Gydytojai pataria dažniau plauti rankas

Gydytojai pataria dažniau plauti rankas

Infekcinės ligos







Pasak gydytojo A. Narvilo, Rota virusu, kuris sukelia
infekcinę žarnyno ligą, paprastai užsikrečia vaikai

Sveikatos specialistai įspėja, jog vasarą, prasidėjus karščiams, ima plisti infekcinės žarnyno ligos, ir pataria, kaip jų išvengti.


Klaipėdos ligoninės Infekcinių ligų departamento gydytojas infektologas Antanas Narvilas informavo, kad šiuo metu stacionarinio gydymo dažniausiai prireikia pacientams, sergantiems virusinėmis infekcijomis.


Infekcijos sukėlėjai - žarnyno virusai, tarp jų ir Rota virusas, kuriuo paprastai užsikrečia vaikai.

"Ore sklandantys įvairūs virusai į žmogaus organizmą patenka dėl elementarių asmens higienos taisyklių nesilaikymo, - aiškino gydytojas.


- Infekcine žarnyno liga užsikrečiama ne tik per netinkamai, tai yra nešvariai paruoštą maistą, bet ir valgant neplautas daržoves, vaisius ir t.t. Ligos sukėlėjų į organizmą patenka ir tuomet, kai atlikę gamtinius reikalus ir prieš valgį nenusiplauname rankų.


Rota virusas plinta per maistą, vandenį, o išsiskiria iš žmogaus organizmo tuštinantis.


Suaugusieji labai retai užsikrečia Rota virusu. Šį virusą paprastai "pasigauna" vaikai, kadangi jie ne visada prisilaiko asmens higienos reikalavimų. Vaikai, ypač maži, viską liečia. Tad užkratas į organizmą patenka per neplautas rankas."


Atidžiai rinkitės maistą ir vandenį


Pavalgius prastos kokybės produktų, galima susirgti maisto toksine infekcija.


"Specialistas pirmiausia turi išsiaiškinti, ar pacientas serga toksine infekcija, ar žarnyno virusine liga, - pasakojo gydytojas. - Nuo to priklauso gydymo taktiką.


Esant bet kuriai žarnyno infekcijai pasireiškia trys pagrindiniai ligos požymiai: karščiavimas, vėmimas ir viduriavimas.


Dezinterija, kaip ir apsinuodijimas maistu, yra bakterinė žarnyno infekcija. Dauguma žarnyno infekcijų sukėlėjų - virusų ir bakterijų - išsiskiria su žmogaus išmatomis. Kai pamirštama nusiplauti rankas, sukėlėjai į žmogaus organizmą patenka per namų apyvokos daiktus, per maisto produktus."


Pasak gydytojo A. Narvilo, pastaraisiais metais fiksuojami pavieniai dezinterijos susirgimai. Šia infekcija užsikrečiama per užterštą geriamąjį vandenį.


"Nešvarus dažniausiai būna šulinio vanduo, - teigia medikas. - Saugesni yra vienkiemiuose esantys šuliniai. Vanduo užteršiamas tuomet, kai naudojamas nepritvirtintas kibiras - į šulinį leidžiamas vis kitas iš virtuvės atsineštas indas.


Mat kad ir kaip švariai namie belaikytume kibirą, skirtą vandeniui, nėra garantijos, jog ant jo nebus nešvarumų. Šulinį būtina pridengti, nes iš atmosferos taip pat gali patekti nešvarumų.


Siekiant išvengti infekcinių žarnyno ligų, šulinys kartą per metus turi būti dezinfekuojamas. Vandenį patariama vartoti tik virintą, nes tuomet jame nebelieka infekcijos sukėlėjų.


Atliekant dezinfekciją naudojami chloro preparatai. Tačiau tai daryti turi specialistai, žinantys, kuriuos ir kokią dozę chloro junginių reikia panaudoti."


Bakterinės infekcijos - pavojingos


Vasarą produktai daug greičiau genda, todėl žarnyno infekcijomis dažniausiai užsikrečiama valgant blogos kokybės maistą.


"Virusas yra gyvybingas iki penkių dienų, - pažymi infekcinių ligų specialistas. - O bakterijos, sukeliančios žarnyno infekcijas, žmogaus organizme gali išbūti net keletą mėnesių.


Bakterinė infekcija paprastai nepasireiškia iškart. Liga vystosi palaipsniui, todėl užsitęsia ilgiau.


Virusas yra lengviau įveikiamas. Mat su virusu žmogaus imuninė sistema kovoja pati. Užsikrėtus bakterine infekcija gydymui reikalingi antibakteriniai preparatai, virusine - nėra specifinio gydymo.


Kai žmogus, užsikrėtęs infekcine žarnyno liga, laiku nesikreipia į medikus, prireikia kompleksinio ir ilgai trunkančio stacionaraus gydymo."


Jūratė MAZAJEVA

Rašyti komentarą

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
testas