Šis Lietuvos gyventojų pamėgtas vaisius nustebino – populiarumu jau vejasi bananą

Avokadas jau seniai tapo neatsiejama daugelio virtuvių dalimi – nuo klasikinės gvakamolės Meksikoje iki kūrybiškų variacijų įvairiose šalyse. Pastaraisiais metais jų populiarumas šoktelėjo ir Lietuvoje – avokadas jau vejasi bananą pagal užsakymų skaičių, rašoma „Wolt“ pranešime žiniasklaidai. 

Supermaisto nauda kasdienėje mityboje

Avokadas pelnytai vadinamas supermaistu – viename vaisiuje slypi daugybė naudingų medžiagų. Kaip teigia maisto tinklaraštininkė Laura Šimkūnaitė, jis yra puikus gerųjų riebalų šaltinis, gausus skaidulų, kurios gerina virškinimą, suteikia sotumo jausmą ir padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

„Avokaduose taip pat gausu vitaminų ir mineralų – daugiau kalio nei bananuose, magnio, vitaminų E, K, C bei B grupės vitaminų, kurie stiprina imunitetą, nervų sistemą ir yra naudingi odai. Be to, avokaduose esantys gerieji riebalai padeda organizmui geriau įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus iš kitų produktų“, – pasakoja L. Šimkūnaitė.

Avokadai ne tik praturtina mitybą vertingomis medžiagomis, bet ir tampa nepakeičiamu ingredientu viename populiariausių pasaulyje užkandžių – gvakamolėje. Pasak eatamins tinklaraščio autorės, ruošiant gvakamolę svarbiausia pasirinkti tinkamą avokadą – nei per kietą, nei per minkštą. 

„Prinokęs vaisius būna tamsiai žalios ar beveik juodos spalvos, lengvai pasiduoda spaudimui, o nuėmus kotelį, jo vietoje spalva turi būti žalia. Per kietam avokadui dar reikia 2–3 dienų, o pernelyg minkštas jau bus pernokęs.“

Augantis Lietuvos gyventojų susidomėjimas

Nors bananai vis dar yra populiariausias vaisius, kurį Lietuvos gyventojai užsisako per „Wolt Market“ (2025 m. jų užsakyta beveik 19,5 tūkst. vienetų), avokadai sparčiai vejasi – jų užsakymų skaičius šiemet šoktelėjo net 161 proc., iki beveik 9,7 tūkst. vienetų. Tai rodo, kad avokadas jau tapo neatsiejamu ingredientu mūsų šalies virtuvėje. 

Pastaruosius mėnesius populiariausių restoranų patiekalų sąrašuose nuolat dominuoja buritai su gvakamole, burito dubenėliai, takos su įvairiais įdarais, omletai, salotos ar beigeliai – visi jie dažnai papildomi avokadu.

„Per pastaruosius metus matome, kad avokadų paklausa auga ne tik dėl mitybos tendencijų, bet ir dėl to, kad lietuviai atrado gvakamolę. Tai universalus, lengvai paruošiamas ir prie daugelio patiekalų derantis užkandis. 

Šiandien gvakamolę galima pasiruošti labai paprastai – visi ingredientai atkeliauja vos per keliasdešimt minučių“, – sako „Wolt Baltics“ generalinis direktorius Mantas Lomsargis.

Skoniai iš viso pasaulio

Kaip pastebi L. Šimkūnaitė, gvakamolė turi šimtus variacijų. Skirtingose šalyse žmonės ją patobulina savais priedais. Meksikoje populiari mango gvakamolė, Kalifornijoje – su granatų sėklomis, o prie mėsos ar takų ji patiekiama su ananasais. 

JAV galima paragauti gvakamolės su traškia šonine, Havajuose ar Japonijoje – su tunu ar lašiša. Viduržemio jūros virtuvėje gvakamolė gardinama sūriais, tokiais kaip feta ar parmezanas, o Graikijoje net derinama su jogurtu ir česnaku. 

Lotynų Amerikoje mėgstami prieskoniai – kuminas ir kalendra, o Tex-Mex stiliaus gvakamolė papildoma kukurūzais bei pupelėmis.

Maisto tinklaraštininkė kviečia pasigaminti klasikinę gvakamolę, kurios receptą atrado keliaudama po Meksiką.

Receptas

Klasikinė meksikietiška gvakamolė

Ingredientai:

2 prinokę avokadai

1 mažas pomidoras (be sėklų, supjaustytas kubeliais)

Pusė smulkiai supjaustyto raudonojo svogūno

1 nedidelė smulkiai supjaustyta jalapeno paprikėlė be sėklų

1 žaliosios citrinos sulčių

Šviežia smulkiai supjaustyta kalendra (pora šaukštų)

Druskos pagal skonį

Paruošimas:

Avokadus perpjaukite, išimkite kauliuką, minkštimą sutrinkite šakute, palikdami šiek tiek tekstūros.

Įmaišykite svogūną, pomidorą, jalapeną ir kalendrą.

Į gautą mišinį įspauskite laimo sultis, pagardinkite druska ir išmaišykite.

Būtinai paragaukite ar netrūksta druskos arba rūgšties. Jei reikia – įdėkite dar.

Kaip teigia L. Šimkūnaitė, gvakamolė linkusi paruduoti dėl oksidacijos, t. y. sąlyčio su oru. Šį procesą sulėtinsite įmaišę citrinos arba laimo sulčių, laikydami užkandį sandariame indelyje arba uždengę maistine plėvele taip, kad ji liestųsi prie pačios masės. Dar vienas triukas – dubenyje palikti avokado kauliuką, kuris padeda išlaikyti spalvą. Vis dėlto gvakamolė skaniausia tą pačią dieną, tad geriausia ją suvalgyti iškart.

Skanaus!

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder