Rytoj Jūreivystės mokykloje bus teikiami diplomai

Rytoj Jūreivystės mokykloje bus teikiami diplomai

Vasario 21 d. Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje bus teikiami diplomai 89 absolventams: 61 jūrininkui ir 28 uosto specialistams. Į šventę atvykti turėtų švietimo, mokslo ir sporto viceministras profesorius Valdemaras Razumas.

Lietuvos aukštoji mokykla turi 6 studijų programas: paprastai pasakius, tris jūrines ir tris kranto, t. y. uosto. Septintoji nauja "Laivybos ir logistikos informacijos sistemos" programa, jungianti ir krantą, ir jūrą, jau patvirtinta, bet dar nepradėta vykdyti. Tikimasi, kad šiemet ji startuos.

Šiuo metu mokykloje mokosi apie 700 studentų, neskaičiuojant tų 89 absolventų. Diplomai tokiu metu teikiami todėl, kad yra skirtinga mokymo programų trukmė, pavyzdžiui, vadybininkai, laivų elektromechanikai mokosi 3,5 metų, ištęstinių studijų studentai - 5,5 metų. Todėl diplomai teikiami du kartus per metus. Pavasarį diplomantų būna kur kas daugiau, nes mokslus baigia dieninių studijų laivavedžiai, mechanikai, logistai, finansininkai.

Lietuvos aukštajai jūreivystės mokyklai jau devintą mėnesį vadovauja buvęs diplomatas Vaclovas Stankevičius, pats 1974 metais baigęs šią mokyklą.

Tiek V. Stankevičius, tiek mokyklos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Rima Mickienė kaip reikšmingiausią mokyklos naujovę įvardija pernai pasirašytą sutartį su Klaipėdos universitetu ir apie 70 pirmakursių laivavedžių, mechanikų ir elektromechanikų, praktiką atlikusių burlaivyje "Brabanderis". Šis bendradarbiavimas bus tęsiamas ir šiemet - rugsėjį pirmakursiai, būsimieji laivavedžiai ir mechanikai, vėl plauks į jūrą kelioms dienoms. Navigacijos katedros vedėjas Vytautas Dubra sako neatpažįstantis savo studentų, kurie nors trumpam išeina į jūrą. O laivo kapitonas Valdemaras Vizbaras pernai susižavėjo dviem merginomis pirmakursėmis. Pasak jo, jos viską darė dar geriau nei vaikinai - lipo ir ant rėjų, nejautė jokio baimės jausmo ar supimo.

V. Stankevičius džiaugiasi, kad mokyklos studentai turi galimybę studijų metu lankydami vadinamuosius vadų kursus įgyti ir jūrų karininko laipsnį.

R. Mickienė džiaugiasi gerokai padidėjusiu užsienio studentų pagal "Erasmus" programą skaičiumi. 2000-aisiais pradėta nuo 6 studentų, o 2019 metais jų jau buvo 53. Užsienio studentai mokykloje mokosi pusmetį ar metus. Šį pusmetį jų yra 32. Per pavasario semestrą paprastai jų sulaukiama gausiau.

Šiuo metu mokosi nemažai latvių, rumunų, ispanų. Atvažiuoja studentų ir iš Juodkalnijos, Kroatijos. Pasak R. Mickienės, turkų studentų pastaruoju metu sumažėjo.

"Mūsų studentai, išvažiavę mokytis pagal "Erasmus" programą į kitas šalis, pasakoja, kad ne visur būna dėstoma anglų kalba. Vyksta vadinamosios savarankiškos studijos - paduoda anglišką knygą, ir viskas. Prieš išsiųsdami savo studentus mes deriname programą. O nuvykus paaiškėja, kad nesusirinko studentų ir paskaitos nevyksta. Todėl dabar mes jau žiūrime, į kokias mokymo įstaigas galime siųsti savo studentus. Mes palaikome labai gerus ryšius su Rumunijos universiteto jūrine karo akademija. Džiaugiuosi, kad mūsų mokykla yra baltajame sąraše, kuris garantuoja, kad studijos tikrai vyks ir bus dėstoma anglų kalba. Mes turime 14 dėstytojų, kurie dėsto dalykus anglų kalba", - sakė R. Mickienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder