Visų mėgstamas tuno salotas šventėms paruoškite įdomiau: nuo pagerintos kultinės klasikos iki ispaniškos „baltosios mišrainės“

Ruošdamiesi gražiausioms metų šventėms, daugelis šeimų jau dėlioja valgiaraščius: svarsto, ką atkartoti iš mylimų tradicijų, o kur suteikti stalui šiuolaikiško, netikėto prieskonio.

Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, kad šiame laukime pastebimi ir labai aiškūs pirkėjų įpročiai – vienas ingredientas pastaraisiais metais nuosekliai išlieka šventinio meniu žvaigžde.

„Viena iš daugiausiai perkamų prekių šventiniu laikotarpiu yra būtent žuvis – net ir lojalių pirkėjų apklausa parodė, kad būtent be šio produkto daugelis neįsivaizduoja Kūčių ir Kalėdų stalo.

Dažniausiai perkama silkė, tačiau pirkėjai vis drąsiau renkasi ir kitas rūšis ir nebijo eksperimentuoti, kad tradiciniam stalui suteiktų išskirtinių skonių bei nustebintų savo artimuosius“, – sako G. Kitovė.

Kai prie stalo susitinka skirtingos kartos, natūrali švenčių dalis –  noras nustebinti, bet kartu nepamiršti paprastumo ir jaukumo.

Žuvis ir žuvies patiekalai, nuo tradicinės silkių gausybės iki lengvų tuno salotų, leidžia derinti abu poreikius: pagarbą tradicijoms ir naujų potyrių ieškojimą.

Tunas – ieškantiems naujovių

Šventėms artėjant, advento laikotarpiu, daugelis laikosi pasninko, kuris kviečia rinktis paprastesnius, kuklesnius patiekalus.

Tradiciškai šiuo metu atsisakoma dalies gyvulinės kilmės produktų, ieškoma prasmingų, paprastų ir sveikesnių alternatyvų.

„Žuvis – galimybė nebrangiai, greitai ir labai maistingai paįvairinti šį laikotarpį. Jos skonį galima derinti su daugybe skirtingų pagardų, o būtent tuno tekstūra šiek tiek net primena mėsą, todėl natūraliai patiks tiems, kurie ieško baltymingo užkandžio ar lengvo pagrindinio patiekalo be sudėtingos ruošos“, – teigia „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė.

Nors neatsiejama lietuviško žiemos stalo dalimi laikoma silkė, tunas gali tapti puikiu valgiaraščio paįvairinimu. J. Tamoševičienė jį rekomenduoja dėl universalumo: pakeitus padažą ar garnyrą, skonis gali būti visiškai kitoks.

Tunas gali pagyvinti net ir mums puikiai pažįstamus patiekalus – pavyzdžiui, Ispanijoje mėgstamos tuno salotos, kurios yra lietuvių mylima baltoji mišrainė, tik paskaninta konservuotu tunu.

O vos vienas kitas naujas priedas į kitą lygį pakylės ir daugelio pamėgtas sluoksniuotas tuno salotas.

Pagerintos kultinės sluoksniuotos tuno salotos

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 3 skardinių tuno, 4-5 marinuotų agurkų, 4 morkų, 1 stiklainiuko marinuotų pievagrybių, 5 kietai virtų kiaušinių, 150 g fermentinio sūrio, majonezo, kaparėlių, šviežių petražolių arba krapų, druskos, šviežiai maltų pipirų, agurkų papuošimui.

Gaminame:
1.    Išvirkite ir nulupkite morkas. Kietai išvirkite kiaušinius ir nulupkite. Tuną nusausinkite. 
2.    Ant stiklinio dubens dugno sudėkite kubeliais pjaustytų marinuotų agurkų sluoksnį. Ant viršaus užtepkite tolygų tuno sluoksnį. 
3.    Kiaušinius supjaustykite kubeliais, pagardinkite druska ir pipirais, įdėkite 2-3 valgomuosius šaukštus majonezo ir suformuokite kiaušinių mišinio sluoksnį. 
4.    Pievagrybius supjaustykite plonomis juostelėmis ir sukurkite dar vieną sluoksnį. Plonai aptepkite majonezu. 
5.    Ant jo uždėkite sluoksnį stambiai tarkuotų morkų (pusę vienos morkos palikite papuošimui). Ant viršaus užtepkite majonezo. 
6.    Sūrį sutarkuokite smulkia tarka ir pabarstykite salotų viršų. Morkų griežinėlius supjaustykite gėlių raštais ir jais papuoškite salotų kraštus. Ant kiekvienos gėlės uždėkite po kaparėlį. Agurką supjausykite daržovių skustuku ir iš juostelės susukite gėlę. Prieš patiekdami salotas atvėsinkite šaldytuve.

Ispaniška „baltoji mišrainė“ su tunu

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.

Reikės: 2 skardinių tuno, 4 bulvių, 2 morkų, 2 kiaušinių, geros saujos žaliųjų alyvuogių, geros saujos juodųjų alyvuogių, 3-4 šaukštų majonezo arba 2 šaukštų alyvuogių aliejaus (jeigu tunas aliejuje – papildomai nereikia), druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:
1.    Išvirkite morkas, bulves ir kiaušinius. Atvėsinkite ir nulupkite. 
2.    Kartu su alyvuogėmis supjaustykite mažais kubeliais. 
3.    Tuną nusausinkite ir sudėkite į daržoves. Pagardinkite majonezu, druska ir pipirais. Išmaišykite ir patiekite.

Akimirksniu paruošiamos gaivios tuno ir ananasų salotos

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.

Reikės: 2 skardinių tuno, 2 maišelių basmati ryžių, 300 g konservuotų kukurūzų, 8 griežinėlių konservuotų ananasų, nedidelio raudonojo svogūno, 3 šaukštų majonezo, šviežių petražolių papuošimui, druskos, šviežiai maltų pipirų.

Gaminame:
1.    Išvirkite ryžius pagal gamintojo nurodymus. Kukurūzus ir tuną nusausinkite. Smulkiais kubeliais supjaustykite svogūną ir ananasą.
2.    Sudėkite visus ingredientus į dubenį. Įdėkite majonezo, pagal skonį pagardinkite druska ir pipirais, išmaišykite. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.

Tuno salotos su saulėgrąžomis ir ryžių makaronais

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 2 skardinių tuno, 150 g ryžių makaronų, 1 raudonosios paprikos, 4 marinuotų agurkų, 4 kiaušinių, 1 skardinės konservuotų kukurūzų, 1/2 raudonojo svogūno, 1/3 puodelio nuluptų saulėgrąžų sėklų, kelių salotų lapų salotinei iškloti, druskos, šviežiai grūstų pipirų, majonezo.

Gaminame:
1.    Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės pateiktus nurodymus. Nusausinkite ir perliekite šaltu vandeniu.
2.    Kietai išvirkite kiaušinius, nulupkite ir supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais.
3.    Nulupkite svogūną ir supjaustykite mažais kubeliais. Agurkus ir paprikas supjaustykite mažomis juostelėmis
4.    Nusausinkite kukurūzus ir tuną. Visus ingredientus kruopščiai sumaišykite, įdėkite majonezo ir pagal skonį pagardinkite druska bei pipirais. Perkelkite salotas į salotinę, išklotą salotų lapais. Pabarstykite saulėgrąžų sėklomis.

Traškios salotos su tunu, kiaušiniais ir migdolais

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.

Reikės: 2 skardinių tuno, 200 g salotų lapų, 4 agurkų, 6 kietai virtų kiaušinių, 1 raudonojo svogūno, 60 g migdolų dribsnių arba smulkintų migdolų, druskos, šviežiai maltų pipirų. Padažui: 2 šaukšto majonezo, šiek tiek tuno sulčių, 1 šaukšto baltojo vyno acto.

Gaminame:
1.    Migdolus paskrudinkite sausoje keptuvėje. Agurkus supjaustykite griežinėliais, susmulkinkite svogūną. Kiaušinius kietai išvirkite ir supjaustykite ketvirčiais. Dubenėlyje sumaišykite visus padažo ingredientus.
2.    Salotų lapus ir agurkų griežinėlius išdėliokite didelėje lėkštėje. Tolygiai ant jų paskirstykite tuną, supjaustytus kiaušinius, svogūną ir užpilkite padažu. Pagardinkite salotas šviežiai maltais juodaisiais pipirais ir pabarstykite migdolais.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sidebar placeholder