Ar nuotraukų gausa socialiniuose tinkluose, naujienų portaluose nenuvertina žmogaus atvaizdo?

Ar nuotraukų gausa socialiniuose tinkluose, naujienų portaluose nenuvertina žmogaus atvaizdo?

Pasirinkau šią temą, nes ji yra labai aktuali šiandieniniame pasaulyje, kuris nejučia “persikraustė” į virtualią erdvę. Dažnai naršydami internete galime matyti daugybės modelių, influencerių ar net pop žvaigždžių keliamus geriausiai pavykusius kadrus. Tai gali būti akimirkos iš susibūrimų, kuriuose fotografai bando įamžinti įvairias įžymybes.

Taipogi  gausu nuotraukų, kurioms gimti padėjo profesionalios fotografų rankos. Šias nuotraukas dažniausiai galime matyti tokiuose ,,Instagram’’ profiliuose, kaip Karolina Meschino, Beata Tiškevič ar net Naglis Bierancas. Nematau nieko blogo dėl to, jog influenceriai savo įžymumą bando „pakelti” tokiais, dažnai pavydą keliančiais vaizdais, nes dauguma jų iš to uždirba, tačiau man iškilo klausimas, ar įžymybės, kurios kelia tokias nuotraukas, norėdamos pritraukti daugiau sekėjų, laikui bėgant nepradeda to daryti už pinigus, taip parduodamos pačios save? 

Tų pačių nuotraukų gausa ir nepaliaujamas kišimas žmonėms, sėdintiems už ekranų, prilygsta mūsų tam tikriems pomėgiams, pavyzdžiui, mėgiamam maistui. Prisimenu, vaikystėje mano saldumynų valgymo grafikas buvo griežtai prižiūrimas mamos. ,,Saldainiai tik po valgio“ ar ,,saldainiai tik kartą savaitėje“ frazės buvo taip įkyrėjusios, jog jei būčiau ėmusi po eurą už kiekvieną tokio pobūdžio teiginį, šiandien gyvenčiau Holivude ir puikuočiausi begalybe naujausio modelio automobilių! Bet šiek tiek paaugusi ir pradėjusi pati prižiūrėti savo valgiaraštį supratau, jog saldainiai jau nėra tokie ,,vau“, kaip kad visi teigia. Taip pat yra ir su nuotraukomis. Kiekvieną dieną keliami panašaus turinio vaizdai ,,Facebook“ ar ,,Instagram“ platformose, pradeda įgristi. Pavyzdžiui, žmogaus kūną aukštinančios nuotraukos nebėra tokios vertingos, kokios buvo anksčiau, nes tą patį kūną mes galime matyti internete dar tūkstančius kartų. Vienas išmintingas fotografas yra pasakęs - ,,Fotografija tapo greitu maistu, tarsi „Big Mac“ sumuštiniu, kurio ingredientai yra labai įtartini, o intelektualinė vertė yra nulinė, kaip ir to sumuštinio maistinė vertė. Socialiniai tinklai, kaip „Facebook“ ar „Instagram“, padarė meškos paslaugą fotografijai. Ten gausu nuotraukų. Jei palyginsime fotografiją su valiuta, tai jos vertė yra smarkiai devalvuota, beveik bevertė. Šiandien regime pabaigą tokios fotografijos, kuri kelia klausimus, o ne tik teikia atsakymus.“

 

Be to, jog nuotraukų gausa internete yra gan įkyrus dalykas, tos pačios tematikos ir nekokybiško turinio vaizdai gali sukelti patyčias ar įžiebti nemalonias temas. Kai kurios instagramo ,,žvaigždutės“, pamačiusios, jog jų sekamumas krinta, dažnai įkelia kompromituojančias savo kūno nuotraukas, kurios suteikia peno apkalboms, taip didindamos šių įžymybių populiarumą. Mat, žmonėms apkalbėti influencerių keliamas nuotraukas ir kuriamas dramas yra kur kas įdomiau, nei sekti tam tikrus kanalus, kurie iš tikrųjų bando edukuoti žmones naudingais klausimais. Taigi, galiu teigti, jog nuotraukų gausa internete gali būti ne tik įkyrus, tačiau ir patyčias ar dramas keliantis šaltinis.

Galiausiai norėčiau pridurti: kaip ir minėjau pradžioje, žmonės nuotraukų gausa socialinėje medijoje bando užsidirbti. ,,Instagrame“ bei daugumoje kitų socialinių platformų vyrauja algoritmas, kuris teigia, jog kuo aktyvesnė paskyra, kuo daugiau nuotraukų į ją keliama ir kuo daugiau žmonių ją seką, tuo daugiau reklaminių ženklų norės bendradarbiauti su šia paskyra. Štai kodėl nuotraukų perteklius ir vyrauja socialinėje medijoje. Iš vienos pusės puiku, kad žmonės randa kitokių būdų kaip užsidirbti, dar geriau kai šitokiu būdu žiūrovai dar ir kažko pasimoko. Tai nėra gerai, kai  influenceriai pasinaudoję savo skleidžiama įtaka bei sekėjų gausa kelia dramas, ginčus ar kaip šios dienos tema - už kelis papildomus grašius gali pasiryžti nekokią žinutę skleidžiančių nuotraukų platinimui, apie ką jau ir kalbėjau ankstesnėje dalyje.

Na, o finaline nata norėčiau palinkėti vieno: netapti bevertės fotografijos aukomis ir neparduoti savęs dėl tokių dalykų kaip populiarumas ar pinigai. Ne veltui yra kilęs posakis, jog turtų ir šlovės į grabą nenusitempsi.

ŠALTINIAI:

https://mintysapie.lt/menas/apie-fotografija/foto-6

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder