Siūloma nukelti naujos Farmacijos įstatymo nuostatos įsigaliojimą

Siūloma nukelti naujos Farmacijos įstatymo nuostatos įsigaliojimą

Iki 2019 m. sausio 1 d. siūloma nukelti naujos Farmacijos įstatymo nuostatos, numatančios, kad "vaistinės darbo laiku vaistinėje turi dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas" įsigaliojimą.

Tokią Farmacijos įstatymo pataisą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo narys Antanas Matulas kartu su parlamentarų grupe.

Tikimasi, kad, atidėjus Farmacijos įstatyme numatyto reikalavimo įsigaliojimą, mokymo įstaigos, būsimi vaistininkai ir vaistinės galėtų pasiruošti pasikeitimams rinkoje.

"Vaistinės ir jų personalas iki 2016 m. sausio 1 d. nepajėgūs pasiruošti įsigaliosiančiam Farmacijos įstatymo pakeitimui, todėl siūlyčiau pratęsti įsigaliojimo datą iki 2019 m. sausio 1 d. Per šį laikotarpį vaistinės rastų sau vaistininką arba vaistininkas įgytų reikiamą išsilavinimą, dalis farmakotechnikų galės užbaigti išlyginamąsias studijas ir persikvalifikuoti į vaistininko profesiją", - sako A. Matulas.

Jo teigimu, būtų išvengta vaistininkų trūkumo, ypač miesteliuose ir kaimuose, būtų galima išvengti galimos sumaišties sektoriuje.

Seimo 2012 m. gegužės 15 d priimtu įstatymu buvo įtvirtinti Farmacijos įstatymo pakeitimai, kuriais nustatyta, jog "vaistinės darbo laiku vaistinėje turi dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas". Ši Farmacijos įstatymo nuostata turi įsigalioti 2016 m. sausio 1 d., o po jos įsigaliojimo visose Lietuvoje veikiančiose vaistinėse darbo laiku turės dirbti ne mažiau kaip vienas vaistininkas. Todėl keičiasi farmakotechnikų (vaistininkų padėjėjų) savarankiško darbo vaistinėse galimybės, kadangi farmakotechnikai galės dirbti tik kartu su vaistininku.

"Tai labai aktualu kaimuose ir mažuose miesteliuose, kur vaistinių nėra tiek jau daug, o taip reikiamų vaistininkų - trūkumas. Todėl dėl personalo trūkumo dalis vaistinių negalėtų tęsti savo veiklos ir privalėtų užsidaryti", - sako A. Matulas.

Jo duomenimis, gerai ekonomiškai išsivysčiusiose Vakarų Europos valstybėse, pavyzdžiui, Austrijoje, Šveicarijoje, Slovėnijoje, Portugalijoje, vaistininkų kiekis vienai vaistinei siekia 3 ir daugiau, o kai kur net viršija 4, tuo tarpu Lietuvoje toks skaičius siekia tik apie 2,3.

Vaistinių asociacijos skaičiavimais, nuo 2016 m. sausio 1 d. vaistinės turės atleisti iš darbo apie 300 vaistininkų padėjėjų (farmakotechnikų, turinčių neuniversitetinį išsilavinimą), nes vieni, be aukštąjį universitetinį išsilavinimą įgijusio vaistininko, jie negalės dirbti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder