Paslaptingiausi senovės artefaktai

Paslaptingiausi senovės artefaktai

Kaip žinoma, senovėje žmonės tikėjo magija, ji tiesiog buvo jų gyvenimo dalis ir, trūkstant žinių apie pasaulį, padėdavo atsakyti į daugelį klausimų. Nieko keista, kad archeologai randa daugybę senųjų epochų artefaktų, aiškiai naudotų magiškais tikslais. Tiesa, jų konkreti paskirtis ne visada būna aiški.

Koptų kodeksas

Šis 20-ies puslapių rankraštis, surašytas ant pergamento, išdidžiai tituluojamas "Koptų antgamtinių ritualinių galių žinynu". Jo amžius - 1300 metų. Australijos mokslininkams pavyko iššifruoti Kodekso tekstus. Pasirodė, kad jame yra 27 užkeikimai visiems gyvenimo atvejams. Tikriausiai buvo įsivaizduojama, kad savininkas jį nešiosis kaip kišeninį žinyną. Knygoje minimas Setas, trečiasis Adomo ir Ievos sūnus, ir net Jėzus. Todėl ekspertai padarė išvadą, kad Kodeksas buvo sudarytas maždaug VII a., o jo autoriai - mistikų sektos atstovai, priskiriami prie krikščionių eretikų.

Egiptiečių "ušebti"

Tikriausiai jums teko girdėti apie vudu, magiją, praktikuojamą Afrikoje ir Haityje. Vudu sekėjai gaminasi nedideles lėlytes, panašias į žmogų, kurį nori užkerėti, pavyzdžiui, prakeikti arba apžavėti. Bet mažai kas žino, kad šis kultas gimė Senovės Egipte. Turtingose Senovės Egipto gyventojų kapavietėse randama mažų lėlyčių. Tai "ušebti", kurie buvo naudojami ne tik magiškiems veiksmams atlikti, bet ir visai kitu tikslu. Mat egiptiečiai tikėjo, kad mirties dievas Oziris pomirtiniame pasaulyje mirusiuosius naudoja įvairiems darbams atlikti. Turtuoliai po mirties nenorėjo dirbti ir todėl į kitą pasaulį keliaudavo su ušebti palyda (jų paprastai būdavo tiek, kiek metuose dienų). Lėlytės turėdavo "atidirbti" už savo šeimininkus.

Pafoso amuletas

Kipro Pafoso miestas yra laikomas senovės graikų deivės Afroditės gimtine. Neseniai jo teritorijoje buvo rastas molinis monetos dydžio amuletas, kuriam - pusantro tūkstančio metų. Vienoje amuleto pusėje vaizduojamas graikiškas palindromas (simbolių seka, iš abiejų pusių identiška), o kitoje - mitologinė scena. Tačiau apie šio daikto paskirtį galima tik spėlioti.

Sidabrinis Džarašo ritinėlis

2014 m. namo griuvėsiuose Džarašo mieste (Šiaurės Jemenas) buvo rastas amuletas, kurio viduje buvo plonos sidabrinės plokštelės su tekstu. Deja, plokštelės buvo labai trapios, todėl nebuvo įmanoma jų atversti nepakenkus. Tačiau specialistams pavyko perskaityti viduje esantį tekstą naudojant trimatį modeliavimą. Tiesa, taip buvo atkurtos tik 17 pirmųjų eilučių. Jose pasakojama apie burtininką, atvykusį į miestą prieš 1300 metų. Matyt, jį pasikvietė gyventojai, norėdami, kad jis padėtų jiems išspręsti kažkokią problemą. Toliau sekė užkeikimas, kurio pirmoji eilutė buvo parašyta kalba, panašia į graikų, o tolesnis tekstas labiau panėšėjo į arabišką.

Mezoamerikos veidrodžiai

Arizonoje, kasinėjant senovines kapavietes Sneiktauno vietovėje, buvo rasta per 50 prabangiai išpuoštų veidrodžių iš pirito, kurių amžius - 1000 metų. Tais laikais net nedidelis rankinis veidrodukas būdavo gaminamas iki 5 mėnesių. Kadangi Arizonoje pirito telkinių nėra, mokslininkai spėja, kad veidrodžiai buvo atvežti iš Mezoamerikos, kur tarp indėnų buvo paplitęs atitinkamas kultas: čiabuviai tikėjo, kad šis daiktas gali nuvesti į anapusinį pasaulį. Sneiktaunas, kaip jį pavadino kolonistai europiečiai, praėjusį tūkstantmetį tikriausiai buvo turtingas miestas, kuriame gyveno daug elito atstovų. Jie galėjo sau leisti pirktis veidrodžius, kurie tikriausiai buvo susiję su mirusiųjų kultu.

Tauerio apsauginiai simboliai

Taueris - viena didžiausiu Londono įžymybių. Įvairiose epochose tvirtovė, pastatyta 1066 metais, buvo karaliaus rūmai, brangenybių saugykla, ginklų arsenalas, monetų kalykla ir kalėjimas. Londono muziejaus archeologai Tauerio teritorijoje suskaičiavo 54 juodus 3-7 cm aukščio vertikalius simbolius. Neabejojama, kad tai - magiška apsauga nuo visokių pavojų, taip pat piktųjų dvasių. Tarp jų yra tinklelį primenančių simbolių, kurie, specialistų manymu, yra "spąstai" demonams.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder