Paroda „Kitame krante“ apie gėles ir vis kitokį Aš

Prieš kelias dienas Meno bibliotekos galerijoje atidaryta smagi ir nuotaikinga dviejų menininkų iš Švedijos - Irinos Novokreščionovos bei Åke Franzén, kūrybos paroda „Kitas krantas“.

„Kitas krantas“ yra antroji jungtinė dviejų dailininkų paroda Klaipėdoje. Anot Meno bibliotekos vedėjos Birutės Skaisgirienės, dailininkė I. Novokreščionova savo kūriniuose lieka ištikima akvarelei bei gamtos motyvams: besiskleidžiantiems vasaros žiedams ir žolynams, sirpstančioms vyšnioms, linguojančioms bei medumi apsunkusioms žydinčioms pievoms.

Klaipėdietės ir švedo tendemas

Klaipėdoje gimusi dailininkė jau daugiau kaip du dešimtmečius gyvena Švedijoje, Karlskronos mieste. Jai persikėlus į Švediją, dailininkas Åke Franzén pasišovė ją globoti. Nuo tada ir tęsiasi dviejų menininkų tvirta draugystė bei bendri kūrybiniai projektai.

„Åke Franzén yra ne kartą yra dalyvavęs šviesios atminties dailininkės Renatės Lūšis organizuojamuose tarptautiniuose pleneruose Klaipėdoje. Švedijoje jis yra surengęs ne vieną plenerą uostamiesčio akvarelės meistrams. Åke yra nuostabus žmogus, ir aš labai džiaugiuosi galimybe kartu su juo surengti parodą Klaipėdoje“, - pasakojo I. Novokreščionova.

Dailininkė pasakojo, kad šmaikštusis Åke Franzén kuria mišria technika: akvarele, tušu, akrilu, aliejumi. Šioje parodoje jis pristato keletą netikėtų autoportretų. Švedų menininkas, Karlskronos vaikų labai mylimas pedagogas, iliustratorius, teatrologas, meškiukų muziejaus įkūrėjas Åke Franzén laisvai galėtų pretenduoti į Gineso rekordą, nes ko gero yra daugiausiai savo autoportretų sukūręs menininkas.

„Nuostabiausia yra tai, kad jo autoportretų kolekcijoje nerastumėte nė vieno besikartojančio atvaizdo. Suteikdamas sau vis kitą vaidmenį: princo, karaliaus, miškininko, arklio, menininkas kaskart sukuria vis naują savo versiją, kaskart vis kitokį Aš“, - sakė I. Novokreščionova

Istorija apie akvarelę

Kai I. Novokreščionova studijavo tapybą Ilja Repino Leningrado valstybiniame dailės institute, apie akvarelę net nepagalvodavo. Tačiau 1991 metais į Klaipėdą atplaukus švedų svečių delegacijai, I. Novokreščionova ir akvarelistė Renatė Lūšis ėmėsi juos globoti. Kaip padėką už nepaprastai malonų bendravimą ir draugystę atsisveikindami svečiai padovanojo Renatei glėbius rožių.

„Renatė turėjo įprotį visas dovanotas gėles ištapyti akvarelėse. Tąkart viena nesusitvarkydama su tokiais glėbiais gėlių, Renatė į pagalbą pasikvietė mane. Spyriojausi ir sakiau, kad, nemoku, nesu bandžiusi, tikrai negaliu. Bet Renatė neklausė, davė į rankas teptuką ir tiesiog liepė tapyti. Reikėtų sakyti - lieti. Pabandžiau ir užsikabinau. Tą kartą ir gimė mano pirmosios akvarelės. Mes su Renate ištapėme visas švedų dovanotas rožes“, - įdomia istorija dalinosi I. Novokreščionova.

Gėlių sakralumas

Taip pamažu akvarelė įsitvirtino Irinos kūryboje bei atsivėrė pačiomis netikėčiausiomis spalvomis, jokia kita technika neišgaunamu lengvumu ir skaidrumu, kuris dominuoja ir parodoje „Kitas krantas“. Iš keturiolikos eksponuojamų akvarelistės darbų - net dešimtyje gėlės bei uogos.

„Gėlės man yra sakralus, dvasingas objektas. Kai dirbu su gėlės žiedu, kiekviena iš jų turi savo filosofiją, charakterį, savo spalvas ir kvapą. Tapydama gėlę aš vedu su ja dialogą, nes ji yra gyva būtybė. Taip, kaip aš suprantu tą gėlę, taip ją ir tapau. Dažniausia tai darau iš natūros: sėdžiu prie gėlių pievos ar vyšnios ir jas piešiu. Ko gero, ši mano savybė atsinešta ir iš dailės mokyklos, ir iš akademijos. Kaip sakoma: “ką matau, tą ir dainuoju„. O aš - ką matau, tą ir tapau“, - šmaikštavo dailininkė.

Parodos atidaryme apsilankę žmonės menininkei atnešė labai daug skirtingų gėlių: ekstravagantiškų daržo augalų puokščių su burokėlių lapais, aguonų žiedų, klasikinių ir lauko gėlių, kurias I. Novokreščionova taip pat norėtų nutapyti.

„Jeigu spėsiu, tikrai norėčiau nutapyti man padovanotas gėles. Draugei Editai sakiau, kad vietoje vazos neštų kibirą, nes visi į parodą atėjo su gėlėmis, kurios į vazas netilps. Gėlei reikšmę suteikia ir ją dovanojantis, ir ją gaunantis. Tai labai graži priemonė ryšiui kurti. O man - tai dar ir tapymo objektas bei įkvėpimo šaltinis“, - sakė I. Novokreščionova.

Menininkų I. Novokreščionovos ir Å. Franzén kūrybos paroda „Kitas krantas“ Meno bibliotekoje veiks iki liepos 28 dienos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder