Kad maistas būtų vaistas

Kad maistas būtų vaistas

Viena iš kalbų, kurias turėtume mokėti ir suprasti, - mūsų organizmo kalba. Skamba keistai, tačiau esant kokių nors medžiagų ar vitaminų trūkumui organizmas pats mums siunčia signalus, kuriuos mokėdami skaityti gyventume kur kas sveikiau. Kodėl mums naudingos ir reikalingos Omega 3 ir 6 riebalų rūgštys, "Laisvalaikiui" pasakojo dietologė Eglė Šinkevičiūtė.

Kas yra Omega 3 ir 6 riebalų rūgštys?

Tai yra dvi organizmui itin naudingos ir reikalingos polinesočiosios riebalų ir linolo rūgštys, kurių, deja, pats mūsų organizmas pasigaminti negali. Ir kadangi šios rūgštys yra nepakeičiamos daugumai organizme vykstančių procesų, stiprinant imunitetą ir panašiai, jų būtinai reikia gauti su maistu.

Kokia nauda organizmui?

Šios riebalų rūgštys yra susijusios su kraujo riebalais. Tarkime, padidėjęs cholesterolio kiekis nusėda mūsų kraujagyslėse. O kai organizmas gauna pakankamai Omega 3 ir 6 riebalų rūgščių, šios mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, Omega rūgštys tinkamai veikia ir kraujo klampumą, skystumą, slopina kraujo krešėjimą. Nes jeigu žmogaus kraujas per greitai kreša, šių rūgščių vartojimas yra puiki prevencinė priemonė nuo visokių krešulių, trombų, venų varikozės, mažina kraujospūdį. Taip pat Omega 3 ir 6 rūgštys yra labai naudingos stabdant senėjimo procesus, skatina audinių, odos ląstelių atsinaujinimą, didina odos ir kraujagyslių elastingumą. Gerina maisto medžiagų pernešimą ir pasisavinimą organizme. Pastebėta, kad šių rūgščių vartojimas teigiamai veikia ir nervų sistemą. Ir nors nėra atlikta tokių tyrimų, bet dažnai manoma, kad šios rūgštys susijusios ir su atminties gerinimu. Be abejonės, Omega 3 susijusi ir su imuniteto stiprinimu.

Organizmo signalai, pranešantys apie Omega 3 ir 6 trūkumą?

Apie šių rūgščių trūkumą organizmas praneša pats: pradeda slinkti plaukai, lūžinėja nagai, padidėja nervinė įtampa, atsiranda galvos svaigimas, atminties sutrikimų, šalčio krėtimas, odos šerpetojimas, kulnų skerdėjimas. Dėl nepakankamo rūgščių kiekio sumažėja kraujagyslių elastingumas, tad vos stipriau suėmus ranką ar susitrenkus lieka mėlynė. Kitaip sakant, per lengvai įtrūksta kraujagyslių sienelės ir išsilieja kraujas. Vienas iš ženklų - susilpnėjęs imunitetas. Riebalai yra labai susiję su laimės hormonu ir kokybišku, ramiu miegu.

Kur ieškoti Omega 3 ir 6?

Omega 3 riebalų rūgščių organizmas gali pasisavinti iš kelių šaltinių: augalinio maisto, jūros gėrybių arba žuvų. Daugiausiai Omega 3 turintys augaliniai produktai yra linų sėmenys, rapsai, graikiniai ir kiti riešutai, kviečių gemalai, sojų aliejus, žalios lapinės daržovės. Kalbant apie jūros gėrybes ir žuvis, svarbu žinoti, kad liesose žuvyse Omega 3 rūgščių tikrai nebus. Jų gausiausia riebiose žuvyse: lašišose, tunuose, silkėse, skumbrėse ir sardinėse. Beje, silkėse Omega 3 rūgščių yra bene daugiausia, o geriausiai jas organizmas pasisavins, jei silkes valgysite su svogūnais. Nes svogūnas yra labai stiprus vitamino C šaltinis. Toks patiekalas bus puiki organizmo ir imuniteto stiprinimo priemonė. Na, o Omega 6 rūgščių daugiausia turi riešutai, grūdai, lapinės daržovės, sėklos, aliejai: saulėgrąžų, sezamų, alyvuogių, kukurūzų, sojų. Tik aliejai turėtų būti šalto spaudimo, kad duotų tą naudą, kurios reikia organizmui. Taigi vienas produktas gali turėti abiejų rūgščių - tiek Omega 3, tiek 6.

Kaip vartoti geriausia?

Labai svarbu žinoti, kaip tinkamai vartoti Omega 3 ir 6 riebalų rūgštis. Deja, aliejų, kuriuose gausu Omega 6 rūgščių, reikėtų vengti žmonėms, sergantiems tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, reumatoidiniu artritu, esant uždegiminiams procesams, nes ši rūgštis pati savaime skatina uždegiminius procesus. Taigi, renkantis maistą svarbu žinoti, kad Omega 3 ir 6 kartu vartojamos teikia didžiausią naudą, bet jų santykis turėtų būti maždaug 1:2, paprastai kalbant – šalia 160 gramų lašišos kepsnio reikia bent 200 gramų lapinių salotų. Didesnė dalis Omega 6 organizmui jau gali būti ne naudinga, o žalinga.

Dažniausios vartojimo klaidos?

Neretai žmonės mano, kad jei suvalgys itin didelį gabalą lašišos, jų organizmas bus jau visai aprūpintas Omega 3 ir 6 riebalų rūgštimis. Taip nėra. Pirma, organizmas nesugebės pasisavinti tokio didelio kiekio riebalų rūgščių, o antra - dėl per didelio riebalų kiekio gali prasidėti viduriavimas, o su juo organizmas praras ir daug kitų maistinių medžiagų, kurių dar nespėjo pasisavinti. Tai yra perdozavimo klaida. Mityba turi būti optimali, negalima maitintis tik lapinėmis daržovėmis ir riešutais arba tik kruopomis.

Kas geriau - maisto papildas ar natūralūs produktai?

Kaip stipriausios amino rūgštys gaunamos iš gyvulinių baltymų, taip ir Omega 3 stipriausi šaltiniai bus natūraliuose maisto produktuose, ypač jūrinėse riebiose žuvyse, o ne maisto papildo kapsulėje. Kai kuriuose maisto papilduose būna tik viena iš šių rūgščių. Bet gerai tai, kad Omega 3 ir 6 santykis tokiuose maisto papilduose jau yra apskaičiuotas. Tad reikia itin atidžiai skaityti etiketes, nes gamintojas nurodo geriausią vartojimo būdą, kurio ir reikia laikytis.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder