Vakarienei be vargo – lengvai paruošiama jūrinė lydeka: 2 naujos idėjos padažams, kad būtų ir pigu, ir skanu

(1)

Hekas arba jūrinė lydeka – ne tik Lietuvoje, bet ir įvairiuose pasaulio kraštuose vertinama bei mėgstama žuvis. 

Jos balta, minkšta mėsa yra labai universali virtuvėje, tad ypač lengva nenuobodžiai ir kaskart labai skaniai organizmą aprūpinti naudingomis žuvyse esančiomis medžiagomis.

„Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė dalijasi 2 padažų idėjomis, kad pirkėjų mėgstama jūros lydeka suskambtų naujomis natomis.

Žuvies ieško vis įvairesnės

Siekiant subalansuotos mitybos, į savo racioną vertėtų įtraukti ne tik daug šviežių sezoninių daržovių, vaisių, uogų, tačiau ir kokybiškų baltymų. 

Dėl to sveikos mitybos specialistai rekomenduoja bent du kartus per savaitę valgyti žuvies – tai vienas paprasčiausių būdų sveikiau maitintis nedarant drastiškų pokyčių savo mitybos įpročiuose.

„Palyginti su raudona mėsa, žuvis turi mažiau sočiųjų riebalų, o jų patiekalai paprastai pasižymi mažesniu kalorijų skaičiumi. Labai svarbu, kad iš žuvies gaunama svarbiųjų omega-3 rūgščių, kurių žmogaus organizmas pats negamina. 

Tai reiškia, kad jų turime gauti su maistu. Be to, balta žuvis, tokia kaip menkė, ešerys ir jūrinė lydeka, yra puikus aukštos kokybės baltymų šaltinis. 

Jūrinėje lydekoje gausu ir B grupės vitaminų“, – pasakoja „Iki“ mėsos technologas Gintaras Bačkovas.

Silkė, skumbrė, karpis ar lašiša – lietuviams puikiai pažįstamos ir ypač mėgstamos. Tačiau Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė, pastebi, kad pirkėjai jau ne vienerius metus aktyviai dairosi įvairesnių žuvies ir jūros gėrybių rūšių.

„Nors lietuviams šviežia žuvis dažniausiai reiškia lašišą arba karpį, vis stiprėja tendencija ieškoti įvairovės. 

Pirkėjai noriai į savo racioną įtraukia daugiau skirtingų žuvies bei jūros gėrybių rūšių – nuo tradicinės lydekos iki įmantresnių krevečių. 

Matydami tokį poreikį, vis pristatome naują mėnesio laimikį, kurio paprastai reguliarioje prekyboje nebūna arba jį siūlome už specialią kainą. 

Statistika rodo, kad ši tradicija vertinama pirkėjų – jau pirmosiomis mėnesio dienomis mėnesio laimikis susilaukia pirkėjų dėmesio. 

Šįkart visą liepos mėnesį šis titulas tenka argentininių jūrinių lydekų filė, kurią galima rasti šviežios žuvies ledo vitrinose“, – sako G. Kitovė.

Kaip ruošti jūrinę lydeką?

Įdomu tai, kad ispanai jūrų lydeką net vadina „žuvų karaliumi“. Ji – gera alternatyva, kai pabosta kitos baltos žuvys, pavyzdžiui, menkė.

„Didelis jūrinės lydekos filė privalumas tai, kad joje yra nedaug kaulų, jie stambūs ir lengvai pašalinami. Jai termiškai apdoroti nereikia daug laiko, o mėsa yra gana tvirta. 

Be to, skonis yra švelnus, ši žuvis nepasižymi tipišku „žuvišku“ kvapu, todėl yra geras pasirinkimas norint, kad vaikai valgytų daugiau žuvies“, – atkreipia dėmesį G. Urbonavičiūtė.

Jūrinės lydekos filė paruošimo būdų apstu. Ją galima greitai apkepti keptuvėje apvoliotą džiūvėsėliuose arba tešloje. 

Ieškant įvairovės, ji puikiai tiks suktinukams, o sumalta – ir kukuliukams. Visą darbą už jus gali padaryti ir orkaitė – šią žuvį visai nesunku skaniai iškepti folijoje skardoje, pikantiškame pyrage ar apkepe su daržovėmis. 

Norint išlaikyti jos mėsos drėgnumą, verta virti sultinyje, garuose, o be galo skanu yra ir troškinti. Tai būdas, kuris išlaiko žuvies sultingumą ir leidžia praturtinti ją įvairiais padažais bei daržovėmis.

„Jūrinę lydeką lengva paruošti, jos skonis yra subtilus, tad galite pasitelkti fantaziją derinant su įvairiais priedais. 

Tačiau jei žuvį gaminti dar tik mokotės arba norite vakarienę paruošti neapsisunkinant nei galvos, nei piniginės, rekomenduoju laikytis paprastų receptų.

 Procesas bus visiškai nesudėtingas, o pagardinimui prireiks tik nedaug ingredientų, kurių tikriausiai net jau turite namuose“, – sako G. Urbonavičiūtė ir dalijasi dviem idėjomis greitai vakarienei.

Jūrinės lydekos filė graikinių riešutų ir baltojo vyno padaže

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 4 jūrinės lydekos filė gabalėlių, 200 g graikinių riešutų, 20 g kaparėlių, 300 g grietinės, 400 ml balto vyno, 100 g sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Žuvies filė pagardinkite druska, šviežiai maltais pipirais ir dėkite į keptuvę su trupučiu alyvuogių aliejaus. Apkepkite žuvį iš abiejų pusių ant didelės ugnies – vienai pusei reikės apie 2 minučių. Sumažinkite ugnį ir tuo metu paruoškite graikinių riešutų ir baltojo vyno padažą.
  2. Nuluptus graikinius riešutus sutrinkite grūstuvėje. Kitoje keptuvėje ištirpinkite sviestą ir suberkite smulkintus riešutus, pakepkite apie dvi minutes. Tada supilkite baltąjį vyną, kaparėlius ir grietinę. Viską išmaišykite ir leiskite dar apie tris minutes pasitroškinti.
  3. Šį padažą supilkite į keptuvę su žuvimi. Palikite ant ugnies dar 5-8 minutes ir patiekite.

Jūrinės lydekos filė petražolių padaže

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 4 jūrinės lydekos filė gabalėlių, didelio ryšulėlio šviežių petražolių, 1 citrinos, 200 g grietinės, 2 česnako skiltelių, nedidelio svogūno, 30 g sviesto, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:

  1. Jūrinės lydekos filė sudėkite į dubenį ir iš abiejų pusių apšlakstykite išspaustomis citrinos sultimis, pabarstykite druska ir pipirais. Paliksime žuvį pailsėti, kol ruošite padažą.
  2. Šviežias petražoles nuplaukite, sudedame juos į dubenį arba blenderio indą kartu su česnaku, pasmulkintu svogūnu, grietine, pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai sutrinkite ir supilkite į keptuvę su šaukštu sviesto. Palikite ant silpnos ugnies maždaug penkioms minutėms, kad padažas sutirštėtų.
  3. Tada sudėkite žuvies filė, jei reikia, dar pagardinkite druska ir pipirais bei palikite ant vidutinės ugnies apie 8-10 minučių.
Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder