Krevečių valgymo etiketas: kaip jas išlukštenti, kokias įrankiais valgyti ir ką iš jų pasigaminti?
Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šios jūros gėrybės sparčiai populiarėja Lietuvoje ir dažnai atsiduria eksperimentų nebijančių tinklo pirkėjų krepšeliuose.
Prieš gaminant – tinkamai išlukštenti
Maisto ekspertės teigimu, jeigu šią jūros gėrybę norite pasigaminti namuose – jų paruošimas prasideda nuo tinkamo išlukštenimo. Pirmiausiai reikėtų nuimti krevetės galvą ir kojas. Tuomet pradedant nuo galo, kuriame buvo galva, reikėtų atsargiai nuimti kiautą. Žinoma, visos krevetės išgliaudyti nebūtina. Pavyzdžiui, kai kurie dėl estetinio vaizdo palieka nenuluptą krevetės uodegos galiuką, kuris tampa įvairių krevečių patiekalų puošmena.
Kai krevetės išlukštentos, naudodami nedidelį peilį negiliai įpjaukite išilgai krevečių nugaros. Tuomet pirštais ar peilio galiuku nuimkite ir išmeskite juodą veną, einančią tiesiai per vidurį nugaros. Paprastai ji randama nesunkiai – pačiame nugaros paviršiuje. Galiausiai išdorotas ir išvalytas krevetes sudėkite į indą su vandeniu ir ledukais. Laikykite jas ten tol, kol būsite pasiruošę jas gaminti.
Lukštenant krevetes V. Juodkazienė pataria neišmesti jų kiautų. Iš jų galima išvirti puikų krevečių sultinį, o jeigu sriubos virti artimiausiu metu neplanuojate – kiautus galite tiesiog užšaldyti ir sriubai ar troškinio pagrindui panaudoti kitą kartą.
Svarbiausia – neperkepti
Pasak V. Juodkazienė, svarbiausias dalykas, kurį reikia žinoti ruošiant krevetes, yra tai, kad jos iškepa gana greitai. Todėl, jeigu krevetes žadate naudoti sriubai ar troškiniui, jas sudėti reikėtų pačią paskutinę minutę. Tiems, kurie krevetes nori kepti keptuvėje ar kepsninėje, taip pat reikėtų elgtis atsargiai.
Krevetėms iškepti užtenka vos kelių minučių. Krevečių kepimo laikas priklauso nuo jų dydžio: mažas ir vidutines krevetes kepti reikėtų vos apie 3–4, didesnes – 5–8 minutes. Kad krevetės yra paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.
Maisto ekspertė sako, kad prie krevečių ypatingai dera citrinos sultys arba sviesto, česnako ir šviežių žolelių padažas. Su juo krevetės dažnai patiekiamos tiesiog su paskrudinta duona.
Krevetės dažnai derinamos ir su mėsa. Pavyzdžiui, čiorizo dešra arba jautienos kepsniais. V. Juodkazienė siūlo krevetėmis pasimėgauti namuose ir dalijasi keliais nesudėtingai paruošiamais receptais su šiaurinėmis dryžakojomis krevetėmis.
Krevetės aštriame padaže
Jums reikės:
- Nedidelio dubens šiaurinių dryžakojų krevečių
- Kelių pomidorų
- Aitriosios paprikos
- Kelių skiltelių česnako
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Žiupsnelio druskos ir pipirų
- Šaukštelio krienų
- Žaliosios citrinos sulčių
- Šaukštelio medaus
- Šviežių kalendros lapelių
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.
Į kepimo indą dėkite pusiau perpjautus pomidorus, aitriąją papriką, česnako skilteles, apšlakstykite šaukštu aliejaus.
Pagardinkite druska ir pipirais.
Kepkite apie 25 minutes arba kol pomidorai bus minkštučiai, o česnako skiltelės gražiai apskrudusios.
Iškepusius pomidorus sukrėskite į elektrinį smulkintuvą, ten pat dėkite krienus, išspauskite žaliosios citrinos sultis.
Trinkite iki vientisos glotnios tekstūros.
Tada įvarvinkite medaus ir sudėkite kalendrų lapelius – dar šiek tiek patrinkite.
Skardoje paskleiskite iš kiautų išlukštentas krevetes, apšlakstykite jas likusiu aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais.
Pašaukite į orkaitę, kurioje ką tik kepė pomidorai ir kepkite apie 8 minutes.
Dailias plačias taures iki pusės pripildykite pomidorų padažo ir į jį sumerkite po 5-6 krevetes.
Papuoškite kalendros lapeliais ir patiekite.
Krevetės su saldžiosiomis paprikomis
Jums reikės:
- Nedidelio dubens šiaurinių dryžakojų krevečių
- Kelių saldžiųjų paprikų
- Kelių skiltelių česnako
- Žiupsnelio aitriųjų paprikų miltelių
- Žiupsnelio druskos
- Šlakelio alyvuogių aliejaus
- Puodelio vištienos sultinio
- Citrinos
- Saujelės šviežių petražolių
- Mėgstamos šviesios duonos
Pagaminimas:
Plonomis juostelėmis supjaustykite paprikas ir susmulkinkite česnaką.
Viską dėkite į įkaitintą keptuvę su aliejumi ir pabarstykite aitriųjų paprikų milteliais bei druska.
Kepkite apie 15 minučių ant silpnos ugnies, kol paprikų juostelės suminkštės.
Į keptuvę sudėkite išlukštentas krevetes (uodegėles palikite) ir padidinkite ugnį.
Kelias minutes vartydami pakepkite.
Supilkite sultinį, citrinos sultis ir leiskite pasitroškinti dar 1–2 minutes.
Pabarstykite smulkintomis petražolėmis ir patiekite su traškia balta duona – ją bus labai gardu mirkyti į česnako ir krevečių padažą.
Skanaus!
Rašyti komentarą