Trys superproduktai jūsų jogurtui: kaip paprastais priedais pagerinti žarnyno virškinimą?

Jogurtas pats savaime yra naudingas žarnynui, nes jame gausu probiotikų. Tačiau tinkamai parinkti priedai gali dar labiau sustiprinti šį teigiamą poveikį. Dietologai įvardija tris superproduktus, kurie palaiko mikrobiotą, gerina virškinimą ir padeda ilgiau išlikti sotiems.

Kaip rašo leidinys „She Finds“, jogurtas su uogomis, šalavijų sėklomis ar kefyru gerina žarnyno veiklą. Šie priedai maitina gerąsias bakterijas, padeda kontroliuoti kūno svorį bei mažina uždegiminius procesus organizme.

Uogos: avietės, gervuogės, braškės

Uogose gausu skaidulų ir antioksidantų. Skaidulos maitina gerąsias žarnyno bakterijas, o tai palaiko sveiką mikrobiomą. Antioksidantai savo ruožtu mažina uždegimą visame organizme.

Uogos pasižymi mažu kaloringumu, todėl jos puikiai tinka svoriui kontroliuoti. Integracinės mitybos specialistė Solveig Eitungjerde aiškina, kad avietėse, gervuogėse ir braškėse yra daug netirpių skaidulų. Jos gerina žarnyno motoriką ir padeda užtikrinti reguliarų tuštinimąsi. Ekspertė pataria uogas dėti ne tik į jogurtą, bet ir į košes arba rinktis jas kaip sveiką užkandį.

Šalavijų sėklos

Ispaninio šalavijo sėklose yra itin daug tirpių skaidulų, kurios lėtina virškinimo procesą. Tai padeda ilgiau išlaikyti sotumo jausmą.

Šiose sėklose taip pat gausu omega 3 riebalų rūgščių, kurios svarbios bendrai sveikatai, ir prebiotikų, skatinančių gerųjų bakterijų augimą. Dietologė ir klinikinė mitybos specialistė daktarė Mrinal Pandit pastebi, kad šalavijų sėklos sugeria vandenį ir skrandyje suformuoja į gelį panašią masę. Tai gerina virškinimą ir slopina alkį.

Pasak specialistės, sėklos padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje bei palaiko organizmo hidrataciją. Tai gali sumažinti pilvo pūtimą ir padėti metant svorį. Ekspertė rekomenduoja šias sėklas visada įmaišyti į jogurtą.

Kefyras

Kefyrą galima pilti tiesiai į jogurtą. Jame yra papildomų probiotikų, kurie palaiko virškinimą ir stiprina imunitetą. Probiotikai padeda išlaikyti žarnyno mikrobiotos pusiausvyrą, o tai tiesiogiai susiję su sveikesne medžiagų apykaita ir svorio kontrole.

Dietologė Samantha Cassetty remiasi tyrimais, kurie rodo, kad kasdien suvartojant po 6 porcijas fermentuotų produktų, pagerėja mikrobiomos įvairovė ir sumažėja uždegiminiai rodikliai. Jos teigimu, tai sumažina autoimuninių ligų, antrojo tipo diabeto bei širdies ligų riziką. Be to, gerėja psichinė sveikata, mažėja nerimo ir depresijos simptomų.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder