„Galėčiau padengti bent dalį studijų Kembridže kainos"

„Galėčiau padengti bent dalį studijų Kembridže kainos"

Pristatome daugiausia balsų surinkusius "Švyturio" Klaipėdos ateities" stipendijos laureatus, iš kurių komisija liepos 10 d. išrinks vieną, kuriam ir atiteks 4 tūkst. Eur stipendija.

Klaipėdos miesto vardą tarptautiniuose konkursuose nuo mažų dienų garsinantis Gilbertas Umbražūnas siekia mokslininko karjeros Kembridžo universitete. Jo kandidatūra "Švyturio" Klaipėdos ateities" stipendijai gauti sulaukė didelio palaikymo. Internete jis surinko 7591 balsą, jo gerbėjai dar pristatė 136 popierinius kuponus.

Kaip reagavote į naujieną, kad esate tarp kandidatų laimėti "Švyturio" Klaipėdos ateities" stipendiją? Gal žinote, kas jus pasiūlė?

Apie tai, kad esu tarp kandidatų stipendijai gauti, sužinojau, kai socialiniame tinkle pasirodė mano buvusio auklėtojo Edmundo Kvederio paraginimas Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos bendruomenei balsuoti už buvusį mokinį - mane. Ši žinia, be abejo, yra maloni, lygiai kaip malonu yra tai, kad Klaipėdos miesto verslas remia gabiausius jaunuolius. Nežinau, kas mane pasiūlė, bet manau, kad tai galėjo būti kuris nors iš mokytojų arba žmonių, neabejingų mokslui.

Esate vienas tų kandidatų, už kuriuos labai aktyviai balsavo internete? Turite nemažai draugų, gerbėjų?

Šis aktyvumas įrodo, kad turiu. Tai yra labai džiugu, žinant, kad didžiąją balsuoti skirto laiko dalį praleidau ne Klaipėdoje, o Kembridže, mat dar vyko egzaminų sesija. Tikiuosi, kad su dauguma draugų klaipėdiečių pavyks susitikti atostogų metu.

Kaip vertinate kitus konkurentus? Gal turite tarp jų savo favoritą, už kurį balsuojate?

Didžiąją dalį kitų šiai stipendijai nominuotų žmonių vertinu labai teigiamai. Nors nė vieno jų asmeniškai nepažįstu, tikiu, kad visų jų veikla prisideda prie mūsų miesto - Klaipėdos - tobulinimo ar garsinimo svetur. Pastaruoju metu vis dar esu užimtas ir balsuoti galimybės neturiu, tačiau manau, kad balsuočiau už kitą jauną talentą, tik kitoje srityje - Liną Žutautaitę. Iš visų menų labiausiai vertinu muziką. Pats esu baigęs muzikos mokyklą ir suprantu, koks tai sunkus darbas.

Ar galėtumėte įrodyti, kad jūs esate verčiausias šios stipendijos ir jums ji labiausiai reikalinga? Įdomu, kam jūs panaudotumėte 4 000 eurų?

Kadangi studijuojantiems Kembridže studijų metu draudžiama dirbti, gavęs šią stipendiją galėčiau padengti bent dalį studijų Kembridže kainos. Metams šios studijos man atsieina 9 250 svarų, jau nekalbu apie pragyventi skirtas išlaidas. Nuo 4 klasės dalyvauju įvairiose respublikinėse ir tarptautinėse olimpiadose ir konkursuose, tad Klaipėdos vardas prie aukščiausių apdovanojimų yra nuskambėjęs ne kartą. Kadangi esu pasirinkęs didžiausią pridėtinę vertę kuriančią sritį - mokslą, - manau, kad savo žiniomis galėsiu prisidėti prie viso pasaulio gerovės kūrimo. Kembridžo universiteto absolventai dažnai sulaukia daug pasiūlymų dirbti svetur įvairiose tarptautinėse korporacijose ir bankuose, taip pat mokslinėje srityje. Nepaisant to, savo ateitį matau Lietuvoje, galbūt gimtajame mieste Klaipėdoje. Manau, kad šis miestas yra perspektyvus aukštųjų technologijų įmonių (ypač susietų su uostu) kūrimosi taškas. Man būtų be galo malonu prisidėti prie Lietuvos, o ypač Klaipėdos augimo.

Įdomu, kaip praėjo pirmieji studijų metai Kembridžo universitete?

Pirmieji metai praėjo pakankamai įtemptai, kadangi, galima sakyti, mokiausi trijų eksperimentinių disciplinų: medžiagotyros, geologijos ir fizikos, taip pat - matematinių metodų. Buvo sunku mokytis dėl to, kad turėjau savo laiką vienodai lygiai paskirstyti visoms sritims. Didžiausias iššūkis buvo mokslo metų gale vykusi egzaminų sesija. Šešias dienas iš eilės truko trijų valandų trukmės egzaminai. Per pirmuosius metus ne tik įgijau daug teorinių žinių ir praktinių sugebėjimų, bet ir susidariau mokslo raidos pojūtį, supratau, kaip įvairios disciplinos gali būti susijusios tarpusavyje.

Ar vasarą rasite laiko pailsėti?

Atostogas ketinu praleisti produktyviai. Tik grįžęs į Lietuvą, trumpam apsistojau Vilniuje ir dirbau dėstytoju papildomojo ugdymo mokykloje "Fizikos olimpas". Liepos pradžioje Lietuvos komandai padėsiu ruoštis tarptautinei fizikos olimpiadai. Rugpjūčio mėnesį dirbsiu Berlyne esančiame Makso Borno instituto laboratorijoje. Taip pat esu išrinktas projekto "Moksleiviai į vyriausybę" atrankos komisijos pirmininku, todėl teko filmuotis televizijos studijoje, liepos pabaigoje teks vykti į komisijos posėdį LR Vyriausybėje. Tikiuosi, kad pavyks rasti laiko pasivažinėti dviračiu Klaipėdos apylinkėse, taip pat svajoju stebėti Dainų šventę. Dar labai norėčiau bent savaitę praleisti Nidoje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder