Kai pabosta cepelininis dangus: nuspalvinkite savo pietus gardžiais ir nebrangiais daržovių dubenėliais

Kai Lietuvos dangų „puošia" 50 cepelininių atspalvių, o sinoptikai skaičiuoja saulėtų dienų antirekordus, gali užklupti niūri nuotaika.

 

Tačiau įvairūs tyrimai rodo, kad tokiomis aplinkybėmis gali turėti įtakos ir tai, ką mes valgome. Nuotaiką neabejotinai pagerins ryškios spalvos, kurių kupini dabar itin madingi „poke bowls“ – ryškūs ir spalvoti maisto dubenėliai.

Poke bowls, arba maisto dubenėliai, itin madingas patiekalas, prieš kurį ragaudami dažnas tiesiog degte dega noru jį nufotografuoti, o nuotraukomis pasidalinti socialiniuose tinkluose.

Sukurti Havajuose, šie dubenėliai sutinkami madingiausiose pasaulio kavinėse.

Patiekalo pagrindą sudaro ryžiai, o ant viršaus patiekiama daug spalvotų daržovių, taip pat ir vaisių.

Papildomai galima naudoti ir marinuotą žuvį, keptas jūros gėrybes, o veganišką versiją paskaninti tofu ar grybais.

Skirtingos spalvos – skirtingoms nuotaikoms: kam kokia skirta?

Neretai sakoma, kad valgome ir akimis – tai patvirtina ir moksliniai tyrimai.

Spalvos gali pakeisti suvokimą, kaip jaučiame ir suprantame maistą, o kiekviena spalva siejama su tam tikromis savybėmis.

Ko gero, nesuklysime sakydami, kad raudona spalva asocijuojasi su žavesiu, aistra ir rizika, o raudonos spalvos maistas suvokiamas kaip itin ryškus bei intensyvaus skonio.

Tuo metu mėlyna spalva, kaip ir dera raudonos priešingybei, nuramina, atpalaiduoja ir padeda pajausti ramybę.

Žalia spalva tarsi pati gamta, kupina gyvybingumo, gaivumo ir žvalumo.

Ne veltui daugelio mėgstami agurkai, taip pat traškios žaliosios paprikos tarsi įkvepia naujos gyvybės organizmui.

Norite pakelti nuotaiką?

Trūksta kūrybinio polėkio?

Įtraukite į savo mitybą geltonos ir oranžinės spalvų.

Pavyzdžiui, įpjaustykite į salotas geltonžandžių paprikų, o desertui paskanaukite sultingo apelsino, ir kaip mat nusišypsosite.

Pavasariu kvepiantis daržovių dubenėlis su grybais

Sausis sveikesnei, augaliniais produktais paremtai mitybai dedikuotas mėnuo.

Siūlome išmėginti ryškiaspalvį daržovių dubenėlį, kuriam išskirtinio skonio suteiks grybai.

Šio patiekalo pagaminsite dvi porcijas, viena kurių kainuos mažiau nei 3 eurus.

Patiekalui reikės:

  • 150 g pievagrybių arba kitų mėgstamų grybų
  • 125 g „Jasmine“ ryžių
  • 4 morkų
  • Pusės Pekino kopūsto
  • 3 skiltelių česnako
  • 1 imbiero šaknies
  • 1 žaliosios citrinos
  • 2 v. š. sezamų sėklų
  • 1 v. š. sojų padažo
  • 1 v. š. klevų sirupo
  • 1 v. š. sezamų aliejaus
  • 1 v. š. ryžių acto
  • 1 a. š. rūkytos paprikos miltelių
  • Žiupsnelio aitriosios paprikos miltelių
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite rūkytos paprikos miltelius, klevų sirupą, sojų padažą ir ryžių actą. Jei mėgstate pavalgyti aštriai, dosniai įberkite aitriosios paprikos miltelių.
  2. Plonomis skiltelėmis supjaustykite grybus ir sudėkite į marinatą. Atidėkite juos 10–15 minučių.
  3. Morkas supjaustykite pailgais šiaudeliais ir sudėkite į kitą dubenį.
  4. Į įkaitintą keptuvę suberkite sezamų sėklas. Paskrudinkite jas kelias minutes, ir tada suberkite į lėkštę.
  5. Nupjaukite Pekino kopūsto šakninę dalį ir atskirkite lapus. Supjaustykite juos pailgai.
  6. Česnako skilteles supjaustykite smulkiomis riekelėmis. Imbiero šaknį nulupkite ir supjaustykite plonais šiaudeliais. Jį taip pat galite ir sutarkuoti.
  7. Į kepimo skardą įtieskite kepimo popierių, ant kurio paskleiskite marinuotus grybus. Iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite juos apie 15–20 minučių, kol pradės skrusti. Tačiau neperkepkite jų, ir kol grybai kepa, išvirkite ryžius.
  8. Grybams iškepus, o ryžiams išvirus, į įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus. Sudėkite smulkintą Pekino kopūstą ir pakepinkite apie 2 minutes. Po to sudėkite česnaką ir imbierą, įpilkite šlakelį sezamų aliejaus.
  9. Sumaišykite morkas su nuo grybų likusiu marinatu. Įpilkite ryžių acto, šlakelį žaliosios citrinos sulčių ir įberkite dalį paskrudintų sezamų sėklų.
  10. Į dubenėlius sudėkite išvirtus ryžius, o ant jų – pakepintą Pekino kopūstą, morkas ir iškeptus grybus. Suberkite likusias sezamų sėklas.

Mėgstantiems sočiai ir sveikai: veganiškas dubenėlis su tofu

Galime paskanauti ne vien tik daržoves, bet ir kitą augalinį maistą, pavyzdžiui, tofu ar sojų pupeles.

Šie produktai itin pasotins kitą dubenėlio receptą, porcija kurio kainuos iki 4 eurų.

Dviem pietautojams prireiks:

  • 200 g mėgstamo „Vemondo“ tofu
  • 150 g rudųjų ryžių
  • 1 geltonosios paprikos
  • 1 morkos
  • 1 avokado
  • 3 skiltelių česnako
  • 150 g sojų pupelių
  • Kelių raudonojo kopūsto lapų
  • 2 v. š. sojos padažo
  • 1 v. š. sezamų aliejaus
  • 2 a. š. malto imbiero
  • Smulkintų svogūno laiškų
  • Druskos, pipirų pagal skonį
  • Sezamų sėklų
  • Aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Pirmiausia, išvirkite ryžius. Juos virdami, druskos nedėkite – jos pakaks iš tofu ir kitų priedų.
  2. Tofu supjaustykite kubeliais ir kepkite įkaitintoje keptuvėje apie kelias minutes, kol apskrus iš visų pusių. Į pabaigą suberkite visus prieskonius, smulkintą česnaką – spaustuku išspauskite skilteles, išmaišykite ir dar pakepinkite apie minutę.
  3. Tuomet keptuvėje kelias minutes pakepinkite sojų pupeles, kad kiek suminkštėtų.
  4. Skiltelėmis supjaustykite avokadą, plonomis juostelėmis – morką, papriką ir kopūsto lapus. Svogūno laiškus susmulkinkite.
  5. Į indelius sudėkite ryžius, apšlakstykite juos sojos padažu ir sezamų aliejumi. Ant viršaus išdėliokite tofu, sojų pupeles, avokadą, morkų ir kopūsto juosteles. Apibarstykite sezamų sėklomis ir smulkintais svogūno laiškais.

Skanaus!

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder