Archetipai, valdantys vyrų gyvenimą

Archetipai, valdantys vyrų gyvenimą

Archetipas – tai savotiška sukauptos patirties kvintesencija. Tai – pirminis vaizdinys, gyvuojantis kolektyvinėje pasąmonėje. Egzistuoja vyriškų archetipų tipologija, kuri padeda geriau suprasti stipriąją lytį. Ši informacija bus naudinga ne tik moterims.

Archetipas – naudingas dalykas. Jis padeda suprasti save, suprasti vyrus ir reguliuoti santykius.

Kai mes tariame žodį „išminčius“, visi įsivaizduojame maždaug tą patį pavidalą, kuris nusako išvaizdą, charakterį, savybes, vertybes. Ir jeigu pasimatuosime išminčiaus įvaizdį ant savęs, galėsime pajusti, kaip iškart pasikeičia laikysena, veido išraiška, pripildo orumo jausmas. Maždaug taip veikia archetipas.

Archetipų jėgą žmonės jau išmoko sėkmingai panaudoti reklamoje, mene, politikoje, kad paveiktų kitų sąmonę, valdytų jų pasirinkimą, skatintų juos veikti.

Archetipiniai vaizdiniai, scenarijai stiprina kūrinio arba reklamos produkto poveikį, sukelia žiūrovui stiprų emocinį rezonansą ir, svarbiausia, nesąmoningus lūkesčius.

Jeigu archetipų teoriją taip sėkmingai panaudoja rinkodara, tai kodėl mums nepritaikius tų žinių savo gyvenime?

Vyrai turi savus archetipus. Jų tipologija skiriasi nuo moterų. Panagrinėkime juos.

PRINCAS

Princas – paklusnus, žavingas, atsakingas, romantiškas ir emocionalus. Šiame įvaizdyje yra daug vaikiško naivumo, vilčių, įspūdžių, troškimų. Jame yra lengvumo, betarpiškumo ir žaismingumo.

Tikrovėje šiam tipui priklauso vyrai, kurie gyvena svajonėse, tačiau mažai ką realizuoja. Tai gali būti vyrai, smarkiai priklausomi nuo tėvų, šeimos tradicijų. Arba gyvenimo „degintojai“, siekiantys tik pasilinksminimų ir malonumų. Arba pažeidžiami svajokliai ir filosofai. Šis archetipas gali pasireikšti keliais pavidalais.

Prisiminkime pasakas apie princus. Pasaka, kur princas yra pagrindinis herojus, berods tik viena – „Mažasis princas“. Beveik visose pasakose princui tenka antraeilis, trečiaeilis ar paskutinis vaidmuo. Jis pasirodo tik pasakos pabaigoje („Coliukė“, „Pelenė“ ir kt.). Ką tai reiškia?

Iš tikrųjų „princas“ yra pradinis vyro gyvenimo etapas. Jaunystėje jis kuria planus, svajoja, žvelgia į pasaulį su susižavėjimu ir lūkesčiais. Tai normalu. Tačiau gali taip atsitikti, kad vyras patenka į šio archetipo įtaką ir pasilieka joje ilgam. Tai trukdo jam realizuoti savo sugebėjimus, talentus, tapti savarankiškam ir prasimušti visuomenėje.

Gerai, kai šis archetipas pasireiškia tinkamu laiku ir tinkamoje vietoje. Princo archetipas padeda atsipalaiduoti, pasilinksminti, pasvajoti, gerai praleisti laiką su mylima moterimi. Jis suteikia galimybę vyrui atsiskleisti kaip dvasingai, jautriai, kūrybingai asmenybei.

Šešėlinė šio archetipo pusė yra VALKATA – be įsipareigojimų, neatsakingas, demonstratyvus. Jeigu nepavyksta įgyvendinti savo tikslų, jaunas vyras gali pasitraukti į šešėliną pusę. Tai pasireiškia polinkiu į priklausomybes, lengvo gyvenimo siekimą, cinizmą ir kovą su socialinėmis vertybėmis. Valkata nepripažįsta autoritetų ir stoja prieš tradicijas (šeimynines, socialines).

Labai svarbu suprasti, kad šešėlinė bet kurio archetipo pusė turi ne tik negatyvų pobūdį, bet ir pozityvų. O šviesus ir žavingas archetipas, kai jo gyvenime per daug, gali atnešti daugiau žalos, nei naudos. Kartais šešėlinė charakterio pusė mums būna reikalinga gyvenime, kad išsivaduotume iš svetimos įtakos, pasipriešintume viskam, kas mus žlugdo.

Mūsų šešėlinėje pusėje glūdi mums reikalingos savybės ir sugebėjimai: pyktis, nuoskaudos, sugebėjimas pakovoti už save, neleisti kitiems pažeisti mūsų asmeninių ribų. Todėl kartais net nuostabiausiam princui svarbu smarkiai supykti ir liautis klausyti visų iš eilės, o pereiti į naują gyvenimo etapą, kurį valdo archetipas „sukčius“.

SUKČIUS

Sukčius (sumanus apgavikas) – kūrybingas, komunikabilus, trokštantis ryškių įspūdžių, drąsus ir ryžtingas.

Sukčius – mūsų laikų herojus. Įžūlus, nemėgstantis laikytis taisyklių. Jis yra puikus žaidėjas, manipuliatorius , jo poelgiai gana dažnai būna nukreipti į tiesos ir teisingumo pusę.

Šis archetipas padeda vyrui siekti sėkmės socialiniame pasaulyje: versle, karjeroje. Jeigu vyras šį archetipą naudoja asmeniniame gyvenime, tai santykiai būna paviršutiniški ir trumpalaikiai.

Jo šešėlis yra JUODASIS MAGAS – gudrus, apskaičiuojantis manipuliatorius, naudojantis kitus savo tikslams. Ryškiausias jo pavyzdys yra pasakoje „Mėlynbarzdis“.

Juodasis magas – grobuonis, apgavikas. Jo tikslas – įvilioti į spąstus ir sunaikinti. Vyras, patekęs į šio archetipo galią, bus linkęs į smurtą, apgaulę, išdavystę, niekšybes. Jis siekia savo tikslų bet kokiomis priemonėmis. Jis negerbia, nevertina moterų, naudojasi jomis kaip daiktais ir išmeta iš savo gyvenimo, kai nebereikia.

KARYS

Karys – stiprus, ryžtingas, teisingas, pripažįsta įstatymus, aktyvus ir vyriškas. Tai vyras, kuris sugebės ir medį pasodinti, ir namą pastatyti, ir sūnų išauginti. Ištikimas, kilnus, orus. Tikras vyras!

Jo šešėlis yra RONINAS (laisvas karys) – kerštingas, agresyvus, turintis savo garbės kodeksą, tik iškreiptą.

Toks vyras gyvena pagal savo įstatymus arba net pagal kriminalinio pasaulio įstatymus. Moteriai labai lengva dėl jo apsigauti. Jis šneka „teisingus“ žodžius, atrodo sąžiningas ir teisingas, net pats tuo tiki, ką sako. Tačiau pasirengęs elgtis visiškai priešingai. Pavyzdžiui, gali aiškinti, kaip vertina šeimą, kaip jam svarbu meilė santykiuose, o paskui pardėti bylinėtis dėl vaiko, keršyti visais būdais ir gadinti savo „mylimai“ moteriai gyvenimą.

ŠEIMININKAS

Šis archetipas – valdingas, moka vadovauti, dalina pasaulį į savus ir svetimus, gerai jaučia ribas, atsakingas, pragmatiškas, padorus.

Šeimininko archetipas atsiskleidžia jau brandžiame amžiuje, tačiau jį gali suaktyvinti ir jauni vyrai. Svarbiausia jo savybė – sugebėjimas prisiimti atsakomybę ir patikimumas.

Tai vyras, turintis savo teritoriją, konservatyvus, nemėgstantis naujovių.

Jo šešėlis yra ŽMOGĖDRA – reiklus aplinkiniams, stengiasi valdyti ir kontroliuoti visus, primeta kitiems savo valią.

Šios šešėlinės figūros veikiamas vyras bus tironas, užsispyręs kvailys. Jo tikslas – valdyti. Jis gali įžeisti, įskaudinti, pažeminti, versti kitą daryti tai, ką jis nori. Jis nesiskaito su kitų jausmais, troškimais ir nuomonėmis. Veikiausiai toks vyras nepasiekė gyvenime to, ko norėjo, nes žengė šešėliniu keliu.

Kuo naudingos šios žinios moterims?

Pirmiausia, žinodamos archetipus, jos gali geriau suprasti vyrus, valdyti jų emocijas ir būsenas, rašo portalas „B17“.

Pavyzdžiui, kai pastebite, kad vyras nuėjo į tamsiąją pusę, svarbu suprasti, kad jis ten nusitemps ir jus. Todėl reikia neprisijungti prie šio proceso. Lygiai taip pat ir moterys, pereidamos į savo šešėlinę pusę, traukia paskui save ir vyrą. Todėl pirmiausia reikia atkreipti dėmesį į save ir nustatyti, ar neišprovokavote tokios situacijos.

Archetipų teorija padeda suprasti vyrų elgesio motyvus ir prognozuoti jį. Jeigu vyras labai ilgą laiką sprendžia savo gyvenimo uždavinius per šešėlinę pusę, tikimybė, kad jis pasikeis, bus labai maža. Vyriškų archetipų žinojimas padės išvengti pavojingų santykių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder