Varškės ir bulvių deriniai, kuriuos, tikriausiai, pamiršote: gardu, pigu ir užteks visai savaitei

Varškė ir bulvės – produktai, kuriuos galima rasti kone kiekvieno tautiečio virtuvėje. Ir nors dažniausiai iš varškės ir bulvių gaminami skirtingi patiekalai, tačiau lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ kulinarijos meistrai dalijasi, kad kartu iš šių produktų gaminami valgiai ne tik vienas kitą puikiai papildo, bet ir sukuria itin gardžią skonių dermę. 

Pasak jų, visą šią savaitę pasirūpinus pusriebe varške ir lietuviškomis šviežiomis bulvėmis bus galima prisiminti nostalgiją keliančius šių dviejų produktų valgių skonius ir pigiai paruošti net tris skirtingus patiekalus, kurių užteks visai savaitei.

Bulvė – universali ir pigi daržovė, su kuria galima pagaminti pačių įvairiausių patiekalų. Virtas, keptas ar troškintas jas galima patiekti kaip garnyrą arba naudoti pagrindiniams patiekalams. 

„Maximos“ Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad priderinus prie jų dar ir varškę galima pagaminti itin gardžius bei maistingus valgius.

„Skirtingi bulvių paruošimo būdai ir įvairūs priedai leidžia pagaminti daugybę į vienas kitą nepanašių, o kartais – netgi netikėtų patiekalų derinių. 

Pavyzdžiui, pamėgtus lietuviškos virtuvės bulvių patiekalus galima atrasti visiškai naujai prie šių valgių priderinus varškę“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Nostalgiški varškės ir bulvių patiekalai

Pasak I. Trakimaitės-Šeškuvienės, bulvės bei varškė yra vieni geriausių pasirinkimų, mat suteikia galimybę paruošti gardžius patiekalus ne tik įvairiausiais būdais, bet ir ženkliai sutaupant. 

Prekybos tinklo atstovė pastebi, kad bulvių valgiai su varške yra šiek tiek gaivesni nei su mėsa, tačiau vis tiek sotūs, o juos galima valgyti ir pietums, ir vakarienei, lengva ir pašildyti.

„Be to, praturtinus bulvinius patiekalus varške, šie juos papildo naudingomis maistinėmis medžiagomis, vitaminais ir mikroelementais, teigiamai veikiančiais sveikatą. 

Taip pat dažnas šiuos patiekalus mėgsta ir dėl draugiškos kainos, štai pavyzdžiui, visą šią savaitę pasirūpinę kilogramu lietuviškų šviežių bulvių ar pusriebe varške už ypač mažą kainą galėsite išbandyti jųdviejų derinius dar ir sutaupydami“, – sako I. Trakimaitė-Šeškuvienė ir dalijasi trimis nebrangių receptų idėjomis, kurias siūlo prekybos tinklo kulinarijos meistrai.

Virtų bulvių didžkukuliai su varškės įdaru

Mėgstantys lietuvišką virtuvę neliks abejingi didžkukuliams. Jei dar niekada negaminote jų su varške – puiki proga išbandyti. Jiems paruošti reikės:

  • 800 g lietuviškų šviežių bulvių;

  • 2 vnt. kiaušinių;

  • 3 v. š. manų kruopų;

  • pusės v. š. krakmolo;

  • 300 g pusriebės varškės;

  • 1 v. š. sviesto;

  • 2 v. š. grietinės;

  • druskos, parmezano (pagal skonį).

Gaminimas. Bulves nuplaukite ir su visomis lupenomis išvirkite pasūdytame vandenyje. Išvirus nulupkite, sugrūskite ir atvėsinkite. 

Į atvėsusias bulves suberkite manų kruopas, krakmolą, druską, įmuškite vieną kiaušinį ir viską gerai išminkykite.

Atskirai pasiruoškite įdarą: į varškę įmuškite likusį kiaušinį, druską ir išmaišykite. 

Atgnybkite dalį bulvių masės, delne suformuokite paplotėlį, įdėkite įdaro ir formuokite didžkukulį: užlankstykite kraštus link vidurio ir viską suapvalinkite delnais. 

Didžkukulius sudėkite į puodą su verdančiu vandeniu. Jiems iškilus į viršų, virkite dar apie 10 minučių, o tada išimkite kiaurasamčiu. 

Skaniausia patiekti su padažu: keptuvėje pakaitinkite šiek tiek sviesto, kelis šaukštus grietinės bei įberkite truputį parmezano.

Bulvių gratinas su varške

Sotus, nebrangus ir tiesiog burnoje tirpstantis prancūziškas bulvių apkepas su lietuvišku akcentu – varške. Jam paruošti reikės:

  • 450 g lietuviškų šviežių bulvių;

  • 180 ml pieno;

  • 180 ml grietinėlės;

  • 1 a. š. garstyčių miltelių;

  • 1 puodelio tarkuoto sūrio;

  • 3 v. š. kubeliais supjaustyto sviesto;

  • 2 a. š. rūkytos paprikos;

  • 340 g pusriebės varškės;

  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Nuskuskite bulves ir apvirkite jas dideliame puode iki tol, kol jos suminkštės (maždaug apie 15 minučių). Išėmę iš puodo, supjaustykite plonomis riekelėmis ir sudėkite sluoksniais į kepimo indą. 

Kitame puode užvirinkite pieną, grietinėlę, žiupsnelį druskos ir garstyčias. Nukelkite nuo ugnies ir įberkite pipirų, sūrio. 

Maišykite, kol sūris ištirps. Visą šį mišinį supilkite ant bulvių. Užberkite sviesto kubelius ir varškę, pabarstykite viską rūkyta paprika.

Uždenkite folija arba plastikine plėvele (pradurkite skylutes, kad cirkuliuotų oras) ir šaldykite mažiausiai 12 valandų. Kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 175 laipsnių temperatūros, apie 45 minutes. 

Bulviniai blynai su varškės padažu

Netradiciniam bulvinių blynų patiekalui pagaminti reikės:

  • 300–400 g lietuviškų šviežių bulvių;

  • 1 vnt. svogūno;

  • 2 vnt. kiaušinių;

  • 200 g pusriebės varškės;

  • poros česnako skiltelių;

  • druskos, pipirų (pagal skonį).

Gaminimas. Svogūnus kartu su bulvėmis susmulkinkite tarkoje. Smulkintas daržoves nusausinkite, kad neliktų jokio skysčio. 

Tuomet plakite kiaušinius su prieskoniais, druska ir supilkite į nusausintas daržoves. Viską gerai išmaišykite ir dėkite kepti į įkaitintą aliejumi keptuvę. 

Kepančius blynus pavartykite, kad šie gražiai apskrustų iš abiejų pusių. 

Iškepusius blynus patiekite su varškės padažu, kurį pagaminti visai nesudėtinga. 

Į nusausintą varškę reikės tik įmaišyti porą smulkintų česnako skiltelių, prieskonių ir druskos. Mėgaukitės!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder