Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą

Ypatingų progų metu dažnai puikuojasi keptas kiaulienos kumpis ar nugarinė. 

Kiauliena patinka daugeliui, o ją paruošti nesudėtinga tiek savaitgalio pietums, tiek šventėms, nes šios mėsos panaudojimo galimybės tiesiog beribės. 

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis. 

Tiesa, svarbu nepamiršti paįvairinti savo raciono žuvimi, ankštinėmis kultūromis ir daržovių gausa. 

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė teigia, kad parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad šviežia mėsa čia atkeliauja tik iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių, o iki rugsėjo 9 d. pavyks apsipirkti pigiau, nes 1 kg  kiaulienos nugarinei be kaulo taikoma 33 proc. nuolaida, tad ji kainuos 3,99 Eur.

Tinkamai paruošta kiauliena – puikus baltymų, mineralų bei vitaminų šaltinis

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, jog kiauliena gali būti puikus baltymų, geležies, cinko, kalio, A, D ir B grupės vitaminų šaltinis. 

Lyginant ją su aviena ar jautiena, kiaulienoje yra daugiau tiamino (B1 vitamino), tačiau jos nauda žmogaus organizmui priklauso ir nuo mėsos paruošimo būdo. 

Ekspertė kiaulieną rekomenduoja virti, troškinti, kepti orkaitėje arba ant grilio.

Vis dėlto, negalima pamiršti ir saiko principo. „Kiauliena, lyginant su baltos mėsos rūšimis, turtingesnė sočiaisiais riebalais – tai maisto komponentas, skatinantis širdies ir kraujagyslių ligų riziką. 

Dėl šios priežasties kiauliena, kaip ir kitomis raudonos mėsos rūšimis, nereikėtų mėgautis dažniau nei kartą per savaitę. 

Be to, pirmenybę reikėtų teikti liesesnėms kiaulienos dalims ir ruošti mėsą be papildomų riebalų“, – primena dr. E. Gavelienė.

Kiauliena – iš aukščiausius standartus atitinkančių ūkių

Prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pastebi, kad atėjus kalendoriniam rudeniui, kai gaminame namuose daugiau, pirkėjai dažniausiai į krepšelius įsideda smulkintos kiaulienos, nedidelių fasuotų jos gabaliukų, sveriamų mėsos gaminių ar jau paruoštų kepti pamarinuotų kepsnelių.

„Mūsų parduotuvėse tiekėjai itin kruopščiai atrenkami, tad asortimentas čia atkeliauja tik iš  aukščiausius standartus atitinkančių ūkių. 

Pirkėjai gali jaustis ramūs, jog išsirinkta mėsa bus šviežia ir skani. 

Ypač šviežia – sveriama nepakuota kiauliena: jos gamintojai nurodo, kad po pristatymo tokia mėsa turėtų būti suvartota per 1–2 dienas“, – sako pašnekovė.

Ji priduria, kad renkantis mėsą parduotuvėje verta žvalgytis akcijų, mat taip pavyks apsipirkti ženkliai pigiau. 

Anot E. Krasauskienės pastebėjimo, įvairūs prekybos tinklo pasiūlymai pirkėjams itin aktualūs. 

Ekspertė taip pat pataria atkreipti dėmesį, kad kiauliena būtų šviesiai rausvos spalvos, mėsos paviršius – sausas, pakuotėje neturėtų būti skysčio: „Nusipirkę gabalą mėsos, dalį jo galite užšaldyti, bet patartina šaldiklyje nelaikyti ilgiau kaip 6 mėnesius.“

Ekspertė taip pat primena, jog iki rugsėjo 9 d. pavyks apsipirkti pigiau, nes 1 kg  kiaulienos nugarinei be kaulo taikoma 33 proc. nuolaida, tad ji kainuos 3,99 Eur. 

Taip pat pigiau įsigyti kiaulienos bei kitų ingredientų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei  papildomas nuolaidas.

Kulinarijos technologai kviečia išsikepti kiaulienos nugarinę su džiovintomis slyvomis.

RECEPTAS

Kiaulienos nugarinė įdaryta džiovintomis slyvomis


Patiekalui reikės:

1 kg kiaulienos nugarinės;

200 g džiovintų slyvų;

3 šaukštai alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto medaus;

šiek tiek apelsino arba citrinos sulčių;

džiovintų žolelių, druskos, pipirų – pagal skonį.


Gaminimo eiga:


Peiliu per visą mėsos gabalo ilgį padarykite įpjovą. Džiovintas slyvas nuplaukite ir nuplikykite verdančiu vandeniu. Paspausdami sukiškite slyvas į mėsos įpjovą.

Šviežiai spaustose apelsinų arba citrinų sultyse ištirpinkite medų, suberkite prieskonius, įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Marinatą užpilkite ant mėsos, ją įtrinkite ir palikite 2–3 valandoms.

Dėkite mėsą į kepimo formą, įpilkite į ją šiek tiek vandens. Mėsą pridenkite folija ir 180 laipsnių orkaitėje kepkite maždaug 45 minutes. 

Tada mėsą atidenkite ir kepkite dar 15–20 minučių. Iškepusią mėsą palikite praaušti. Ji bus skani tiek šilta, tiek šalta.
 

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder