Rusiškos dujos laisvės proveržio nesustabdys

Rusiškos dujos laisvės proveržio nesustabdys

Kai vėlų praėjusio šeštadienio vakarą dujovežis "Coral Favia" pasiekė Klaipėdos uostą, Lietuvoje jau buvo plačiai žinoma, kad šiuo laivu gabenamo krovinio savininkė Rusijos dujų bendrovė "Novatek" galimai kelia grėsmę mūsų šalies nacionaliniam saugumui.

BNS nurodė, kad "Coral Favia" šįkart atgabeno apie 10 tūkst. kubinių metrų suskystintųjų gamtinių dujų (SGD).

"Novatek" kartu su "Gazprombank" pradėjusi eksploatuoti Vysocko gamtinių dujų skystinimo terminalą, į Lietuvos suskystintųjų gamtinių dujų rinką bando įsilieti nuo 2019 m. pradžios. Ko gero, dabar šią bendrovę turėtų stebėti akyla žvalgybininkų akis, tad apie ją bus žinoma vis daugiau.

Kiekis didėja

Kai 2014 metų spalio 27 dienos rytą SGD laivas-saugykla "Independence" prisišvartavo Klaipėdos uoste, Lietuva džiūgavo. Pietų Korėjoje pastatytas specialus laivas su įrengtomis SGD talpyklomis tapo energetinės Lietuvos nepriklausomybės simboliu.

Tačiau galiausiai mūsų šalies žvalgyba privertė atsimerkti. Valstybės saugumo departamento (VSD) šį mėnesį viešai paskelbtoje ataskaitoje užsiminta, kad per SGD terminalą Klaipėdoje ir toliau teka rusiškos dujos. "Vakarų ekspresas" išsiaiškino, kad ataskaitoje įvardyta rusų kompanija "Novatek", ekspertų duomenimis, vien praėjusiais metais į Lietuvą įvežė 13 procentų viso per terminalą šalį pasiekusių dujų bendro kiekio. Bet kartu ekspertai ramina - toks kiekis esą negali daryti įtakos Lietuvos energetinei priklausomybei nuo Rusijos.

Tačiau žvalgyba perspėja, kad akivaizdu, jog rizika jau kyla.

"Institucijų vadovai sako, kad kiekis didėja", - praėjusią savaitę sakė Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos ekspertas Rytas Staselis.

VSD direktorius Darius Jauniškis įsitikinęs, kad rusiškų dujų prekybos apimčių padidinimas kelia didžiausią grėsmę. Esą jei pirkėjai pripras prie tiekimo, "Novatek" gali pradėti diktuoti savo sąlygas.

"Vakarų ekspresas" nusprendė pasidomėti, dėl kokios priežasties į Lietuvą importuojamos "Novatek" dujos. Paaiškėjo ir tai, kokios šalies dujų per SGD terminalą Klaipėdoje Lietuvą pasiekia daugiausia. Be to, dienraštis Energetikos ministerijos atstovų pasiteiravo, kaip šie ketina reaguoti į VSD įvardytą grėsmę.

Svarbu turėti alternatyvą

"Rizikas yra būtina įvardinti, kas ir yra padaryta VSD atliktame grėsmių vertinime. Kita vertus, svarbiausia, kad grėsmių rizikos būtų valdomos", - atsakydama į žurnalisto užklausą dėstė Energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Ji teigė, kad ministerija situaciją dujų rinkose nuolat stebi. "Vertinama tai, kaip vieni ar kiti veiksniai galėtų daryti poveikį šalies gamtinių dujų rinkai, poveikį šalies vidaus rinkos gamtinių dujų kainoms ir bendram gamtinių dujų importo diversifikacijos lygmeniui", - į ką atsižvelgia ministerijos pareigūnai, įvardijo A. Vernickaitė.

Ministro patarėja akcentavo, kad Lietuvos energetikos politika dujų tiekimo klausimu yra nuosekli ir aiški. "Išlaikant SGD terminalą valstybės rankose, užtikrinti kuo didesnę konkurenciją gamtinių dujų rinkoje ir turėti alternatyvius dujų tiekimo šaltinius", - apie tai, ko siekia mūsų šalis, pasakojo ji.

Ką sako skaičiai?

A. Vernickaitė skaičiavo, kad praėję metai SGD terminalui buvo rekordiniai - per SGD terminalą Klaipėdoje importuota 65 proc. Lietuvoje suvartojamų dujų.

Pasirodo, kad didžioji jų dalis - norvegiškos dujos.

BNS nurodo, kad gruodį į Klaipėdą buvo atgabenta ir daugiau kaip 150 tūkst. kub. metrų SGD iš Jungtinių Amerikos Valstijų.

"Klaipėdos naftos" atstovai dienraščiui nurodė, kad Klaipėdos SGD terminale nuo jo veiklos pradžios SGD sulaukta iš šių šalių: Norvegijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Trinidado ir Tobago, Nigerijos ir Rusijos.

"Pažymėtina, kad dabar valstybės valdomos įmonės iš "Novatek" kompanijos dujų neperka, tai privačių įmonių sandoriai. Vertinant šias apimtis (13 proc. - aut. past), tai poveikio rinkai nedaro, tačiau rizikos dėl dominavimo yra nuolat stebimos. Jeigu situacija keistųsi ir matytume būtinybę, galima imtis diversifikaciją skatinančių teisinių priemonių", - dėstė A. Vernickaitė.

Anot jos, svarbiausias dalykas, kurį reikią akcentuoti - dujų infrastruktūra yra valstybės rankose.

"Esame laisvi spręsti, iš ko pirkti dujas globaliose pasaulinėse SGD rinkose. Situacija Lietuvos dujų rinkoje yra iš esmės pasikeitusi, palyginti su tais laikais, kai vienintelis gamtinių dujų Lietuvai tiekėjas buvo "Gazprom". Ši Rusijos kompanija dominavo Lietuvos rinkoje - daugiau nei pusę amžiaus tai buvo vienintelis dujų pardavėjas, monopolistas, kuris galėjo diktuoti Lietuvai sąlygas ir dujų kainas", - teigė A. Vernickaitė.

Ji taip pat pažymėjo, kad konkurencija dujų sektoriuje dar labiau didės. "Iki 2021 m. pabaigos bus pastatyta dujų jungtis iš Lietuvos į Lenkiją. Taigi, Lietuvos energetinis saugumas ir konkurencingumas sustiprės, kadangi jau bus trys alternatyvūs dujų šaltiniai", - įsitikinusi A. Vernickaitė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder