Klaipėdoje vairuotojus paruoš kaip Vakarų Europoje

Klaipėdoje vairuotojus paruoš kaip Vakarų Europoje

Greta uostamiesčio jau įsivažiuoja naujo centro statybos, kuriame būsimieji ir įgūdžius gerinantys vairuotojai savo sugebėjimus galės išbandyti tokiomis sąlygomis, kokias dabar turi tik Vakarų Europos gyventojai.

Šis transporto, sandėliavimo ir ryšių sektorinio praktinio mokymo centro statomas Ketvergiuose, šalia kelio Klaipėda-Šilutė. Plyname laike jo statybos prasidėjo rugpjūtį, o ketvirtadienį statybvietėje įkasta simbolinė kapsulė su laišku ateities kartoms.

6,5 hektaro plote įsikurs Klaipėdos profesinio mokymo ir reabilitacijos centro administracija, sandėliai, kuriuose imitacinėmis sąlygomis galės praktikuotis autopakrautuvų, sunkvežimių vairuotojai, tačiau vienas iš didžiausių būsimojo centro pranašumų - specialus autodromas lengvųjų automobilių ir sunkvežimių vairuotojams.

Jame, be įprastų manevravimo aikštelių, bus specialios trasos, kuriose technologijų pagalba bus sukuriamos sudėtingos eismo sąlygos, tokios kaip slidus ar suspaustu sniegu padengtas kelias su netikėtomis kliūtimis.

"Tokį autodromą mes svajojame turėti apie 20 metų, tačiau tik dabar tai virsta realybe. Jame vairuotojus paruošti bus galima itin kokybiškai", - sakė projektą įgyvendinančio centro vadovė Birutė Dirmontienė.

Anot jos, rengiant projektą daugiausiai konsultuotasi su austrais, kurie yra pionieriai šioje srityje - pirmieji Europoje įrengė ir iki šiol stato tokias aikšteles. Slidi kelio danga net karščiausią vasaros dieną sukuriama ją apliejant vandeniu, netikėtas kliūtis atstoja prieš automobilį staiga ištrykštantis fontanas. Viena iš autodromo dalių - puslankio formos nuokalnė, kurioje taip pat sukuriama drėgna kelio danga. Na, o automobilis "sumėtomas" judančioje tiesiosios trasos atkarpoje.

"Tai 40 tonų mechanizmų valdoma plokštė, kuri sujuda automobiliui ant jos užvažiavus", - paaiškino direktoriaus pavaduotojas Algimantas Valiukas.

18,2 mln. litų, iš kurių didžiąją dalį skyrė Europos Sąjungos fondai, vertės centras turėtų pradėti veikti kitų metų vasaros pradžioje.

Ateityje jame bus apmokomi ne tik centro auklėtiniai, bet ir kiekvienas savo jėgas išbandyti panoręs vairuotojas.

"Austrijoje teko matyti tokius vairuotojus. Jie iš automobilio išlipdavo suprakaitavę.
Save taip pat laikau geru vairuotoju. Tačiau po pasivažinėjimo tokiomis sąlygomis supratau, jog išbandymai nelengvi. Todėl vairuotojus bus galima parengti itin kokybiškai", - pasakojo A. Valiukas.

Centras anksčiau naudojosi autodromu Perkėlos gatvėje, tačiau jo teritoriją atidavus uosto plėtrai teko ieškotis kitų vietų.

Tuo tarpu naujasis autodromas bus vienintelis toks Vakarų Lietuvoje ir antrasis šalyje - praėjusią savaitę panašus centras baigtas statyti Panevėžyje. Iki šiol artimiausia vieta, kurioje Lietuvos vairuotojai galėjo patikrinti savo įgūdžius tokiomis sąlygomis, buvo privatus autodromas greta Latvijos sostinės Rygos.

Vaizdai iš autodromo Vakarų Europoje:

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder