Bulvaras: Kodėl Lietuvos žvejai pavydi norvegams

Nauja viltis žvejams: žuvų iškrovimo vieta - kitąmet

(2)

“Vėl man atrodo, kad viskas eina į priekį, bet taip man atrodo jau trisdešimt metų. Gal šį kartą bus rezultatas, gal pagaliau žvejai turės žuvų iškrovos vietą prie Pilies tilto. Bet patikėsiu tik tada, kai pamatysiu, kad kitų metų miesto biudžete „Klaipėdos paplūdimiams“ tam skirta pinigų“, - sako Priekrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas Mindaugas Rimeikis.

BĮ “Klaipėdos paplūdimiai” direktoriaus Olego Mariničiaus teigimu, šiuo klausimu jau pasiekta tokia būklė, kad kitais metais planuojama įrengti žuvų iškrovos vietą prie Pilies tilto. Tam numatyta Danės upės kairiajame krante apie 150 metrų krantinės atkarpa toje vietoje, kur yra automobilių stovėjimo aikštelė, esanti tarp anksčiau buvusio AB „Smiltynės perkėla“ Senosios perkėlos administracinio pastato ir tilto.

Ko reikia žvejams, kokios gervės ant krantinės, „Klaipėdos paplūdimių“ atstovai derino su Priekrantės verslininkės ir rekreacinės žuvininkystės asociacija. Pasak O. Mariničiaus, prie krantinės turi atsirasti trys pontonai po 5 metrus ilgio, arba pontoninė prieplauka, kurios bendras ilgis - 15 metrų. Planuojama dviejose vietose įrengti laiptelius, kuriais nuo pontono būtų galima užlipti ant krantinės.

„Ant vieno pontono pastatysime vieną nedidelį medinį namuką, kad žvejai turėtų kur persirengti“, - teigė „Klaipėdos paplūdimių“ vadovas. Pasak M. Rimeikio, žvejus tenkina ir planuojama pastatyti gervė, ir tai, kaip planuojamos įrengti krantines, tik jas reikėtų padaryti ilgesnes, iki pat nusileidimo laiptelių.

Preliminariais apskaičiavimais, žuvų iškrovos vietos įrengimas prie Pilies tilto kartu su projektavimu, įsigijimu, įrengimu kainuos apie 90 tūkst. eurų. Tačiau ta suma dar nėra patvirtinta.

„Planuojame, kad, kai visa infrastruktūra bus sukurta, ją perduoti eksploatuoti Priekrantės verslininkės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijai. Ji turės ir prižiūrėti, ir remontuoti“, - teigė O. Mariničius.

Pasak jo, jeigu tvirtinant miesto biudžetą bus pritarta tam projektui, numatyta reikiama suma, įmonė kitų metų pradžioje skelbs konkursą rangovui parinkti ir tikisi, kad kitų metų pabaigoje tokia infrastruktūra žvejams turėtų atsirasti. „Manau, kad bus padarytas gražus darbas. Daugiau kaip dešimt metų kalbama apie tą prieplauką, tos kalbos turi turėti kažkokią logišką pabaigą“, - sako O. Mariničius, buvęs Savivaldybės administracijos direktorius.

Pagaliau per 30 metų

Priekrantės verslininkės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos pirmininkas M. Rimeikis, paklaustas, kiek metų žvejai laukia žuvų iškrovimo vietos, ėmė juoktis: „Nuo to laiko, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę. Dabar eidami dirbti žvejai persirengia tiesiog mašinoje. Vieta prie Pilies tilto yra numatyta Žemės ūkio ministerijos. Dar viena iškrovos vieta turėtų būti prie Kukuliškių baterijos, Smiltynėje prie pietinio molo, Melnragėje Vėtros g. prie šiaurinio molo ir prie mažųjų laivų prieplaukos. Iš viso penkios. Visomis minėtomis vietomis mes ir dabar naudojamės, bet kaip XIX amžiuje.

Jeigu vėl kas nors nesutrukdys, gal Klaipėdoje pagaliau per daugiau nei 30 nepriklausomybės metų bus įrengtos dvi išsikrovimo vietos, tik nežinau, kuri pirmiau prie Pilies tilto ar prie Kukuliškių. Jeigu nebūtų visų tų viešųjų pirkimų, derinimų, „Klaipėdos paplūdimiai“, ko gero, šiemet įrengtų iki metų pabaigos.“

Pasak M. Rimeikio, kaltinti vien tik Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ar Tarybos narių dėl to negalima, nes visus privažiavimo kelius turėjo kontroliuoti buvęs Žuvininkystės departamentas. Tačiau per tiek metų netgi net nebuvo suformuoti žemės sklypai prie pietinio ir šiaurinio molų, kuriuose būtų galima išsikrauti žuvis. Klausimas, kaip nuvažiuoti iki pietinio molo, pasak asociacijos pirmininko, jau beveik išspręstas: bus padarytas ir kelias, ir aikštelė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder