norėtume, kad būtų leista dirbti ilgiau, bet pradžioje bent iki devintos valandos bus gerai.

Pernai, kai po pirmo karantino mus atlaisvino, tai irgi buvo galima tik lauke dirbti, tad jau turime patirties, žinoma, dirbant lauke svarbu, kad oras geras būtų.

Kadangi mes nebuvome visiškai užsidarę, o iš dalies vykdėme savo veiklą – tiekėme maistą išsinešti, maitinome savanorius, senjorus bei visokių kitokių iniciatyvų turėjome, tai dalis darbuotojų net nebuvo prastovose.

O likę, kurie jose yra, tai, manau, tikrai grįš, nes kiek anksčiau kalbėdavome su darbuotojais, tai labai jie laukė ir klausė, kada mes jau grįšime į normalią veiklą“, – Alfa.lt teigė gastrobaro direktorius A. Zimnickas.

Karantinas pratęsiamas iki vasaros pradžios

Primename, kad Vyriausybė ketvirtadienį nusprendė, jog Lietuvoje karantinas dėl koronaviruso grėsmės yra pratęsiamas iki vasaros pradžios. Kartu ministrų kabinetas nutarė šiek tiek sušvelninti karantino režimą.

Vyriausybė šiek tiek atlaisvino ribojimus ir viešojo maitinimo įstaigoms, nuo balandžio 22 d. veiklą atnaujinti gali restoranai, kavinės ir barai, tačiau yra ribojamos darbo valandos – nuo 7 iki 21 val.

Užsakytą maistą ir gėrimus bus leidžiama vartoti prie atvirose erdvėse esančių staliukų, o prie vieno staliuko leidžiama sėdėti ne daugiau nei 2 asmenims, išskyrus vienos šeimos ar vieno namų ūkio narius.

Archyvų nuotr.
Gastrobaras „Plus plus plus“© „Facebook“

 

Sidebar placeholder