Metas traukti iš rūsio vystančias daržoves: kaip jas sunaudoti ir paįvairinti racioną (ypatingas marinato receptas)
Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad žalios ar termiškai apdorotos daržovės turėtų būti kasdienio mūsų raciono dalis, o raugintos ar marinuotos suteiks maistui daugiau skonių įvairovės.
Rinkimės lokaliai užaugintas daržoves
Nors kartais pasiilgstame egzotiškesnių daržovių, dažniausiai ant lietuvių stalo atsiduria vietinės kilmės, pamėgtos ir įprastos nuo vaikystės. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad būtent šios, mums įprastos, ir yra sveikatai palankiausios:
„Tikėtina, kad jos turės mažiau papildomų medžiagų, pavyzdžiui, prailginančių šviežumą, tad jų įtaka žmogaus sveikatai bus palankesnė. Be to, vietinė produkcija ne tik padeda geriau pažinti regiono kultūrą, bet ir jų transportavimas mažiau kenkia aplinkai.“
Pasak gydytojos dietologės, galima sakyti, kad mūsų organizmai geriau pasisavina artimo klimato sąlygomis užaugintus produktus. O norėdami išsaugoti derlių, daržoves šaldome, džioviname, rauginame ar marinuojame.
„Konservavimo metu gali nutikti taip, kad vandenyje tirpių ir aukštai temperatūrai jautrių vitaminų kiekis sumažės, tačiau mineralinės medžiagos dažniausiai yra išsaugomos, riebaluose tirpūs vitaminai – taip pat.
Tik siūlyčiau tokiam marinavimui, kai produktai sunaudojami gana greitai, rinktis kuo palankesnius ingredientus: cukrų galima keisti medumi, dėti mažiau druskos“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Morkos – skaidulų ir beta karoteno šaltinis
„Morkos, kaip ir kitos oranžinės spalvos daržovės, yra nepamainomas vitamino K ir beta karoteno – vitamino A pirmtako – šaltinis.
Pastaroji medžiaga ypač svarbi žmogaus regai. Morkose taip pat gausu skaidulų ir įvairių mikroelementų – kalio, kalcio“, – vardija gydytoja dietologė.
Nors anksčiau sklandė mitas, kad morkų sultis ar salotas būtina gardinti aliejumi, nes su riebalais esą geriau pasisavinami jose esantys vitaminai, dr. E. Gavelienė sako, kad tai nebūtina:
„Viena vertus, tam, kad būtų įsisavinti riebaluose tirpūs vitaminai, reikia riebalų. Kita vertus, dieną mes ir taip valgome maistą, kuriame yra riebalų, tad reikiamą jų kiekį, kuris padeda įsisavinti ir morkose esančius vitaminus, natūraliai gauname su kitais maisto produktais.
Todėl papildomai pilti aliejaus ant morkų produktų išties nėra būtinybės. Žinoma, kokybiško alyvuogių aliejaus šlakelis tikrai nepakenks, pavyzdžiui, morkų salotoms.“
Gydytoja dietologė primena, kad nors dažnai morkas valgome termiškai apdorotas, naudinga jas valgyti ir žalias: šviežias salotas arba juostelėmis pjaustytas morkas kaip greitą ir maistingą užkandį pravartu įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių dėžutę.
Siūlome puikų ir pigų būdą sunaudoti pradėjusių vysti daržovių likučius – tokiame marinate galite trumpai palaikyti plonomis juostelėmis supjaustytas morkas, svogūnus, pasmulkintus žiedinius kopūstus, paprikas.
Trumpai marinuoti svogūnai ir morkos
Marinatui reikės:
(jei marinuosite 2 labai plonais griežinėliais supjaustytus raudonuosius svogūnus arba 2 plonomis juostelėmis supjaustytas morkas)
- 1 puodelio vandens;
- ½ puodelio obuolių acto;
- 3 v. š. klevų sirupo arba medaus;
- 3 a. š. smulkios druskos.
Gaminimo eiga:
- Suberkite svogūnus arba morkas į stiklainį.
- Nedideliame puode sumaišykite vandenį, actą, klevų sirupą ir druską.
- Mišinį ant vidutinės kaitros tik užvirinkite ir supilkite į stiklainį ant daržovių – jos turi būti apsemtos.
- Leiskite marinuotiems svogūnams atvėsti iki kambario temperatūros (apie 30 min.), tada jie jau bus tinkami vartoti.
- Morkas atvėsinkite ir padėkite į šaldytuvą. Tiek jas, tiek kitas taip pamarinuotas daržoves šaldytuve galite laikyti iki 2 savaičių.
Skanaus!
Rašyti komentarą