Klaipėdos aukštosios mokyklos nusiteikusios pozityviai

(1)

Lietuvoje COVID-19 viruso situacijai blogėjant, studentai ir dėstytojai pradeda nerimauti. Visi spėlioja, ar pasikartos praėjusių metų scenarijus, ar teks vėl grįžti prie nuotolinio mokymosi.

Klaipėdos aukštosios mokyklos teigia, kad viruso židinių jose dar tikrai nėra. Dauguma mano, kad šiais metais situacija tikrai nebus tokia bloga, nes aukštosiose mokyklose didžioji dalis darbuotojų ir studentų yra pasiskiepiję.

„Židinio pas mus dar tikrai nėra. Mūsų kolegijos darbuotojų pasiskiepijimo lygis yra labai aukštas - siekia beveik 100 proc. Studentų vakcinacijos lygis įvairesnis. Džiugu, kad yra keletas grupių, kurių visi studentai yra pasiskiepiję arba persirgę COVID-19 virusu. Tendecija dėl skiepijimosi vis gerėja“, - pasakojo Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė Gražina Markvaldienė.

Klaipėdos valstybinėje kolegijoje gyvas kontaktas yra be galo svarbus, todėl minčių apie nuotolinį mokymąsi net nėra.

„Mes visomis jėgomis ir priemonėmis stengiamės, kad kontaktinis darbas ir studijos būtų išlaikytos kuo ilgiau. Ši nuostata taikoma visose aukštosiose mokyklose, o mums tai ypač aktualu.

Didžioji dalis studijų turinio yra susijusi su praktinių įgūdžių įgijimu, darbu laboratorijose, mokymusi praktinių mokslų centruose, todėl tai atlikti kokybiškai per nuotolį - neįmanoma.

Dauguma darbdavių, pas kuriuos studentai ateina atlikti praktikos, taip pat reikalauja galimybių paso. Taigi, mes raginame, skatiname, palaikome ir kontroliuojame situaciją, kad ji būtų visiems kuo palankesnė", - teigė Klaipėdos valstybinės kolegijos direktorė.

Studentams, kurie serga ir negali lankyti paskaitų, yra sudarytos visos galimybės prisijungti prie paskaitų per nuotolį.

„Susirgusiems studentams mes suteikiame galimybę prisijungti prie paskaitų nuotoliniu būdu. Tik, žinoma, praktinių dalykų visavertiškai jiems atlikti tokiu būdu neįmanoma“, - tikino G. Markvaldienė.

Klaipėdos universitetas pranešė, kad šiuo metu pas juos COVID-19 yra nustatytas 1 dėstytojui ir 5 studentams.

„Jeigu asmuo, kuriam nustatytas koronavirusas, turėjo rizikingų kontaktų KU, pradeda veikti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) taikomi reikalavimai dėl galimų grėsmių virusui išplisti mažinimo - kontaktą turėję žmonės privalo izoliuotis.

Jeigu tokių kontaktų nebuvo, darbas vyksta įprasta tvarka. Per rugsėjį turėjome tik dvi studentų grupes, kurios dėl didelės rizikos kontakto su sergančiaisiais turėjo izoliuotis - joms buvo organizuotas nuotolinis mokymas“, - teigė KU atstovė spaudai Dalia Grikšaitė.

Klaipėdos universitetas nutraukti kontaktines paskaitas tikrai neplanuoja.

„Manom, kad tikslas turėtų būti išlaikyti kontaktines studijas ir toliau skatinti žmones vakcinuotis“, - tikino D. Grikšaitė.

Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla jau pernai planuose numatė, kad šių metų lapkritį studentai gali grįžti prie nuotolinio ugdymo. Taip jie pasielgė todėl, kad nekiltų jokio streso, o dėstytojai susidėliotų savo paskaitų planus.

„Mes jau pernai susiplanavome, kad lapkričio mėnesį galime tikėtis nuotolinio mokymosi. Tai padarėme tam, kad nebūtų streso. Dėstytojai atsižvelgdami į tai dabar su studentais stengiasi atlikti kuo daugiau praktinių dalykų, tam, kad vėliau teoriniai darbai, atsiskaitymai galėtų kokybiškai vykti ir nuotoliniu būdu. Jei į nuotolį nereiks išeiti, dar geriau, o jeigu jis prasidės anksčiau, tam taip pat jau esam pasiruošę. Keleri metai jau davė patirties, kaip reikia teisingai elgtis“, - teigė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktoriaus pavaduotoja akademinei veiklai Rima Mickienė.

Šios mokyklos pasiskiepijusių darbuotojų lygis aukštas - 90 proc.

„Su studentais situacija buvo blogesnė. Mūsų studentai buvo vieni iš mažiausiai pasiskiepijusių tarp visų Klaipėdos aukštųjų mokyklų studentų. Taip buvo todėl, nes nuo pavasario, vasaros 50 proc. studentų ilgą laiką praleido jūroje. Ten jie neturėjo galimybės vakcinuotis“, - pasakojo R. Mickienė.

Pašnekovė tikino, kad dabar situacija sparčiai gerėja.

„Galiu pasakyti, kad kiekvieną savaitę vis prisijungia po du, tris pilną imunizaciją turinčius studentus. Auditorijos vis pilnėja, o mes tuo labai džiaugiamės“, - teigė pavaduotoja.

Klaipėdos aukštosiose mokyklose yra atsakingai laikomasi saugumo priemonių. Tikrinami galimybių pasai, maksimaliai yra valomos ir vėdinamos patalpos. Kai kurios mokyklos turi įsirengusios specialius oro atnaujinimo įrenginius. „Įrankiai“ prieš virusą yra parengti maksimaliai, todėl lieka tikėtis, kad dar vieno karantino pavyks išvengti.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder