"Šakiai" parplukdė septynių jūrininkų kūnus.

Trečiadienį Baltijos jūroje vyko žmonių paieškos ir gelbėjimo pratybos. Žvejybos laivo X ir jo įgulos ieškojo 5 laivai ir du sraigtasparniai.
Lietuvos jūrų paieškos ir gelbėjimo koordinacinis centras kasmet pavasarį organizuoja tokias pratybas. Šiemet tai buvo bene didžiausios pratybos, kuriose dalyvavo apie 120 žmonių.

Šiemet - sudėtingiau

Atsižvelgiant į pernai vykusių pratybų, kai buvo gelbėjama jachtos X 8 žmonių įgula, įvairių tarnybų atstovų pateiktus pasiūlymus ir išsakytas pastabas, šiemet pratybų organizatorių dėka mokymai buvo sudėtingesni. Anksčiau manekenus jūroje išmėtydavo kuris nors laivas, o šiemet, kad pratybose dalyvaujantys laivai nesusižinotų iš anksto, kur nugabenti manekenai, juos išmėtyti turėjo sraigtasparnis. Tačiau trečiadienį rytą buvo toks tirštas rūkas, kad nuo uosto kapitono tarnybos pastato nebuvo matyti uosto vartų, tad pratybų dalyviams teko laukti geras dvi valandas, kol sraigtasparnis galėjo atlikti savo užduotį.

Pranešė laivo savininkas

Trumpas pratybų scenarijus. Žvejybos laivo savininkas pranešė koordinaciniam centrui, kad jau 8 valandas jam nepavysta susisiekti su laivu radijo ryšiu, nurodė paskutines žinomas laivo buvimo koordinates. Iš jo sužinota, jog laive buvo 12 žmonių įgula, gelbėjimosi plaustas, kiekvienas jūrininkas turėjo šiltus gelbėjimosi kostiumus. Dingusio laivo ilgis - 18 m, antstatas baltas, korpusas juodas.
Gavęs tokį pranešimą koordinacinis centras paskelbė vadinamąją neapibrėžtumo stadiją. Kapitonai koordinatoriai susisiekė su kaimyninių valstybių uostų tarnybomis, norėdami išsiaiškinti, ar toks laivas neužsuko į jų uostus, neužplaukė kur nors pakrantėje ant seklumos. Pakrančių apsaugos rinktinės pasieniečiai buvo paprašyti apžiūrėti pakrantes. Išsiaiškinus, kad niekas tokio laivo niekur nepastebėjo, pradėta organizuoti paieškos ir gelbėjimo operacija jūroje.
Turint vietos, kurioje dingo ryšys su laivu, koordinates pagal specialią kompiuterinę programa koordinaciniame centre apskaičiuotas paieškos rajonas, t. y., vieta, kurioje galėtų būti šio laivo jūrininkai. Šiemet užsibrėžtas nemažas kvadratas. Jei pernai jis buvo 49 kvadratinės jūrmylės, tai šiemet pasirinktas 120 kvadratinių jūrmylių kvadratas.

Plaustą aptiko "Kihu"

Gelbėtojai, atplaukę prie paieškos rajono stojo rikiuotėn iš kairės į dešinę: pasieniečių laivas "Kihu", AB Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos (KLASCO) vilkikas "Stumbras", bendros Lietuvos ir Vokietijos įmonės UAB "Towage & Marine Assistance" vilkikas TAK-2, sraigtasparnis Mi-8, Uosto direkcijos laivas "Šakiai", KJP laivas "Vėtra". Žinoma, jie paieškas pradėjo ne vienu metu, nes vieni plaukė lėčiau, kiti greičiau. Tačiau kiekvienas jų uoliai "šukavo" jam skirtą plotą. Jūroje operacijai vadovavo laivas "Vėtra".
Pirmas apie aptiktą plaustą su žmonėmis pranešė "Kihu". Pagal scenarijų jame turėjo būti 4 žmonės. Netrukus buvo paskelbta pavojaus stadija, gautas nurodymas iš koordinacinio centro laivo X nebeieškoti, ieškoti vandenyje žmonių, gyvų ar mirusių.

Skraidino ir manekenus, ir žmones

Po kurio laiko sraigtasparnis Mi-8T į "Šakius" nuleido pirmą išgelbėtąjį (manekeną). Laive buvęs Uosto direkcijos gydytojas Genadijus Raginis konstatavo jam bendrą kūno atšalimą, hipoterminį šoką. Jam buvo "suteikta" pirmoji medicininė pagalbą, o vėliau buvo įkištas specialų šilumą atspindintį maišą, kad sušiltų.
Po kurio laiko atskrido kitas karinis sraigtasparnis, kuris perdavė dar vieną manekeną. Paskui jis pakėlė iš "Šakių" tris išgelbėtuosius, kuriems buvo reikalinga specializuota gydytojo pagalba ir juos nuskraidino į Jūrininkų ligoninę.
Beje, pastarieji trys buvo ne manekenai, o koordinacinio centro narai gelbėtojai, gerai treniruoti vyrukai. Suprantama, 3 narai gelbėtojai nebuvo laikomi tiek laiko vandenyje plauste, jie atplaukė į pratybų rajoną su "Šakiais". Mat per pratybas norėta pasitreniruoti kelti į sraigtasparnį gyvus žmones.

Išgelbėtieji buvo negyvi

Paskui "Kihu" pranešė radęs du žmones: vienas be gyvybės požymių, kitam daromas dirbtinis kvėpavimas. "Vėtra" raportavo, kad rastas žmogus be gyvybės ženklų. "Šakiai" priplaukė prie "Kihu", nuleido guminę valtį ir iš pasieniečių laivo parsigabeno du manekenus. Paskui du manekenus atgabeno "Vėtra", atsiuntusi juos į "Šakius" su skuteriu. Gydytojas konstatavo jų mirtį.
Tokiomis sąlygomis, kokios buvo trečiadienį, t. y. kai vandens temperatūra buvo tik 8 laipsniai, žmogus vandenyje gali išbūti, gydytojo teigimu, daugiausia 30 minučių, o su šiltu specialiu kostiumu gali išsilaikyti apie 6 valandas.

Žurnalistai troško sensacijų

Laivo "Šakiai" jūreivis su žiūronais taip pat pastebėjo žmogų vandenyje ir narai jį parplukdė į laivą. Paskutinį manekeną aptiko "Kihu", vienas iš aktyviausių pratybų dalyvių.
Pirmasis išgelbėtasis, sušildytas specialiame maiše, atgavo sąmonę, papasakojo, kas atsitiko, pasakė žuvusiųjų pavardes. Jį į į Klaipėdą parplukdė "Šakiai".
Po pratybų uoste laivą "Šakiai" pasitiko policija, kuri turėjo nustatyti mirusiųjų asmenybes, o specialioji tarnyba 7 lavonus turėjo nuvežti į Klaipėdos morgą.
Beje, kolegos iš televizijų išgirdę, kad policija vyksta į uostą, skambino mobiliaisiais telefonais ir teiravosi, ar per pratybas iš tikrųjų nenutiko nelaimė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder