Pailsėti nuo triukšmo būtina

Pailsėti nuo triukšmo būtina

Kasmet balandžio mėnesį pasaulyje minima Tarptautinė kovos su triukšmu diena. Šią dieną organizuojamos įvairios akcijos, skirtos atkreipti dėmesį į triukšmo problemą ir padėti efektyviau mažinti triukšmą darbo vietose.

Pabrėžiama, jog dešimtys milijonų europiečių, veikiami per didelio triukšmo ilgiau nei ketvirtadalį savo darbo laiko, pusę darbo laiko turi kalbėti garsiau, nei įprastai, nes per triukšmą nebūtų išgirsti. Todėl kasmet gyventojai raginami bent vieną dieną pasivaikščioti, o ne važiuoti transportu, susikaupti, patylėti ir kitais įmanomais būdais sumažinti triukšmą savo aplinkoje.

Visuomenės sveikatos specialistai pabrėžia, kad nuo per didelio triukšmo žmogui gali sutrikti sveikata. Triukšmo poveikis žmogaus organizmui gali būti tiesioginis ir netiesioginis.

Pirmuoju atveju neigiamas triukšmo poveikis dažniausiai siejamas su klausos ir klausos organų pažeidimais, kuriuos sukelia labai stiprūs garsai, pavyzdžiui, kylančio reaktyvinio lėktuvo variklių sukeltas garsas, sprogimo garsas ir t. t.

Antruoju - su kitų žmogaus organizmo sistemų pakenkimu (centrinės nervų sistemos, širdies ir kraujagyslių): galvos skausmais, nemiga, cypimu ausyse, nesugebėjimu susikaupti, sumažėjusiu protiniu ir fiziniu darbingumu.

Pažymima, kad didesnis nei 80 decibelų triukšmas sukelia klausos nuovargį, o ilgą laiką būdamas tokioje triukšmingoje aplinkoje žmogus gali ir visai apkursti. Kaip profesinė liga klausos sutrikimai diagnozuojami žemės ūkio, statybos, maisto pramonės ir tekstilės srityse dirbantiems asmenims.

Psichologai kalba apie tai, kad triukšminga aplinka lemia ir mažesnę žmogaus motyvaciją kasdieninėje veikloje, atidumo stoką, nuotaikų svyravimus, atminties sutrikimus, net depresiją.

Šiuo metu Lietuvoje gyvenamosiose patalpose yra nustatyti leidžiami triukšmo dydžiai: dienos metu - 45 decibelai (dB), vakaro (nuo 18 val. iki 22 val.) - 40, nakties (nuo 22 val. iki 6 val. ryto) metu - 35 dB. Didžiausiais dirbtiniais triukšmo šaltiniais laikomos gatvės, oro uostai, geležinkeliai, automobilių stovėjimo aikštelės, buitinė, pramoninė, komercinė veikla ir panašiai.

Praėjusiais metais Klaipėdos savivaldybė mieste atliko triukšmo monitoringą. Tyrimai atlikti 42 vietose, kuriose vidutinis triukšmo lygis kito nuo 42,6 dB iki 77,0 dB.

Didžiausias triukšmo lygis uostamiestyje išmatuotas S. Nėries gatvėje prie Vaikų ligoninės, Taikos prospekte prie poliklinikos, Jūrininkų prospekte ties Mogiliovo g., šiaurinėje Rimkų gyvenvietės dalyje, pravažiuojant įvairioms transporto priemonėms. Pastebėta, kad pateiktose tyrimo vietose triukšmas viršytas dienos metu, vakaro metu ir naktį nustatytas ribinis triukšmo dydis.

Valdininkai monitoringo ataskaitoje teigė, kad triukšmo mažinimo priemonės šaltiniuose ar arčiausiai jų yra pačios efektyviausios. Triukšmo mažinimas jo sklidimo kelyje taip pat gali būti pakankamai veiksminga priemonė. Tai būtų saugančių nuo triukšmo sienų, užtvarų ar pylimų statybą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder