Kas nutiks jūsų organizmui, jei kasdien valgysite anakardžių riešutų

Anakardžiai yra geras geležies, seleno ir cinko šaltinis.

Nesotieji riebalai atlieka svarbų vaidmenį mažinant uždegimą ir cholesterolio kiekį žmogaus organizme. Tokie augalai, kaip anakardžiai, gali jums padėti tai padaryti.

Žinoma, kad pagrindiniai anakardžių riešutuose esantys nesotieji riebalai yra oleino rūgštis, dėl kurios alyvuogių aliejus yra sveikas.

Leidinyje "Health Digest" paaiškinta, kodėl kasdienis anakardžių riešutų vartojimas gali sumažinti širdies ligų riziką.

Žinoma, kad FDA anakardžius išbraukė iš sveikų riešutų sąrašo, nes juose yra per daug sočiųjų riebalų, kurie paprastai turi įtakos cholesterolio kiekiui.

Tačiau 40 % anakardžiuose esančių sočiųjų riebalų sudaro stearino rūgštis, kuri nedaro didelės įtakos cholesterolio kiekiui.

2017 m. žurnale "American Journal of Clinical Nutrition" paskelbtame tyrime bandyta išsiaiškinti, kaip anakardžiai veikia cholesterolio kiekį.

Žmonių, kurie per dieną suvalgydavo nuo 28 iki 64 g anakardžių riešutų, cholesterolio kiekis per 28 dienas sumažėjo beveik 4 %, palyginti su bulvių traškučių valgymu. Be to, jie beveik 5 % sumažino MTL cholesterolio kiekį.

"Kitas širdies ligų rizikos veiksnys yra aukštas kraujospūdis. 2019 m. žurnale "Current Developments in Nutrition" paskelbtame metaanalizės tyrime apibendrinti penkių tyrimų, kuriuose buvo nagrinėjamas anakardžių riešutų poveikis kraujospūdžiui ir cholesterolio kiekiui, rezultatai.

Nors analizės metu nenustatyta reikšmingų cholesterolio kiekio pokyčių, atrodo, kad anakardžiai mažina trigliceridų kiekį.

Anakardžių riešutai taip pat gali sumažinti sistolinį kraujospūdį 5 punktais, o diastolinį kraujospūdį - 1 punktu", - rašoma leidinyje.

Taip pat žinoma, kad anakardžiuose esanti oleino rūgštis naudinga ne tik širdies ir kraujagyslių sveikatai.

Remiantis 2020 m. žurnale "Advances in Nutrition" paskelbta apžvalga, šios rūgšties pagrindu sudarytos dietos gali sumažinti pilvo riebalų kiekį, skatinti organizmo energijos naudojimą ir padėti reguliuoti maisto suvartojimą.

Be to, 2023 m. žurnale "Nutrients" paskelbtame straipsnyje nustatyta, kad oleino rūgštis veikia ląstelių membranų lankstumą ir genų raišką, taip pat stiprina antioksidacinę apsaugą ir kovoja su uždegimu.

Savo ruožtu anakardžiuose esantys baltymai gali būti geras užkandis, kad jaustumėtės sotūs.

Be to, anakardžiuose yra 20 % magnio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį ir nervų sistemą, paros normos. Šis augalas yra geras geležies, seleno ir cinko šaltinis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder