Prabilęs apie korupciją gali pats nukentėti

Prabilęs apie korupciją gali pats nukentėti

Nors valdininkai viešai deklaruoja kovojantys su korupcija, realybė, švelniai tariant, šiek tiek kitokia. Apie problemas ortopedinės avalynės gamybos rinkoje garsiai prabilusi įmonė tai pajuto savo kailiu - jau antrus metus iš eilės atliekami neplanuoti jos veiklos patikrinimai, nustatomi „pažeidimai“, nutraukiama sutartis dėl ortopedinių gaminių gamybos, stabdoma veikla ir taip duodama suprasti, kad nekalbėtų ko nereikia.

Ortopedinę avalynę gaminančios bendrovės Nacionalinio ortopedijos centro direktorius Dalius Ramančionis „Vakaro žinioms“ teigė, kad jo įmonė, užimanti vos 1,8 proc. rinkos, vis patenka valdininkų nemalonėn, nes yra „nepatogi“ tiek jiems, tiek rinkoje dominuojančioms ir valdininkų palankumo sulaukusioms bendrovėms. Mat įmonės vadovas visad sakė ir sako, kad ortopedinės avalynės gamybos ir kompensavimo srityje daug netvarkos, ortopedinė avalynė yra per brangi, o korupciniai santykiai leidžia klestėti nesąžiningai konkurencijai ir karteliniams susitarimams. Direktorius įsitikinęs, kad būtent dėl to jo vadovaujama įmonė nuolat nepagrįstai tikrinama, jos veikla stabdoma, nutraukiamos gamybos sutartys.

Kaip „Vakaro žinios“ jau rašė, šiais metais įmonė kaltinama tuo, kad prevenciškai tikrino vaikų pėdučių sveikatą darželiuose, neturėdama tokiai veiklai licencijos, nors įmonės vadovai įsitikinę, kad turėjo visus teisinius pagrindus tai daryti. Pernai Valstybinė ligonių kasa buvo apribojusi dalies Nacionalinio ortopedijos centro ortopedijos techninių priemonių užsakymų įvedimą į ortopedijos informacinę sistemą, teigiant, kad neva įmonė ne gaminusi žmonėms individualią avalynę, o pritaikiusi serijinės gamybos.

Tiesą įrodinėja teisme

Kaip pasakojo D.Ramančionis, 2014 m. pradėjusi veikti įmonė 2015 m. sausio 8 d. gavo Valstybinės ligonių kasos išvadą, kad patikrinus įmonės veiklą pažeidimų nenustatyta. Tačiau vasarį įmonėje vyko neplaninis patikrinimas ir staiga viskas pasidarė blogai, nors nekeistas nei gamybos procesas, nei gamybiniai pajėgumai.

„Neplaninio patikrinimo pretekstas, kaip buvo teigiama, - pacientų skundai. „Skundus“ pamatėme tik tada, kai jau kreipėmės į teismą. Tai buvo Kauno krašto neįgaliųjų sąjungos pirmininkės raštas, kuriuo prašoma skirti neįgaliesiems ne po vieną avalynės porą per metus, o po dvi,“ - pasakojo D.Ramančionis.

Pasak jo, nors patikrinimo metu bendrovės gaminamos avalynės ekspertizę privalėjo atlikti Akreditavimo tarnyba, ją atlikti buvo pasamdytos dvi Kauno technologijos universiteto dėstytojos, kurios yra vienos didžiausių šalyje ortopedijos technikos gamintojų darbuotojų šeimų narės. Jos, pažeisdamos teisę, pasirašė nešališkumo deklaracijas. Dar daugiau - neturėjo valstybinės licencijos atitikties įvertinimui. Šios ekspertės ir nustatė, kad Nacionalinio ortopedijos centro avalynė yra serijinės gamybos.

Remdamasi šių dėstytojų išvadomis Valstybinė ligonių kasa skubiai su bendrove nutraukė sutartį ir parašė Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybai raštą, kad ši naikintų įmonės gaminių akreditaciją. Tris mėnesius Akreditavimo tarnyba vykdė tyrimą, susirašinėjo su įmone ir galiausiai Valstybinei ligonių kasai pranešė, jog pagrindo manyti, kad buvo serijinė avalynės gamyba, nepakanka. Nepaisant to, Valstybinė ligonių kasa apskaičiavo, kad įmonė padarė valstybei 3,4 tūkst. eurų žalą.

Nacionalinis ortopedijos centras su jam pareikštais kaltinimais nesutiko, Valstybinės ligonių kasos paskirtos baudos nemokėjo, o kreipėsi į teismą. Nagrinėjant skundą Vilniaus administraciniame teisme, kaip teigia centro vadovas, Valstybinės ligonių kasos atstovai neigė gavę išvadas, jog nėra pagrindo manyti avalynę buvus serijinės gamybos. Tad pirmos instancijos teismas atmetė įmonės skundą ir paliko galioti Valstybinės ligonių kasos sprendimą.

Šiuo metu teismo sprendimą Nacionalinis ortopedijos centras yra apskundęs Vyriausiajam administraciniam teismui. Šįkart pateiktos ir vienintelės institucijos, galėjusios atlikti avalynės atitikties vertinimą - Akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos - išvados, kad su avalyne yra viskas gerai.

Gamintojų mažėja - pelnai auga

Valstybinei ligonių pernai nutraukus su įmone sutartį, ji turėjo stabdyti gamybą, pusę metų nedirbo. Šiemet - vėl panaši istorija. Negi vis baudžiama įmonė nepasimoko?

„Ta mums valdžios institucijų klijuojama vagies etiketė žeidžia mūsų orumą. Ilgai kentėjome, bet toliau jau nebėra kur, - sako D.Ramančionis. - Mes visada sakėme ir sakysime, kad ortopedijos gaminių kainos yra per didelės, o pati kainų skaičiavimo metodika neskatina gaminti avalynės daugiau ir greičiau patenkinti pacientų poreikių. Dėl šių kalbų esame labai „nepatogūs“ ir kai kuriems valdininkams, ir didžiosioms, galimai ne be pagrindo valdžios palankumą turinčioms ortopedijos įmonėms“.

Pasak įmonės vadovo, kiekvieną mėnesį gamintojams už ortopedinę avalynę Valstybinė ligonių kasa skiria pastovią sumą - 114 tūkst. eurų. Kokį pelną įmonė gaus, labiausiai priklauso nuo kintamo balo vertės tą mėnesį. Balo vertė nustatoma pagal pagamintų gaminių kiekį vienetais. Kuo daugiau gaminių pagamina įmonės, tuo mažesnis kintamas balas ir atvirkščiai. Vadinasi, kuo mažiau avalynės pagaminama ir pacientų aptarnaujama, tuo didesnis įmonių pelnas. Tad kai kurios įmonės siekia išlaikyti aukštą kintamo balo vertę ir taip gauti didesnį pelną. Vienintelė galimybė tai padaryti - stengtis, kad ortopedinės avalynės būtų pagaminama kuo mažiau. O tam tereikia neskubėti gaminti, prieš tai bet kokiais būdais pašalinus iš rinkos konkurentus - bent keliems mėnesiams.

Metodai aiškūs

Konkurentams pašalinti, pasak D.Ramančionio, taikoma gana paprasta schema: korupcijos užsakovai sukuria legendą apie „nusikaltimą“ - dažniausiai surašomas koks nors anoniminis skundas arba jo visiškai nėra, ir jis „pateikiamas“ ligonių kasoms, šios organizuoja neplaninį įmonės patikrinimą. Vėliau užsakovų sukurpta legenda patvirtinama korupcijos užsakovams lojalioje įmonėje, stabdoma įmonės veikla, auga kintamas balas ir konkurentai pasididina savo pelnus.

Menamo nusikaltimo grandinėje gali dalyvauti gydytojas, pacientas ir gaminys. Kartais pasirenkamas vienas, kartais - keli iš šių objektų. O fantazijos konkurentams, anot Nacionalinio ortopedijos centro vadovo, tikrai netrūksta. Pernai šios įmonės „neutralizavimui“ pasirinkta grandinė „pacientas - gaminys“ - buvo stengiamasi parodyti gaminiais nepatenkintus pacientus. Šiemet pasirinkta kita schema: legendos objektų grandinė buvo „gydytojas - pacientas“ - norėta įrodyti, kad ortopedijos įmonėje dirbantys gydytojai yra nekvalifikuoti, skiria ortopedijos gaminius sveikiems pacientams.

„Pernai, kai mes buvome išstumti iš rinkos, kai kurių kitų ortopedijos įmonių pelnai augo nuo 8 iki 10 kartų, - sako D.Ramančionis. - Dalis įmonių sąmoningai mažino gamybą, nes bijojo, kad ir juos išstums iš rinkos. Pacientų tuo metu buvo aptarnauta 2-2,5 kartų mažiau. Avalynės pagaminama mažiau, pinigų suma iš valstybės ta pati, pelnai auga. Pernai kintamas balas tuo pat metu buvo 0,4-0,38. Dabar, kai mūsų rinkoje nėra, prognozuojamas balas - 1. Realybėje tai reiškia, kad įmonės, didindamos savo pelnus, neskuba gaminti pacientams avalynės, jie priversti laukti ir negauna reikiamos pagalbos.“

Valstybė, anot įmonės vadovo, turėtų būti suinteresuota aptarnauti kuo daugiau pacientų, nes nuo to ji nepraranda nė vieno papildomo cento - kaip minėta, kiekvieną mėnesį ortopediniams gaminiams kompensuoti skiriama pinigų suma yra ta pati. Tačiau dabar susidaro vaizdas, kad valstybė rūpinasi ne tuo, kad pacientai gautų ortopedinę avalynę, o ortopedinių įmonių pelnais. O tai, kad sistema nekeičiama, nors ne kartą valdininkams buvo įrodinėta, jog ji ydinga, yra įsisenėjusi korupcinė sistema.

Gina viešąjį interesą

Valstybinės ligonių kasos atstovai, paklausti, kodėl jiems vis „užkliūva“ Nacionalinis ortopedijos centras, „Vakaro žinioms“ paaiškino: įtaigai svarbu, kad Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšos, skiriamos ortopedinės technikos priemonėms, būtų naudojamos tinkamai ir skaidriai, kad įmonės vykdytų sutartinius įsipareigojimus, o nesąžiningiems partneriams būtų taikomos teisėtos poveikio priemonės.

„Valstybinė ligonių kasa gina viešąjį interesą, todėl nuolat vykdo ortopedijos įmonių kontrolės procedūras, kurių metu dažnai nustatomi teisės aktų pažeidimai. 2014 m. buvo atlikta 18 kontrolės procedūrų ortopedines priemones gaminančiose įmonėse - 15 planinių tikrinimų ir 3 neplaniniai. 2015 m. atlikti 8 neplaniniai tikrinimai. Nacionalinis ortopedijos centras yra viena iš 6 įmonių, kurių veikloje pastarųjų tikrinimų metu pažeidimai nustatyti“, - teigiama atsakyme.

Tiesa, iki šiol nei vienas Nacionalinio ortopedijos centro pažeidimas, Centro vadovo teigimu, teisiškai neįrodytas, todėl toks Valstybinių ligonių kasų požiūris - akivaizdus nekaltumo prezumpcijos pažeidimas.

Kaip įvairios valdžios institucijos reaguoja į pranešimus apie ydingą finansavimo mechanizmą ir galimus korupcijos bei nesąžiningos konkurencijos atvejus ortopedijos rinkoje, ar kada nors bus sumažintos neproporcingai aukštos ortopedinių gaminių kainos, kas yra ortopedinės korupcijos politiniai vykdytojai, skaitykite „Vakaro žiniose“ kitą savaitę.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder