Plaukti lėtai kainuoja

Plaukti lėtai kainuoja

Jei plaukikas pervertina savo galimybes ir dalyvauja Lietuvos čempionate, tačiau nepasiekia minimalaus nustatyto rezultato, jam tenka sumokėti simbolinę 3 eurų baudą. Mokama ir tuo atveju, jei sportininkas užsiregistruoja, bet nestartuoja varžybose. Pasak Lietuvos plaukimo federacijos generalinio sekretoriaus Emilio Vaitkaičio, tai yra įprasta tarptautinė praktika. Federacijai ne kartą teko mokėti baudas ir už olimpinę čempionę Rūtą Meilutytę.

Šiek tiek patuštinti kišenes teko ir kai kuriems savaitgalį Kaune vykusio Lietuvos čempionato dalyviams. Tiems, kurie plaukė lėčiausiai. „Anksčiau čempionate mes ribodavome dalyvių skaičių. Pagal reitingą dalyvaudavo 150 ar 200 geriausių sportininkų. Dabar dalyvių skaičiaus neribojame, bet padarėme kvalifikacinius laikus. Jei normatyvo neįvykdai, yra bauda. Tie normatyvai nėra aukšti, taip tiesiog norime kontroliuoti dalyvių srautus. Įsivaizduokite, kas būtų, jei 1500 m nuotoliui užsirašytų nemokantis plaukti arba žmogus, kuris plauktų 30 min. Varžybos užsitęstų, neliktų dinamikos“, - sakė E.Vaitkaitis.

Teoriškai dalyvių gali susirinkti begalės. Vien Kaune yra daugiau kaip tūkstantis plaukikų, įskaičiuojant ir vaikus. Lietuvos čempionate amžius neribojamas, be to, pirmenybės yra atviros, todėl jose gali dalyvauti ir užsieniečiai. Veteranai taip pat gali išbandyti jėgas. „Jūs irgi galėtumėte dalyvauti čempionate, jei užsiregistruotumėte, pavyzdžiui, per kokį nors veteranų klubą. Normatyvai tam ir yra, kad kiekvienas pasvertų savo galimybes“, - teigė federacijos sekretorius.

Aišku, 3 eurų bauda nėra baisi nuotykio užsimaniusiam žmogui, bet srautą kontroliuoti pavyksta. Pasak E.Vaitkaičio, populiariausios rungties parengiamuosiuose plaukimuose dalyvavo 64 sportininkai. Baudas moka mažuma, neįvykdžiusi minimalių reikalavimų. Tokia sistema taikoma jau kelerius metus ir ji nėra sugalvota Lietuvoje.

„Baudos yra visose tarptautinėse varžybose. Ten taip pat yra normatyvai, kad nevažiuotų bet kas. Nemažai baudų esame gavę už R.Meilutytę. Jei tu paduodi paraišką plaukti, pavyzdžiui, 50 m laisvu stiliumi Europos ar pasaulio čempionate, ir neateini į startą, moki baudą. Baudos yra numatytos už viską. Tarkime, prieš finalą sportininkui užklijuoja reklaminį užrašą, kad jis matytųsi per televiziją. Pagal taisykles negalima jo nuplėšti anksčiau, nei tave pristatė ir nufilmavo. Jei nuplėši anksčiau - 100 eurų bauda“, - pasakojo E.Vaitkaitis. Baudos drausmina jėgų neįvertinusius entu-ziastus, bet federacija jų tikrai netaiko, jei plaukikas kažkuriose varžybose tiesiog nepateisina lūkesčių, pavyzdžiui, neįvykdo olimpinio normatyvo.

Beje, geriausia šalies plaukikė šį sezoną varžybose dar nedalyvavo. Kaip jau rašėme, po rankos traumos atsigaunanti R.Meilutytė savaitgalį ketino startuoti varžybose Liuksemburge, bet pakeitė planus. Ar federacija dėl to nejaučia nerimo? „Kaip čia pasakius. Ji nedalyvauja varžybose, tiksliai nežinome, kokia jos forma. Nerimo yra, bet treneris viską kontroliuoja. Tokių dalykų nesuplanuosi. Čia lygiai tas pats, kaip klausti, ar kokio nors krepšininko trauma kelia nerimą. To nerimo visada yra“, - svarstė E.Vaitkaitis.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder