Savanorystė - naudinga veikla ar laiko gaišimas?

Savanorystė - naudinga veikla ar laiko gaišimas?

Šiomis dienomis Klaipėdos jaunimą dažniausiai sutinkame prekybos centruose arba senamiestyje esančiose kavinukėse. Dėl tokio laisvalaikio praleidimo būdo vyresnės kartos atstovai piktinasi, jog jaunimas Klaipėdoje yra pasyvus, neveikiantis nieko doro. Dažnas jaunuolis atšauna, jog Klaipėdoje tiesiog nėra ką veikti. Viena iš alternatyvų, kurią siūlo aktyvieji Klaipėdos jaunuoliai - jaunimo organizacijos.

Deja, kaip rodo praktika, prisikviesti naujų narių į savanorystės principu sukurtą organizaciją nėra taip lengva. Apie savanoriškos veiklos naudą kalbėjomės su dabartiniu Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacijos "Apskritasis stalas" (KLAS) vadovu, laikinai einančiu pirmininko pareigas, Laurynu Gaideliu.

Kaip manote, kokia yra savanoriškos veiklos nauda? Kodėl jaunas žmogus turėtų aukoti savo laiką ir prisijungti prie kokios nors organizacijos?

Kiekvienas jaunas žmogus turi pasirinkimo teisę. Atsižvelgdami į savo norus bei svajones vieni renkasi buities darbus ar draugų kompanijas, o kiti žvelgia giliau. Jie nori tapti prasmingesni, aktyvesni, prisidėti prie gerų darbų bei iniciatyvų kūrimo, būti matomi ir nuolat tobulėti. O savanoriavimas bei narystė jaunimo organizacijose gali duoti labai daug. Už savanorišką darbą jaunuoliai gauna emocinį pasitenkinimą, savirealizaciją, veiklą bendraminčių grupėje bei galimybę atskleisti užslėptus talentus. Jie įgyja darbinės patirties, naujų socialinių ir profesinių įgūdžių. Savanorišką veiklą pasirinkę žmonės gauna labai daug - nuo naujų draugų iki karjeros pasiekimų.

Kokia yra dabartinė situacija? Ar Klaipėdos jaunimas aktyviai dalyvauja savanoriškoje veikloje?

Šiandien gan sunku įtraukti jaunimą į savanorišką veiklą. Jaunimas nuolat reikalauja naujovių, o patenkinti tokį poreikį tikrai nelengva. Tačiau nusiminti tikrai neverta. Kaip ir visais laikais, kol vienos organizacijos miršta, gimsta kitos, su naujomis veiklomis, strategijomis ir naujovėmis.

Kokie yra pagrindiniai veiksniai, atbaidantys jaunimą nuo savanoriškos veiklos?

Mano nuomone, tai pernelyg didelis biurokratizmas ir įvairūs formalumai. Taip pat daug kas priklauso nuo tėvų auklėjimo.

Jei situacija tikrai nėra viena geriausių, kaip būtų galima paskatinti jaunimą aktyviau įsitraukti į savanorišką veiklą?

Galbūt pagelbėtų kokios nors savanorių kortelės, suteikiančios nuolaidų spektakliams, stovėjimo aikštelėms ir panašiai. Nuolatinis politikų bendravimas su aktyviais jaunuoliais. Taip pat miesto valdžia galėtų suteikti atitinkamas patalpas tiek aktyviam, tiek pasyviam jaunimui.

Kiek Klaipėdoje šiuo metu veikia savanoriška veikla grįstų jaunimo organizacijų, asociacijų bei klubų?

Klaipėdoje tikrai yra aktyvių ir jaunimą pritraukiančių organizacijų, kurios leidžia tam jaunam užgožtam žmogučiui atsiskleisti. Klaipėdoje veikia be galo daug organizacijų, kurios atstovauja jauniems žmonėms nuo 14 iki 29 metų. Labai džiaugiamės, kad šią dieną mus labai palaiko Klaipėdos miesto savivaldybė. Džiaugiamės ir didžiuojamės labai šaunia ir aktyvia jaunimo reikalų koordinatore, kuri nuolat kovoja už jaunimą. Esame labai patenkinti mūsų išrinkta Jaunimo reikalų taryba, kuri gynė jaunimo interesus ir dirbo savo darbą, o ne daugžodžiavo. Klaipėdos jaunimas turėtų būti labai dėkingas Jaunimo reikalų tarybai, nes buvo padidintas jaunimui skirtas finansavimas bei įsteigtas dar vienas papildomas jaunimo reikalų koordinatoriaus etatas.

Kiek jaunimo organizacijų priklauso KLAS?

Šiuo metu mūsų "Apskritasis stalas" vienija 24 jaunimo organizacijas. Be abejo, vienos yra aktyvesnės, kitos ne tokios aktyvios. Aišku, norėtųsi, kad Klaipėdos jaunimo interesus gintų daugiau organizacijų. Tačiau labai džiaugiamės, kad turime tokią asociaciją kaip "Apskritasis stalas", kuri leidžia mums spręsti bendras organizacijoms kylančias problemas ir kelti jas į viešumą.

Kuo tiksliai užsiima KLAS? Kokia naujausia jūsų veikla?

Labai džiaugiuosi, kad yra tokia organizacijų asociacija, kuri vykdo bendrą jaunimo politiką Klaipėdos mieste ir vienija jaunimo organizacijas. Ką mes veikiame? Visų pirma atstovaujame Klaipėdos jaunimui miesto lygmeniu. Deleguojame savo atstovus į įvairias darbo grupes, renkame atstovus į Jaunimo reikalų tarybą. Taip pat giname jaunimo interesus nacionaliniu lygmeniu. Mes priklausome Lietuvos jaunimo organizacijų tarybai. Be to, viena mūsų atstovė, Agnė Kovalenkaitė, išrinkta šios tarybos kontrolės komisijos nare.

Mes ne tik prisidedame prie įvairių renginių bei projektų rengimo ir įgyvendinimo, bet ir patys organizuojame įvairius renginius Klaipėdos jaunimui. Mūsų visų bendro darbo dėka šiandien turime didesnį finansavimą jaunimo projektams, masinius renginius bei papildomą jaunimo reikalų koordinatoriaus etatą.

Šiuo metu KLAS turi kaip niekad stiprią komandą, kuri vykdo įvairias veiklas. Balandžio pabaigoje Klaipėdos jaunimo organizacijos dalyvavo "Darom" akcijoje. Maždaug 40 Klaipėdos jaunuolių tvarkė Danės pakrantes. Šios akcijos metu mes parodėme, kad jaunimas tikrai moka tvarkytis. Taip pat pradėjome gausybės mokymų ciklą. Mokymų temų spektras gan platus - nuo motyvacijos didinimo iki verslumo kompetencijos kėlimo.

Vienas mūsų jau tradicija tapusių renginių - KLAS protų kovos. Šiais metais KLAS protų kovose dalyvauja 15 komandų, tai yra apie 70 jaunų žmonių. Visą informaciją apie tai, ką veikia KLAS, galite rasti "Facebook" paskyroje "Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija "Apskritasis stalas".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder